Consultatiebureau

Voor alle kinderen die in Nederland worden geboren is het gebruikelijk om gecontroleerd te worden op het consultatiebureau. Dit geldt ook voor kinderen die nog onder behandeling zijn van de kinderarts. De artsen en verpleegkundigen van het het consultatiebureau houden de groei en ontwikkeling van je kindje in de gaten. Ook geven zij advies over voeding, opvoeding, gezondheid en de thuissituatie. Daarna zal je kindje op het consultatiebureau ook zijn of haar inentingen gaan krijgen. Naast het consultatiebureau bestaat er ook nog de Nazorgpoli.

De inentingen worden gegeven op de kalenderleeftijd van kindje, dus niet op de gecorrigeerde leeftijd. Tenzij de kinderarts anders besluit in verband met de gezondheid van je kindje. Ook kan het zijn dat je kindje de inentingen in het ziekenhuis zal krijgen. Er wordt dan een korte opname gepland om goed in de gaten te houden hoe je kindje reageert op de inenting. Het vaccineren van je kindje is gratis en niet verplicht. Lees hier meer over het Rijksvaccinatieprogramma.

Verder heeft je kindje als het goed is in het ziekenhuis de hielprik gehad. Op het moment dat jullie thuis zijn wordt er ook een afspraak gemaakt voor de hoortest. Hiervoor komt iemand van het consultatiebureau bij u thuis. Als je kindje een erg lange ziekenhuisopname heeft gehad kan het ook zijn dat de hoortest al in het ziekenhuis heeft plaatsgevonden.

Om de ontwikkeling van je kindje in de gaten te houden wordt er op het consultatiebureau gebruik gemaakt van het ‘Van Wiechenschema’. De beoordeling via dit schema gaat altijd samen met lichamelijk onderzoek (zintuigonderzoek, spier/zenuwstelsel) en de medische voorgeschiedenis van je kindje. Een prematuur geboren kindje zal via dit schema vrijwel altijd achterblijven in de ontwikkeling volgens de kalenderleeftijd. De consultatiebureau arts kan er ook voor kiezen de beoordeling te doen volgens de gecorrigeerde leeftijd. Er wordt gedacht dat er tot 18/24 maanden altijd gecorrigeerd moet worden, daarna zou het kindje ingehaald moeten hebben op de ontwikkeling van zijn kalenderleeftijd.

Alle kinderen worden gecontroleerd op de leeftijd van 1, 2, 3, 6, 9, 12 en 15 maanden en bij 2, 3 en 4 jaar. Daarna neemt de schoolarts het over.