Opvragen medisch dossier

Opvragen medisch dossier
Het opvragen van een medisch dossier gaat bij ieder ziekenhuis anders.
Bij de één kan het digitaal, bij de ander via post. Er zijn ziekenhuizen waar je online je dossier in kan zien en ook waar je het thuisgestuurd krijgt. Het kan zo zijn dat het medisch dossier niet de verslagen van de verpleegkundige bevat (de dagelijkse notities/verpleegkundige rapportage). Wanneer je een aanvraag indient voor je medisch dossier vermeldt er dan expliciet bij dat je dit ook wilt ontvangen.

Bij het ene ziekenhuis moet je betalen voor het opsturen van je dossier en bij de andere niet. Ook de wachttijden voor het thuisgestuurd krijgen zijn verschillend. Hoe je een dossier kan opvragen is terug te vinden op de webpagina van het betreffende ziekenhuis. Om uw ziekenhuis op te zoeken opent u het document overzicht ziekenhuizen (bij een enkel ziekenhuis moet je het medisch dossier persoonlijk ophalen).

Het is zo dat iedereen in Nederland recht heeft om het medisch dossier van zichzelf en zijn/haar kind in te zien en een kopie te bemachtigen (uitzonderingen met ‘uit ouderlijke macht ontzetting’ daargelaten).
voorbeeld kopie id
Vaak wordt er gevraagd om een kopie van ID-kaart van de ouders en kind. Advies: stuur deze voor de zekerheid mee met een begeleidende brief (schrijf “kopie”, naam van het ziekenhuis en datum over het gekopieerde gedeelte, zie voorbeeld).

Veel ziekenhuizen hebben en standaard formulier voor het aanvragen van het medische dossier. Is dit niet het geval of vind je deze niet helemaal compleet. Dan kan je altijd een begeleidende brief toevoegen. Een voorbeeld van deze brief kan je hier downloaden.

Wat stuur je dus op:

  • Het aanvraagformulier, als deze staat op de link van je ziekenhuis.
  • Kopietjes van je ID-kaart en die van je kind.
  • Indien nodig een begeleidende brief met daarin vragen en het verzoek om ook het dagelijkse verslag van de verpleegkundigen mee te sturen.

Voor- en nadelen opvragen medisch dossier

Veel ouders zijn stukken van de film op de NICU en verdere ziekenhuisopname kwijt of herinneren zich vlagen van wat ze allemaal hebben mee gemaakt. Het kan zijn dat je vooral je emoties herinnert en dat je daardoor medische details mist. Dan kan het opvragen van een kopie van het medisch dossier van jezelf en van je kind handig zijn.

Het hebben van het medisch dossier heeft voor- en nadelen.
Je kan alles nog eens terug lezen, vaak ben je dingen vergeten of wil je qua verwerking alles nog eens op een rijtje zetten. Ook is het bij het invullen van een verslag voor later (zoals het Babyboek voor Prematuren) een goede leidraad m.b.t. de medische handelingen die zijn uitgevoerd. Als ouder vergeet je toch nog wel een aantal stappen of handelingen of denk je er niet meer aan om dit op latere leeftijd te vertellen.

Bijvoorbeeld: Vrij veel prematuren krijgen ergens in het traject een bloedtransfusie. Maar als dit nergens beschreven staat zijn ze hier niet van bewust op het moment dat ze volwassen zijn en zich aanmelden bij de bloedbank om bloed te doneren. In de vragenlijst van de bloedbank wordt hier wel naar gevraagd.

Het hebben van je dossier kan dus een voordeel zijn. Maar tegelijkertijd ook een nadeel, je kan ook het hele traject inclusief emoties weer oprakelen en er weer een emotionele tegenslag van krijgen. Maar het in huis hebben voor de toekomst is wellicht wel goed, al is het maar voor het kind zelf als deze volwassen is. (Je weet immers nooit wat de toekomst brengt.)

Het mogen duidelijk zijn dat bepaalde zaken uit een medisch dossier (zoals beslissingen en behandelingen) niet te begrijpen zijn voor een jonger kind of tiener. Dus als je met je kind door het dossier gaat bladeren wees dan wel alert op de informatie die er in staat. Ook is er de mogelijkheid om in het ziekenhuis met een arts het medisch dossier door te spreken.

Elektronisch Patienten Dossier (EPD)
Het medisch dossier wordt ook wel een EPD genoemd. Een term wordt ook gebruikt tussen zorgverleners onderling. Voor het delen van je EPD door zorgverleners onderling moet jij als patiënt (of ouder) toestemming geven. Bepaalde gedeeltes van het EPD worden 5 jaar bewaard en andere 15 jaar, maar sommige ook 115 jaar.

Zorgverzekeraars hebben tot op heden geen inzage in medische dossiers. Een ziekenhuis zou het dossier beveiligd moeten hebben volgens richtlijnen van de NEN7510 norm. Op deze manier zijn jou gegevens en die van het ziekenhuis op een goede manier beveiligd.