BLOG: Mijn vrienden zijn couveuseouder geworden… hoe help ik ze?

Vandaag is het zaterdag 17 november 2018 en we vieren dan uiteraard weer Wereld Prematurendag. Gisteren deelde we het veel gelezen Blog: “Op kraambezoek: wat zeg je wel… wat zeg je NIET…“, een resultaat van honderden gesprekken met couveuseouders in Nederland over hoe om te gaan met ” ongewenste” opmerkingen en vragen. Uiteraard bedoelt iedereen het ontzettend goed en met de beste bedoelingen, maar door de emotionele achtbaan waar de ouders zich in bevinden, kunnen die opmerkingen en vragen enorm verkeerd vallen, soms zelfs met vervelende gevolgen.

Daarom willen iedereen nu meegeven wat je WEL zou kunnen doen en zeggen voor de couveuseouders. Wat is nou waar echt de behoefte aan is en hoe kan jij als vriend of familie van het gezin echt het verschil maken. We hebben een lijst gemaakt waarin niet echt een volgorde zit…. Ze zijn allemaal even goed. Voor het gemak gaan we er van uit dat dit tevroeg geboren kind een meisje is. Uiteraard geldt dit ook voor de jongetjes en meerlingen!


1. Feliciteer de ouders!

Afbeeldingsresultaat voor gefeliciteerd preemieOndanks de enorme achtbaan met verstrekkende gevolgen, zijn ze wel trotse ouders geworden van een superheldin. En ja waarschijnlijk ligt ze nog nog weken, mischien maanden in een couveuse de felicitaties moeten echt oprecht zijn. We horen soms verhalen dat mensen geen kaartjes sturen (echt, dit is heel belangrijk echt te doen), geen cadeautje geven op het werk, niet durven te feliciteren…. Gewoon doen! Mochten de ouders zelf aangegeven hebben dit niet te willen, uiteraard luister je dan ze…. Alleen onze ervaringen vertellen ons dat ze dat wel willen en niet zullen zeggen. Wacht niet op het geboortekaartje, het kan namelijk zijn dat de ouders daar wel zelf mee wachten….

2. Help dit gezin met het huishouden

Ondanks dat mama met kraamverlof is en papa misschien vakantiedagen heeft opgenomen is er echt geen tijd om het huishouden te doen. Sterker, het heeft gewoon geen prioriteit…. Dit gezin leeft van dag tot dag en wil het liefst de hele dag in het ziekenhuis zijn…. Om te buidelen met een kleine meid. De “zorgen” van het huishouden zouden ze niet moeten hebben…. Dus maai het gras, lap de ramen, doe de was en hang het op, strijk voor ze, laat de hond uit en zorg voor de hamsters, ga stofzuigen en help ze met de boodschappen… En dring er ook op aan dat het belangrijk is dat je dit voor ze wilt doen… Het is immers maar een kleine moeite voor je, toch? Dit is geen last en je doet het ontzettend graag!

3. Help dit gezin met de inkopen voor de kleine meid (kraamcadeautjes)

Een vroeggeboorte komt vaak zonder enige vorm van waarschuwing en soms zelfs maanden voor de uitgerekende datum. Dat betekent vaak dat de kinderkamer nog niet klaar is, er geen kleertjes zijn, luiers… Eigenlijk de volledige kinderuitzet…. Maar jah, wat koop je dan voor een kind die in geen enkel pakje past, sterker, vaak nog niet eens mag dragen. In ons programma Sew4NICU maken vrijwilligers volledig belangeloos en zonder kosten voor de ouders mooie kleertjes voor prematuren. Uiteraard zijn deze van hoge kwaliteit en zijn speciaal ontwikkeld om te gebruiken op een neonatologie afdeling. Ook dekentjes, mutsjes, geurdoekjes en slingertjes kan je bij ons krijgen, welke wel besteld moeten worden door de ouders zelf. Kijk op de website voor Sew4NICU voor meer informatie. Wil je zelf een pakje kopen kan je deze bijna alleen vinden via een gespecialeerde webshop, waar ook andere artikelen (bijvoorbeeld een dagboek) voor prematuren te vinden zijn. Uiteraard hebben we ook twee leuke items in onze PreemieShop, zoals een leuk autobordje.

4. Geef tips over organisaties die ondersteuning bieden

In Nederland zijn enkele organisaties die steun kunnen geven. Zo kan je bij Stichting Earlybirds een fotoshoot bestellen (door de ouders zelf), welke wordt uitgevoerd door een echte fotograaf. Ook dit wordt volledig belangeloos aangeboden, de foto’s zijn in eigendom van de ouders. Het bedrijf Little Hero biedt belangeloos een prematuur babybox aan die je hier kan bestellen. Voor lotgenotencontact kunnen de ouders het beste terecht in de besloten Facebookgroep van Stichting Prematurendag met alleen couveuseouders, waar ervaringen en tips met elkaar gedeeld worden. Verder hebben we veel informatie over extra verlof bij de werkgevers. Zoals al eerder gezegd biedt ons programma Sew4NICU belangeloos kleertjes aan. Voor alle andere organisaties en bedrijven die handig zijn, kan je het beste kijken op www.prematurendag.nl/start, dè startpagina voor couveuseouders.

“Zorg ervoor dat je altijd voor ze klaar staat als dat nodig is…. en geloof me… dat gaat echt gebeuren! Echte vrienden zijn er altijd….”

5. Kook voor de ouders

De verse ouders moeten vaak weken, soms zelfs maanden in een ziekenhuis zijn, en tegelijk toch weer aan het werk. Tijd om een goede maaltijd te maken is er gewoon niet. In de ouderkamers zijn wel mogelijkheden om iets te verwarmen en verder kan je veel fastfood kopen, wat één keer lekker is, maar daarna ook echt heel duur wordt. Dus kook voor ze, breng maaltijden, geef ze een goede lunch. De ouders hebben vaak toch al een slaaptekort, dus de goede maaltijden zijn erg belangrijk voor de energie die ze hard nodig hebben.

6. Praat met de ouders

Lees eerst goed het Blog “Op kraambezoek: wat zeg je wel… wat zeg je NIET…” en blijf vooral in contact met ze. Stuur af en toe een berichtje dat je aan ze denkt, vraag of je wat voor ze kan doen (zie tip 1 t/m 5), of zeg dat je dat gedaan hebt voor ze. Het zijn echt extreem moeilijke tijden voor dit gezin en de positieve aandacht kunnen ze echt wel gebruiken. Stuur kaartjes, en niet één… gewoon af en toe een kaartje, en ja gewoon per post. Geef ze niet het gevoel dat je ze bent vergeten….

7. Help ze met vervoer van en naar het ziekenhuis

Bij bijna alle ziekenhuizen moet je flink betalen om je auto te parkeren. Het openbaar vervoer is vaak niet te gebruiken i.v.m. de tijden, het duurt gewoon te lang. Er zijn vele gevallen bekend van ouders die vele honderden soms zelfs duizenden euro’s kwijt zijn aan het parkeren van de auto. Stichting Prematurendag zet zich in dit te willen veranderen onder andere door de actie “Stop de Melkkoe NU!“, maar dit wil helaas nog niet echt vlotten. Bied ze dus aan om ze soms te halen en te brengen…. echt dat is heel fijn!

Afbeeldingsresultaat voor hoop8. Geef de ouders hoop

Er zijn vaak momenten dat het even niet goed gaat met de kleine heldin, dat er een dag van dips is of dat er weer een ontsteking of infectie is. De wanhoop, de machteloosheid en ongerustheid die de ouders elke dag hebben, overstemmen soms de positieve emoties. Help ze dus elke dag aan positieve energie! Hoop is soms het enige wat de ouders op de been kan houden.

9. Ben er voor de ouders en ben soms alleen een luisterend oor

Dit is een hele belangrijke! De ouders zien de hele dag alleen maar zorgverleners en moeten de verhalen soms kwijt. Zorg ervoor dat je altijd voor ze klaar staat als dat nodig is…. en geloof me… dat gaat echt gebeuren! Echte vrienden zijn er altijd….

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.