Het is Wereld Prematurendag: Wat ga jij doen?

Hier vind je ons Persbericht

Vandaag is het vrijdag 17 november, Wereld Prematurendag. Dè dag waar vele honderden vrijwilligers naar toe hebben geleefd. Wat gaan wij doen? Vandaag gaan we vieren dat we couveuseouders zijn, want we zijn trots op onze te vroeg, te klein en ernstig ziek geboren kinderen. Ze hebben gevochten voor hun leven, ze moesten weken, maanden groeien in een glazen huisje. Vandaag vieren we dat onze kinderen zijn gegroeid tot een geweldig mens, met hun mooie eigenschappen en ook soms uitdagingen in het leven. Ook denken we vandaag aan die kinderen die het niet hebben gered, een oneerlijk gevecht hebben verloren…

Elk jaar worden 15.000 kinderen te vroeg geboren. Elke dag overlijden drie kinderen aan de gevolgen…

Wat gaan wij doen?

Vandaag lanceren we ook weer deze video. Zet uw geluid aan en kijk er even naar, het duurt maar 3 minuten. Alain Clark heeft de muziek verzorgd met het nummer “Little Dragon“, speciaal geschreven voor ouders van couveusekinderen. Onder de video kan je verder lezen.Stichting Prematurendag viert Wereld Prematurendag graag samen met iedereen en overal. We zijn aanwezig in de meeste ziekenhuizen van Nederland en sommige in België, waar couveuseouders met mooie zelfgemaakte geurdoekjes en overheerlijke baksels de mensen op de afdelingen gaan verwennen. De “nieuwe” couveuseouders èn uiteraard de zorgverleners, die we eeuwig dankbaar zijn voor de zorg van onze kinderen.

Geurdoekjes

Meer dan drieduizend geurdoekjes zijn met de hand gemaakt door couveuseouders en andere vrijwilligers. Deze doekjes hebben een hele belangrijke functie op een neonatologie afdeling. Wanneer de ouders het doekje op de huid dragen en geven aan hun kind wanneer ze weggaan, blijft de geur van hen altijd aanwezig. De kinderen in de couveuse zijn zeer gevoelig voor prikkels en afhankelijk van de positieve energie van de ouders. Door dit geurdoekje blijft dit aanwezig, ook wanneer de ouders weggaan, naar huis of naar een huis van het Ronald McDonald Kinderfonds. Het unieke van deze geurdoekjes is dat ze zijn gemaakt dóór ouders, vóór ouders. De couveuseouders hebben tijdens het maken veel contact met elkaar gehad, hun ervaringen gedeeld en ook steun gegeven wanneer nodig. Lotgenotencontact is erg belangrijk voor de verwerking, wanneer je uiteindelijk thuis bent. Stichting Prematurendag heeft verschillende besloten communities, waar alleen couveuseouders kunnen komen. Kijk hier voor op deze pagina.

Kijk ook op deze pagina van de geurdoekjes hoe alles tot stand is gekomen.

Baksels

Uiteraard geldt dit ook voor alle overheerlijke baksels die worden uitgedeeld. Wereld Prematurendag is immers een feestje. Niet alleen willen we dit samen vieren met de “nieuwe” couveuseouders, tegelijk willen we de zorgverleners bedanken voor de verzorging van onze kinderen en een steun te zijn voor ons. Want wat hebben wij angst gehad, wanhoop gevoeld, ons machteloos gevoeld… Jullie waren er voor ons om die schouder te zijn.

Kijk ook op deze pagina van de baksels hoe alles tot stand is gekomen.

Wat ga jij doen?

Nu zijn wij benieuwd wat jij gaat doen vandaag. Ga je het vieren? Hieronder geven we je wat ideeën wat je zou kunnen doen:

 • Laat je kinderen onze mooie kleurplaten tekenen. Deze kan je vinden ook op de pagina van de scholen.
 • Pas jouw profielfoto aan, zodat iedereen kan zien dat je ons steunt, klik daarvoor hier: http://bit.ly/twibbonWPD17
 • Praat met anderen over jouw gevoelens en ervaringen op de neonatologie afdeling
 • Doe dat onder andere via de social media
 • Uiteraard kan je ook gewoon alles lezen en delen, wat wij op onze Facebook pagina zetten
 • Like, deel en share… heel belangrijk voor ons om een groot bereik te krijgen
 • Maak foto’s van de paarse gebouwen die je ziet vandaag en deel deze
 • Lees de blogs, artikelen en nieuwsberichten op onze website
 • Maak gebruik van #wpd17 en #WereldPrematurendag wanneer je iets deelt online
 • Ben je couveuseouder? Wordt dan lid van onze besloten groep, waar je terecht kan om je ervaringen te delen, tips te vinden en steun te zoeken.
 • Maar vooral: geniet van deze dag met je Preemies, Dysmaturen en ziek geboren kinderen en uiteraard denken we constant aan de superhelden die nu als een heldere ster aan de hemel schijnen.

Veel plezier vandaag!