Intraventriculaire hemorrhagie (IVH)

Wat is Intraventriculaire hemorrhagie?
Intraventriculaire Hemorrhagie (IVH) is een bloeding in de hersens die vooral bij prematuren met een laag geboortegewicht voorkomt. (vaak minder dan 1500 gram) Er ontstaat een bloeding in of rond de ventrikels (Intraventriculair, de holtes in de hersenen waarin geen weefsel voorkomt maar wel vloeistof, cerebrospinale vloeistof).

IVH wordt vaak beschreven in vier klassen:

 • 1e graad; bloeden treedt op in een klein gebied van de vertrikels
 • 2e graad; bloeden komt ook voor in de ventrikels
 • 3e graad; de ventrikels worden vergroot door het bloed
 • 4e graad; bloedingen in de hersenweefsels rond de ventrikels

De 1e en 2e graad IVH zijn de meest voorkomende en vaak zijn er geen verdere complicaties. Bij de 3e en 4e graad zijn meestal ernstiger en kunnen resulteren in een lange termijn hersenletsel. Door de bloeding kan er druk komen te staan op de zenuwcellen en kunnen deze cellen beschadigen. Bijvoorbeeld een waterhoofd (teveel hersenvocht in de hersenen) kan ontwikkelen na een ernstige IVH.

Oorzaken
Het is niet helemaal duidelijk waarom IVH optreedt. De bloedingen kunnen optreden in de bloedvaten in de hersenen van premature baby’s omdat zij erg kwetsbaar zijn en makkelijk scheuren. Kindjes met ademhalingsproblemen zoals hyaline membraan ziekte (HMD ofwel RDS genoemd), of andere complicaties van prematuriteit, hebben meer kans om IVH te krijgen. Hoe kleiner en hoe vroeger het kindje geboren is, hoe groter de kans op IVH. In bijna alle gevallen van IVH, treedt het op binnen de eerste drie dagen van het leven.

Symptomen
Dit zijn de meest voorkomende symptomen bij kindjes met IVH.  De symptomen kunnen per kind verschillen. Niet elk kindje reageert hetzelfde op IVH.

 • Apneu en bradycardie (stoppen met ademen en een lage hartslag)
 • Bleke of blauwe verkleuring (cyanose)
 • Zwakke zintuigen
 • Hoge toon huilen
 • Epileptische aanvallen
 • Zwelling of bolling van de fontanel
 • Bloedarmoede (Anemie)

Diagnose
De arts kijkt eerst naar de symptomen en zal een lichamelijk onderzoek doen. Meestal wordt een craniale (hoofd) echo gebruikt om de diagnose vast te stellen. Via de fontanellen kan de arts door middel van de echo de hersenen goed bekijken. Ook kan hij met de echo de hoeveelheid bloedingen vaststellen.

Behandeling
Er is geen specifieke behandeling voor IVH, behalve andere gezondheidsproblemen die de ziekte verergeren behandelen. Soms is het nodig om het kindje te opereren, er zal dan een drain worden geplaatst in het schedel om het vocht af te voeren. Gelukkig is dit zelden nodig aangezien de schedels van baby’s nog erg flexibel zijn. Om de risico’s op IVH te verkleinen krijgen vrouwen die worden opgenomen met dreigende vroeggeboorte vaak corticosteroïde (chemische variant van het lichaamseigen bijnierschorshormoon). Vaak wordt dit gegeven aan vrouwen tussen de 24 en de 34 weken zwangerschap.

Onderzoek
Een te laag aantal bloedplaatjes wordt door onderzoekers in verband gebracht met het krijgen van een bloeding. Om IVH en andere grote bloedingen te voorkomen worden bij een te laag niveau, bloedplaatjes toegediend. Sinds 2014 wordt met de MATISSE Studie onderzocht wanneer een kindje geboren onder de 34 weken, een gewicht lager dan 1500 gram en met een te laag bloedplaatjes niveau extra bloedplaatjes zou moeten krijgen. Meer informatie over de studie is hier te vinden.