Je hebt dagen, weken en soms maanden in het ziekenhuis rondgebracht maar nu mogen jullie eindelijk naar huis. Een nieuwe tijd breekt aan. Op zoek naar een nieuw ritme. Deze tips voor thuis kunnen dan ook niet ontbreken.
Warmte
Je kindje komt thuis uit een warme omgeving. Om de overgang voor je kindje zo klein mogelijk te maken en hem/ haar een beetje te helpen om makkelijker te kunnen wennen aan het temperatuurverschil kun je voordat je je kindje gaat halen alvast een aantal maatregelen treffen.
Zet je verwarming alvast wat hoger (niet te hoog inderdaad, het moet behaaglijk zijn, niet bloedheet).
Ook kun je alvast een warme kruik in het ledikantje of wiegje leggen, zo is het bedje al lekker voorverwarmd als je kindje gaat slapen. Ook kun je alvast de maxi-cosi opwarmen met een kruik, leg een warme kruik in de maxi-cosi en haal deze eruit als je je kindje meeneemt.
Zorg verder ook dat je een lekker warme omslagdoek, een jasje en warme kleertjes bij je hebt.
Hygiëne
Zoals je hebt kunnen merken in het ziekenhuis is hygiëne erg belangrijk. Je kindje is erg kwetsbaar voor bacteriën. Hij komt natuurlijk uit een vrij steriele omgeving en is nog niet veel gewend. Probeer de eerste tijd zoveel mogelijk hygiëne maatregelen van het ziekenhuis door te zetten. Zet bijvoorbeeld flesjes desinfectie op de plaatsen waar je je baby verzorgd of bij je neemt, zoals bij de box, op het aanrecht, op de commode etc. Kraamvisite met een virus of bacterie (en een koortslip) kun je nu ook eventjes niet gebruiken, je kindje is erg vatbaar voor ziektes. Probeer dat bezoek dus even uit te stellen tot diegene weer opgeknapt is.
Kraambezoek
Natuurlijk ben je enorm trots op je kindje en zou je hem of haar het liefst aan de hele wereld laten zien, of misschien heb je daar totaal geen behoefte aan en wil je gewoon even lekker alleen zijn en de verloren kraamtijd inhalen. Volg daarin je gevoel. Als je geen behoefte hebt aan visite, stel dat dan gewoon even uit. Kraamvisite kan een week later ook nog wel! Zet je kindje, jezelf en je gezin op dit moment voorop en doe vooral niets waar je je niet lekker bij voelt. Jullie hebben genoeg tijd in te halen samen, doe dit ook vooral zonder schuldgevoel naar de buitenwereld. Laat je wel bezoek komen, geef dan ook duidelijk je grenzen aan. Je kan bijvoorbeeld van te voren aangeven dat je maar voor een uurtje bezoek wilt of stuur het bezoek gewoon naar huis als het je teveel wordt.
Bespreek van te voren met je partner ook wat jullie wel en niet prettig vinden bij kraambezoek. Denk bijvoorbeeld aan het vasthouden van je kindje, wel of niet handen wassen, kusjes laten geven of met de handen in het gezicht van het kindje komen. Jullie moeten ook hierin volgen waar jullie je prettig bij voelen, maar bespreek dit wel van te voren. Dan kan enorm veel frustratie, stress en soms angst gespaard blijven tijdens het kraambezoek
Genieten
Deze tip is vanzelfsprekend zou je bijna denken. Helaas is dat niet zo. De afgelopen weken/maanden zijn enorm heftig geweest, je werd geleefd. Nu je thuiskomt zal de rollercoaster eindelijk wat in vaart minderen. Maar vergeet niet dat je kindje vaak nog een lange weg te gaan heeft en jullie nog het een en ander te verwerken hebben. Neem hiervoor je tijd. Probeer te genieten van alle kleine momenten en nieuwe mijlpalen, maar voel je niet schuldig als het genieten nog eventjes aan je voorbij gaat.
Ritme
Jullie moeten nog aan elkaar wennen en elkaar leren kennen, neem hiervoor de tijd. Het kan zijn dat het voor je gevoel nog niet helemaal gaat zoals je had verwacht. Maak je hierover niet druk en voel je niet schuldig. Het is normaal dat jullie nog aan elkaar moeten wennen en samen een nieuw ritme moeten vinden. Geef het de tijd, het komt vanzelf.
Praktisch
Als je weet dat je kindje thuiskomt is het enorm handig als je van te voren alvast boodschappen doet voor minimaal een week. Zorg dat je vriezer vol ligt (als je deze hebt uiteraard) en zorg voor genoeg koffie en thee in huis. Als je al je boodschappen in huis hebt hoef je in elk geval de eerste week de deur niet uit! Vergeet bij de boodschappen vooral de voeding voor je kindje niet (indien je flesvoeding geeft)
Hulp
Lukt het allemaal niet, of heb je simpelweg gewoon geen zin vraag dan gewoon de hulp van je omgeving. Als je hulp aangeboden wordt, sla het dan ook vooral niet af! Op de eerste plaats komt nu het leren kennen van je kindje, aan elkaar wennen en je eindelijk heerlijk papa en mama te voelen. Als je de mogelijkheid hebt dat iemand een avondje voor je kookt, je badkamer wil poetsen of gewoon even boodschappen kan laten doen moet je daar gebruik van maken. Wederom, voel je daar niet schuldig om. Je omgeving vindt het vaak fijn iets voor jullie te kunnen betekenen.
Vragen
Als je tips of advies nodig hebt wat betreft de verzorging van je kindje, kun je altijd bellen met de NICU. Ook kun je contact opnemen met het consultatiebureau. Maak je je zorgen over de gezondheid van je kindje neem dan altijd contact op met het ziekenhuis!
Schuldgevoel
Dit woord komt zoveel terug in bovenstaande tips dat we besloten hebben hierover een aparte tip te plaatsen.
Schuldgevoel is niet nodig! Allereerst is het niet jouw schuld dat jou kindje in de couveuse gelegen heeft, op de tweede plaats doe je er goed aan om nu eerst aan je gezin te denken. Voel je dus niet schuldig als je niet wil dat er iemand op bezoek komt met een verkoudheid, of als je helemaal geen behoefte hebt aan andere mensen. Denk nu vooral aan jezelf!
Broertjes of Zusjes
Ook voor de grotere broertjes of zusjes kan het heel erg spannend zijn als je kindje mee naar huis komt. Misschien begrijpen ze al heel goed wat er de afgelopen tijd allemaal heeft gespeeld, misschien zijn ze ook nog wel te jong om het allemaal te begrijpen. Probeer de kinderen zoveel mogelijk te betrekken in de situatie en bereid ze voor op de thuiskomst van hun kleine broertje of zusje. Neem ze bijvoorbeeld mee als hun broertje of zusje eindelijk mee naar huis mag, betrek ze in de verzorging en geef ze vooral de ruimte om aan elkaar te wennen. Ook dit komt vanzelf. Bij het ene kindje gaat dit erg makkelijk en een ander kindje zal er misschien wat meer moeite mee hebben. Geef het de tijd, ook dat komt goed.
Emoties
De tijd van meer rust is aangebroken. Je hoeft niet meer te plannen om naar je kindje te kunnen, afspraken te maken over het verzorgen van je kindje en je hoeft ook geen kilometers meer te rijden om door het glazen huisje naar je kindje te kunnen kijken. Deze rust kan ook veel onrust met zich meebrengen, je emoties krijgen de kans om zich te uiten. Het kan zijn dat dit het moment gaat zijn dat de spreekwoordelijke ‘man met de hamer’ gaat langskomen. Al die tijd ben je geleefd, heb je kracht uit alle tien je tenen moeten putten om door te kunnen gaan voor je kindje. Nu je kindje eindelijk thuis is begint het verwerken. Niet iedereen heeft hier evenveel moeite mee, maar sommige ouders lopen heuse trauma’s op tijdens de couveusetijd van hun kindje.
Schaam je niet als je bij het verwerken hulp nodig hebt. Het is goed om te huilen, te praten en soms zelfs om even flink te tieren ( en te schelden ). Zoek iemand waar je bij terecht kan met deze emoties. Iemand die je kan bellen als het allemaal even teveel wordt.
Heb je het gevoel dat het praten met je partner of iemand uit je omgeving niet voldoende is, kan je via je huisarts altijd professionele hulp vragen. Ook dat is niets om je voor te schamen, verwerken doen we allemaal op onze eigen manier en op ons eigen tempo!
Flessen en Speentjes
Het kan zijn dat je kindje in het ziekenhuis de zogeheten NICU speen gekregen heeft. Dat is speen speciaal ontwikkeld voor prematuren en dysmaturen kindjes op de NICU. In de speen zit een uitsparing voor bijvoorbeeld het slangetje van de sondevoeding. Deze speciale spenen zijn niet te koop bij de drogist of supermarkt maar zijn wel online verkrijgbaar. Deze spenen worden verkocht onder de naam Soothie.