Thuishulp

Het moment dat je kindje mee naar huis komt kan best spannend zijn. Je moet nu immers helemaal zelf voor je kindje zorgen zonder de ondersteuning van de verpleging. De tijd van genieten kan beginnen, maar misschien heb je ook nog wel het één en ander te verwerken.

Couveuse nazorg
Je hebt de mogelijkheid om couveuse nazorg aan te vragen. Dit betekent dat je na de thuiskomt van je kindje nog ondersteuning krijgt van een kraamverzorgende. Deze thuiszorg is anders dan wanneer je na de geboorte direct thuis voor je kindje kan zorgen. Zo zullen zij zich niet bezighouden met bijvoorbeeld het huishouden en het kraambezoek, maar is de kraamhulp enkel aanwezig ter ondersteuning met de verzorging van de baby. De kraamhulp geeft je informatie, advies en begeleiding over hoe je je kindje het beste kunt verzorgen.

Thuiszorg
In sommige situaties komt je kindje thuis met sondevoeding of met zuurstof. De zorg als ouder volledig overnemen zonder hulp van een arts of verpleegkundige kan een hele omslag zijn en onzekerheid met zich mee brengen. Het is via de huisarts en/of medisch specialist mogelijk om een indicatie te krijgen voor KinderThuisZorg. Een voorbeeld hiervan is de organisatie KinderThuisZorg, zij werken met 36 enthousiaste kinderwijkteams door heel Nederland. Na het verkrijgen van de indicatie kan er via bijvoorbeeld KinderThuisZorg of Florence een kinderverpleegkundige aan huis komen die helpt met de alledaagse medische handelingen zoals sondes verwisselen, injecteren, insuline spuiten, zuurstofcontrole etc. Enkele thuiszorgorganisaties zijn aangesloten bij de Brancheorganisatie Medische Kindzorg Thuis. Zij zijn een erkende brancheorganisatie.

Soort zorg
KinderThuisZorg organisaties bieden over het algemeen twee soorten zorg aan. Namelijk Blokzorg en Routezorg. Bij Blokzorg heb je te maken met aaneengeschakelde uren zorg, waar iemand van de thuiszorg bijvoorbeeld 2, 4 of 8 uur achtereenvolgend aanwezig is. Bij Routezorg komt iemand van de thuiszorg kort langs voor bijvoorbeeld het plaatsen van een sonde, medicatie toedienen of het spuiten van insuline. Het soort zorg bepaald ook bij welke thuiszorgorganisatie u het beste terecht kunt. Enkele zijn gespecialiseerd in Blokzorg en andere weer in Routezorg.

Kosten en aanvragen kinderthuiszorg
De kinderthuiszorg wordt, afhankelijk van verschillende factoren, vergoed vanuit:

  • De Wet langdurige zorg (Wlz).
  • De Zorgverzekeringswet (Zvw), de zorg thuis wordt volledig vergoed vanuit de Basisverzekering (bij gecontracteerde zorg),
  • De Medisch-specialistische Verpleging Thuis (MSVT).
  • Het Persoonsgebonden budget (pgb).