NIEUWS: Luxe kamer voor een goede start in Nij Smellinghe

Via: Leeuwarder Courant

Gezinskamers en couveuse-suites voor moeder en zuigeling waren er al. Met de gezinskamer+ kan Nij Smellinghe álle gezinnen een goede start geven.

Stichting Prematurendag is gevraagd dit feestje mee te vieren. Ook wij zijn dus aanwezig.

Een luxe uitstraling, met een hotelkamerachtige sfeer. Het moet hier meer op thuis lijken dan een ziekenhuis”, vertellen kraamverpleegkundige Mirjam Boven en manager Edwin Frenay Van ’t Veen, terwijl ze de nieuwe gezinskamer+ in het Drachtster ziekenhuis Nij Smellinghe showen. Alle stopcontacten en snoeren die doen denken aan een ziekenhuissetting zijn weggewerkt achter houtkleurige woonkamerkastjes en de pas bevallen moeder bepaalt vanuit het bed met een afstandsbediening of er in de kamer daglicht, avondlicht of iets er tussenin is.

Zo confortabel mogelijk

,,Allemaal om het moeder en kind zo comfortabel mogelijk te maken”, legt Boven uit. Voorheen moest de moeder na een te vroege bevalling met complicaties naar de derde etage en ging de pasgeboren baby naar de begane grond. ,,Dat is natuurlijk niet ideaal. Een goede start heeft heel veel meerwaarde en kan later in de ontwikkeling veel problemen voorkomen. Voor een goede hechting en het opbouwen van een gezonde ouder-kindrelatie wil je moeder en kind niet scheiden.” Dat inzicht landt steeds meer in de kraam- en verpleegzorg.

Er waren al drie gezinskamers waar de baby bij de moeder kan blijven, als die bijvoorbeeld bloedverlies, een zwangerschapsvergiftiging of hoge bloeddruk had opgelopen bij de bevalling en in het ziekenhuis moest blijven. En twee couveuse-suites voor te vroeg geboren baby’s (prematuren), waar de gezonde moeder dan weer bij kon blijven. Maar de combinatiekamer bestond nog niet. Bij ongeveer tien tot twintig op de duizend bevallingen die Nij Smellinghe gemiddeld per jaar begeleidt, zal de gezinskamer+ nodig zijn, becijfert Frenay Van ’t Veen. ,,Moeder- en kindzorg komen hier samen.”

Ook vader kan blijven slapen

In de gezinskamer+, die vrijdag geopend wordt op Wereldprematurendag, kan ook de vader blijven slapen. Op de slaapbank. ,,Het hele gezin kan zo een goede start maken”, zegt Frenay Van ’t Veen. Wat het volgens hem extra bijzonder maakt is dat de vader kosteloos kan blijven, anders dan in omliggende ziekenhuizen. ,,Dat is mede te danken aan sponsors”, legt hij uit. Het is een vrij nieuw fenomeen dat sponsors hun intrede doen in het ziekenhuis, maar Frenay Van ’t Veen wil er graag vaker gebruik van maken. ,,Zolang je maar voorkomt dat er sprake is van belangenverstrengeling, daar moet je alert op zijn.”

De sponsoring is min of meer spontaan ontstaan. Allerhande contacten zoals bouwers, huisartsen, verzekeraars en verloskundigen zijn een week of vier geleden uitgenodigd voor de opening en die wilden graag een bijdrage verlenen. ,,Er zijn al duizenden euro’s binnen. Daar kunnen we extra dingen voor aanschaffen, zoals speelgoed voor broertjes en zusjes en verzorgingspakketten”, vervolgt Frenay Van ’t Veen. Het ziekenhuis zelf heeft tussen de zeventig- en tachtigduizend euro in de kamer geïnvesteerd. Ouders kunnen er maximaal tien dagen blijven, gelijk aan de kraamtijd. Vooral ouders met randpremature baby’s zullen er verblijven, zegt kinderverpleegkundige Trienke Brinkman. ,,Baby’s die voor de 37ste week zijn geboren.”

Voor Sietske Baron wordt de kamer net te laat in gebruik genomen. De 34-jarige vrouw uit Drachten beviel op 3 november van de tweeling Tieme en Ninte. ,,Drie weken te vroeg. Ze sterken hier aan”, vertelt Baron, die gisteren met de tweeling een kijkje mocht nemen in de gezinskamer+. ,,Prachtig.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.