Te vroeg geboren baby’s worden in de couveuse veel blootgesteld aan geluiden

Vertaling: Marlou van het originele artikel van MedicalXpress.com op 20 juli 2020

Wat horen te vroeg geboren baby’s als ze in de couveuse liggen? Die vraag staat centraal in het recente onderzoek “The Sound of Silence”, dat is gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Frontiers in Psychology. Het onderzoek is uitgevoerd door een interdisciplinair team van de Medical University of Vienna dat is geleid door Vito Giordano (neurowetenschapper bij de afdeling Neonatologie, Intensive Care (NICU) van de kinderafdeling en kinderneuroloog van het Comprehensive Center for Pediatrics (CCP) van de Medical University of Vienna), muziekwetenschapper/gehoorspecialist Christoph Reuter en muziekfysioloog Matthias Bertsch van de University of Music and the Performing Arts.

Uit het onderzoek komt naar voren dat te vroeg geboren baby’s in de couveuse veel worden blootgesteld aan geluid en al helemaal wanneer ze ademhalingsondersteuning krijgen op de neonatale intensive care Unit (NICU).

Uit gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat er jaarlijks ongeveer 15 miljoen baby’s prematuur worden geboren. Het percentage schommelt tussen de 5 en de 18%, afhankelijk van het land. Ondanks de verbeteringen op het gebied van intensieve zorg hebben veel premature baby’s hun leven lang beperkingen. Hoe je geluiden van binnen in de baarmoeder hoort, verschilt sterk met de geluiden die je hoort op een NICU.

Drempel

“Vooral de geluiden met een lage frequentie (dat wil zeggen, onder de 500 Hz) worden overgebracht en gefilterd door het lichaam van de moeder. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het geluidsniveau op de NICU regelmatig boven de aanbevolen drempel van 35 dB uitkomt. Geluiden van de monitor, hard praten, het plots openen van deuren of geluiden door medische handelingen resulteren in veel achtergrondgeluid, met pieken tot ruim boven de 100 dB”, legt Giordano uit.

Hoge geluidsniveaus kunnen leiden tot gehoorschade of zelfs doofheid: dit komt bij 2 tot 10% van de extreem premature baby’s voor tegen slechts 0,1 tot – 0,2 % bij à terme geboren baby’s. “Prematuur geboren baby’s in een couveuse hebben buiten de buik niet de natuurlijke filters en absorptie die een baarmoeder biedt. Nieuwe akoestische stimuli en/ of geluiden hebben duidelijk invloed op de rijping van het gehoor na de geboorte, zoals de expert van de Medical University Vienna uitlegt. Maar stilte leidt dan weer tot onderprikkeling, een gevoel van eenzaamheid en dat is dan weer net zo schadelijk als hard geluid. Het probleem is niet per se nieuw: vandaag de dag worden al standaard onderwijskundige concepten en visuele indicatoren op de neonatologie gebruikt om het geluidsniveau te verlagen.

Het doel van het recent gepubliceerde onderzoek was ten eerste om de dynamiek van het geluid in een couveuse vast te leggen en ten tweede om anderen te laten begrijpen wat prematuur geboren baby’s precies aan omgevingsgeluiden horen. “Iedereen, vooral artsen, verpleegkundigen, muziektherapeuten en ouders kunnen zich nu een voorstelling maken van de geluiden in de couveuse, want ze kunnen nu zelf naar geluidsfragmenten luisteren. Van binnenuit klinkt het heel anders dan van buiten, want de incubator versterkt de bastonen. Lagere frequenties onder de 250 Hz klinken behoorlijk harder”, legt muziekfysioloog Matthias Bertsch uit.

Positief effect

Uit het onderzoek blijkt dat de couveuse een “positief effect” heeft, met name wat betreft geluiden met een medium en hoge frequentie. Maar de geluiden met een lage frequentie worden versterkt. Bovendien biedt de deurtjes van de couveuse bijna geen bescherming tegen geluid. De hoeveelheid geluiden met hoge frequentie neemt toe wanneer de deurtjes open worden gelaten en het beademingsapparaat maakt ook veel lawaai. “Wat veel luisteraars niet hadden verwacht is hoe hard het geluid van deze beademingsapparatuur kan doorklinken in de couveuse, zelfs als de flow maar een klein beetje verder wordt opgeschroefd. Bij een hoge flow en het daarbij horende brommende geluid, is dat geluid even hard als dat van een stofzuiger op een meter afstand (75 dB)”, leggen de onderzoekers uit. Neonatologen wordt geadviseerd om de flow van de ademhalingsondersteuning op het absolute minimum in te stellen.

Bewustwording

“We vinden het belangrijk bewustwording rondom het probleem te creëren. Dat doen we niet alleen met akoestische schema’s van geluidsniveaus maar ook met makkelijk te begrijpen hoorbare resultaten”, onderstrepen de onderzoekers. Een te vroege blootstelling aan geluid kan op diverse vlakken gevolgen hebben, bijvoorbeeld een verminderd vermogen om gesproken taal te onderscheiden (in vergelijking met à terme kinderen). Dit werd aangetoond in een parallel onderzoek van dezelfde onderzoeksgroep. Dit werd uitgevoerd in juli 2019 onder leiding van neurolinguïst Lisa Bartha-Doering in het Comprehensive Center for Pediatrics (CCP) en is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Developmental Cognitive Neuroscience.

“Uit deze onderzoeksresultaten blijkt hoe belangrijk het is om in nieuwe technologie te investeren”, legt Angelika Berger uit, Hoofd van de afdeling Neonatology, Pediatric Intensive Care and Neuropediatrics. “Onze onderzoeksteams werken op dit moment aan die nieuwe technologie, zodat we geluidsoverlast voor onze kleinste patiëntjes kunnen beperken en de uitzichten op de lange termijn verder voor ze kunnen verbeteren.

Verder lezen:

Device found able to reduce noise in simulated neonatal intensive care unit

Meer informatie: Matthias Bertsch et al. The Sound of Silence in a Neonatal Intensive Care Unit—Listening to Speech and Music Inside an Incubator, Frontiers in Psychology (2020). DOI: 10.3389/fpsyg.2020.01055

Informatie wetenschappelijk tijdschrift: Frontiers in Psychology 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.