Lotgenoten contact

Vaak weten de personen in jouw omgeving niet wat je doormaakt op het moment dat je ouders wordt van een couveuse kindje. Waarschijnlijk had je hier zelf ook nog nooit bij stilgestaan tot je zelf ook een couveuse ouder werd. Als je heel veel geluk hebt, heb je een omgeving met mensen die je opvangen, die je zowel praktisch en emotioneel steunen en er voor je zijn.

Toch zullen zij nooit voelen wat jij voelt, niet snappen hoe je op het moment doorgaat op elke kleine mijlpaal die je kindje behaald. Maar ook zullen ze waarschijnlijk niet begrijpen dat bijvoorbeeld de overgang van de couveuse naar een bedje mooi is, maar ook enorm angstig! Daardoor kun je je erg alleen voelen. Zij voelen immers niet wat jij voelt.

Op zo’n moment kan het heel fijn zijn om contact met lotgenoten te zoeken. Vaak gaat dit om volslagen vreemde waarbij je wel je ‘ei’ kwijt kan, die wel begrijpen waarom je angstig bent of juist erg blij met een miniscule vooruitgang van je kindje. Zij weten wat een enorme mijlpaal het is als je kindje 3 slokjes zelf gedronken heeft.

Lotgenoten kun je op verschillende manieren vinden.

 • Stichting Prematurendag organiseert regelmatig evenementen, deze dagen zijn de uitgelezen kans om in contact te komen met lotgenoten. Op een ontspannen manier je ervaringen delen. Houd de evenementenpagina in de gaten.
 • Ook kan je terecht op verschillende facebookpagina’s. Zie hiervoor de neo startpagina. Het zijn besloten groepen met uitsluitend ouders van prematuur of dysmature kindjes. Je kunt op deze groepen terecht voor steun, het delen van jullie belangrijke mijlpalen maar natuurlijk ook om vragen te stellen of andere te steunen.
  Een voorbeeld van deze online groepen zijn;
  Prematurendag: Ouders van Couveusekinderen, Prematuur en/of Dysmatuur
  Pre-eclampsie en HELLP-Syndroom NL-BE
  Borstvoeding en Prematuur
 • Op deze website Zelfregietool.nl kun je een vraag of onderwerp plaatsen, er wordt dan voor je gezocht naar een lotgenoot die zo snel mogelijk contact met je op zal nemen om over het onderwerp te praten.
 • Stichting Prematurendag zal buiten de facebookproep om op termijn zelf ook een platform ontwikkelen waarop je terecht kunt als je graag even ‘je ei kwijt wil’. Dit wordt mogelijk via een direct webcare omgeving, maar ook zullen wij lotgenoten met elkaar in contact gaan brengen (al dan niet anoniem) Hierover snel meer!