RS-vaccinatie

Wat is het RS-virus?
Het Respiratoir Syncytieel Virus, kortweg RS-virus of RSV genoemd, is een veel voorkomend virus dat infecties van de luchtwegen (neus, keel, luchtpijp, longen) veroorzaakt. Het RS-virus komt het meest voor in de herfst en winter, met het begin van optreden in oktober/november en de laatste infecties in maart/april. De piekperiode is meestal in december/ januari.

Volwassenen krijgen vooral verkoudheidsverschijnselen, maar zuigelingen en jonge kinderen kunnen er erg ziek van worden. Afhankelijk van de ernst van de infectie lopen de klachten uiteen van neusverkoudheid tot een ernstige benauwdheid, waarvoor soms een ziekenhuisopname nodig is.

Wat is de RS-vaccinatie?
Op dit moment is er alleen Palivizumab (Synagis®) als medicijn dat de kans op ernstige RS-virusinfecties verkleint. Dit medicijn bevat antistoffen tegen het virus, waardoor de weerstand ertegen wordt verhoogd. Hiermee wordt de kans op een ernstige RS-virusinfectie kleiner. Palivizumab is speciaal bedoeld voor baby’s met een verhoogd risico op een RS-virusinfectie. De RS-vaccinatie wordt 1x per 4 weken gegeven omdat de werking na 4 weken afneemt.

Als een baby eenmaal een RS-virusinfectie heeft, zijn er geen medicijnen tegen het virus. Dan moet de ziekte gewoon ‘uitzieken’.

De RS-vaccinatie verkleint de kans op ernstige RS-virusinfecties

Voor welke baby’s is de RS-vaccinatie bedoeld?
Palivizumab is bedoeld (geïndiceerd) voor:

  • vroeggeborenen (prematuren) met broncho-pulmonale dysplasie
  • baby’s jonger dan 2 jaar met een ernstige vorm van broncho-pulmonale dysplasie en behandelingsbehoefte (zuurstofbehoefte)
  • prematuren die geboren zijn na een zwangerschapsduur van minder dan 32 weken en die bij het begin van het RS-virusseizoen jonger zijn dan zes maanden
  • sommige baby’s met ernstige aandoeningen die in al het eerste levensjaar ernstige gezondheidsproblemen hebben, zoals cystic fibrosis, bepaalde aangeboren hartafwijkingen, of afweerstoornissen.

Wat zijn de ervaringen met de RS-vaccinatie?
Cinderella de mama van Jayden vertelde het volgende: “Mijn ervaringen met de RS-vaccinatie zijn erg goed. Jayden is geboren met 30 weken. De vaccinatie voorkomt geen RS maar als het kindje RSV krijgt dan verloopt het virus minder heftig. Jayden is in september geboren en mocht in november naar huis midden in het RS-virusseizoen. De kinderarts had Jayden aangemeld voor de RS-vaccinatie. De vaccinatie werd door de Alcura apotheek ongeveer een week voordat de prik gezet wordt thuis bezorgd. De Palivizumab (Synagis®) moest ik bewaren in de koelkast en ongeveer een uur voordat hij de vaccinatie kreeg uit de koelkast halen.  Een (wijk)verpleegkundige komt de vaccinatie zetten. De hoeveelheid die geïnjecteerd moet worden is afhankelijk van het gewicht. Daarom werd Jayden voordat hij de vaccinatie kreeg eerst gewogen. De verpleegkundige was erg vriendelijk en gedurende het seizoen bleef de zelfde verpleegkundige komen. De prikken zelf zorgde ervoor dat Jayden eventjes huilde maar heeft er verder geen last van gehad, ook is hij er niet ziek van geworden.”

 

BRON: Isala