Aanvullende verzekering

Wat is een aanvullende verzekering?
Een aanvullende verzekering vergoedt zorg die niet onder de basisverzekering valt, zoals:

  • Tandarts
  • Therapieën
  • Brillen/ brilmonturen/ contactlenzen
  • Alternatieve geneeswijzen
  • Eigen bijdrage Kraamzorg en niet medische bevalling

De vergoeding in de aanvullende verzekeringen kunnen per verzekeraar sterk verschillen. Het is daarom belangrijk om goed na te gaan of de vergoedingen bij jouw situatie aansluit.

Een verzekeraar kan ook meerdere soorten aanvullende verzekeringen aanbieden, die bijvoorbeeld speciaal gericht zijn op een doelgroep zoals jongeren of gezinnen. Een gezin wil namelijk dat de kosten voor kraamzorg vergoed wordt, een aanvullende verzekering voor jongeren zal misschien kraamzorg helemaal niet vergoeden. Je bent verplicht om een basisverzekering te hebben, maar je bepaalt zelf of je een aanvullende verzekering neemt.

Wanneer kan ik mijn zorgverzekering wijzigen?
Elk kalenderjaar kunt u vanaf november wijzigingen voor uw zorgverzekering doorgeven bij uw zorgverzekeraar. De wijziging gaat dan in per 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Weet u in november, december of januari dat u in het nieuwe kalenderjaar dat u een kindje verwacht dan kan het raadzaam zijn om uw basisverzekering en aanvullende verzekering hierop af te stemmen.

Wilt u overstappen van zorgverzekeraar? Geef dit dan voor 31 december bij uw zorgverzekeraar aan of sluit voor 31 december een nieuwe zorgverzekering af. Heeft u uw zorgverzeking beëindigd? Dan heeft u tot 31 januari de tijd om u aan te melden bij een nieuwe zorgverzekeraar. De nieuwe verzekeraar schrijft u dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari in.