“RSV, altijd stiekem aanwezig in mijn achterhoofd.”

Toen ik te vroeg moeder werd, had geen idee wat RSV was. Overigens, daarvoor ook niet… ik had er nog nooit van gehoord. Ik was voor het eerst moeder en ik denk dat de meeste moeders, ook die met meerdere kinderen, geen flauw benul hebben van RSV.

RSV of het RS Virus is het Respiratoir Syncytiaal Virus een verkoudheidsvirus verwant aan het griepvirus. Lees hier meer over RSV: https://www.prematurendag.nl/rsv/

Toen we van de artsen twaalf weken na de geboorte van onze dochter haar eindelijk mee naar huis mochten nemen, vertelde de neonatoloog, die onze dochter verder zou monitoren, dat ze in aanmerking kwam voor de RSV vaccinatie. Hij adviseerde ons om deze vaccinatie te laten toe dienen. Ik had toen nog geen idee wat RSV was en ging ervan uit en had het vertrouwen, dat zijn advies betrekking had met de gezondheid van onze dochter en ging akkoord. Later kwam ik er achter dat de RSV vaccinatie niet helemaal hetzelfde werkt als de andere vaccinaties, integendeel, het zijn antistoffen en geen verzwakte versie van het virus. En het werkt goed om RSV te bestrijden of af te zwakken bij een besmetting.
Een verpleegkundige kwam maandelijks bij ons thuis en diende de injecties toe, die enkele dagen vooraf waren bezorgd door de apotheek.

Ik ging me ook meer verdiepen in RSV en kwam er achter, dat dit eigenlijk best wel een hele enge besmetting is. De meeste kinderen die dit krijgen hebben een vervelende hoest en krijgen koorts, maar voor sommige kinderen, vooral baby’s en kinderen met een zwakkere gezondheid door prematuriteit, dysmaturiteit of andere aandoeningen (bijvoorbeeld hart en/of longziekten) kunnen zo ziek worden dat ze in het ziekenhuis belanden….. of erger.

Informatie

Ik las verhalen van andere mama’s in de besloten facebookgroep van Stichting Prematurendag (voor couveuseouders), die met hun kleine hummeltje weer dagen in het ziekenhuis zaten en weer aan een bedje gekluisterd zaten. Kijkend naar hun kindje, dat aan het strijden was voor zijn of haar leventje. Zij beschreven de meest angstige momenten uit hun leven, terwijl de meesten de ziekenhuisperiode na de geboorte nog niet eens echt hadden verwerkt. De kindjes krijgen onder andere vaak ademhalingsondersteuning, infusen voor antibiotica en toediening van vocht. RSV bracht bij deze ouders alle traumatische gebeurtenissen van enkele maanden geleden weer aan de oppervlakte.

De meeste gezond en op tijd geboren kinderen worden verkouden, ze snotteren en niezen tijdens het verkoudheids- en griepseizoen. Ze hebben hun regulieren vaccinaties gehad en hebben regelmatig contact met andere kinderen op speelafspraakjes, in speeltuinen en in de supermarkt.
Voor de ouders van een kwetsbaar kind is het griepseizoen een spannende tijd, zeker het eerste griepseizoen.

Lees ook het Blog: “De R is in de maand…. de R van RSV”

Als je al kinderen hebt die nieuwe virussen en bacteriën mee naar huis nemen geeft dit dus extra zorgen. Maar je kan je kleuter of ouder kind moeilijk elke dag thuis houden van school, omdat je ook een kwetsbaar kleintje thuis hebt. Ook kan je een kind niet verbieden om met zijn vriendjes te spelen. En natuurlijk zullen kleuters, grotere kinderen… eigenlijk iedereen virussen mee naar huis nemen.

Maar niet alleen kwetsbare kindjes krijgen RSV, ook zijn er genoeg verhalen van ouders met gezonde baby’s die besmet worden met RSV en hun kindje dagen/weken in het ziekenhuis moeten verblijven.

Stichting Prematurendag heeft een beslotengroep voor ouders van couveusekinderen,die daar hun ervaringen en tips delen. Elke couveuseouder is hier welkom!

Voor alle ouders waarvan een kindje verkouden is en steeds zieker lijkt te worden is het belangrijk om je kindje goed in de gaten te houden, meet regelmatig de temperatuur en schrijf deze op. Drinkt je kindje wel genoeg? Zijn er genoeg natte luiers? Schrijf eventueel ook anderen dingen die je ziet op zodat je een duidelijk beeld kan scheppen bij de huisarts of kinderarts.
Neem contact op met de kinderarts of huisarts, beter tien keer te vroeg dan één keer te laat.

De volgende tips zijn te vinden over het Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV). Mocht je twijfels en/of vragen hebben, neem dan altijd contact op met jouw kinder- of huisarts. Beter te vaak gevraagd, dan te laat…:

Let op de ademhaling van je kind

Trek het shirt van je kind uit en kijk of je zijn/haar ribbenkast kunt zien terwijl hij/zij probeert te ademen. Er zit een kleine V-vorm onder de nek van je kind. Als die wordt blootgesteld als hij inademt, werkt hij te hard om te ademen. En, bolt de fontanel op als hij/zij ademt? Nog een teken dat hij/zij te hard moet werken om te adem.

De piek van het RS Virus is na drie tot vijf dagen

Helaas wordt het RS virus erger voordat het beter wordt. Trek altijd meteen aan de bel als je het niet vertrouwd.

Het RS Virus is een normaal griepvirus

Het is zelfs veelvoorkomend. De gemiddelde volwassene krijgt RSV meerdere keren tijdens zijn/haar leven.  Het is een verkoudheid met hoest, die iedere keer anders is. Voor het ene kind is het slechts een hoestbui. Voor een ander is het koorts, hoest en overgeven. Voor sommige betekent het dagen/weken in het ziekenhuis.

Wordt de hoest veroorzaakt door het RS Virus kan dat vier tot zes weken duren

Voordat het virus je gezin weer uit is, kan het weken duren. Nadat de kinderen het hebben gehad zijn ook papa en mama en eventueel ook andere familie leden aan de beurt.

Handen wassen is geweldig, maar isolatie is het beste

Als je zelf kinderen hebt die snotteren en van plan bent om in contact te komen met een pasgeboren baby… blijf gewoon weg. Vraag het ook niet aan de ouders, ga gewoon niet. Kinderen zijn dragers van het virus, en hoewel het een lichte hoest kan zijn voor een 5-jarige, kan het voor een klein kind heel veel erger zijn.
Daarom is het dus ook helemaal niet gek, dat een moeder met een baby of kwetsbaar kindje aan het bezoek vraagt of ze in contact zijn geweest met zieke kinderen of zelf soms verkouden zijn. In sommige gevallen wordt altijd aan het bezoek gevraagd de handen te wassen met zeep. Indien het antwoord ja is, kan het zo maar zo zijn dat ze vragen om de afspraak te verzetten. Dit wordt helaas niet altijd gewaardeerd, maar een ouder die deze keuze maakt wil gewoon geen risico nemen. 

Heb je vragen óf vertrouw je het niet, bel dan altijd meteen je kinder- of huisarts!

Onze dochter heeft in één winter de RSV vaccinaties gehad. Dit is prima gegaan, geen bijwerkingen en een fijne bijkomstigheid is dat één keer in de maand een lieve verpleegkundige aan huis komt, die je kindje weegt en nakijkt. Dit is ons zeer goed bevallen. Én het werd vergoed door de zorgverzekering (Op het zorgoverzicht zag ik dat de vaccinatie tegen RSV ongeveer duizend euro per keer is!). Natuurlijk werd ze wel verkouden, maar ik weet zeker dat het veel extremer had kunnen zijn.

De daaropvolgende winter is ze vaker verkouden geweest, maar ik ben ervan overtuigd dat mijn moedermelk nog veel antistoffen bevatte om haar dat extra steuntje te geven. Haar derde winter eindigde met een longontsteking na twee keer verkouden te zijn geweest verkoudheden en ze toch een beetje bleef hangen in haar groei. Ik ben toen naar de huisarts geweest omdat ik het niet vertrouwde en een piepje in haar ademhaling hoorde, die mijn man en moeder nog niet hadden opgemerkt. De huisarts was zeer blij met het feit dat ik zo vroeg aan de bel trok. Was dit het RSV? Geen idee, het is niet onderzocht, maar door mijn opmerkzaamheid is het niet verder uit de hand gelopen, omdat de antibiotica snel aansloeg.

Wachten

Met RSV in het achterhoofd vond ik het ook beter om nog een jaartje te wachten met de peuterspeelzaal, ze is pas begonnen toen ze 3 jaar gecorrigeerd was. In deze nieuwe periode van haar leven leert ze weer nieuwe dingen, maakt ze nieuwe vriendjes en ontmoet ze nieuwe kinderen en is ze ook weer wat sterker om te kunnen vechten tegen nieuwe virussen en bacteriën die ze zal tegenkomen. Vol goede moed en nieuwe energie gaan we het seizoen in, we weten dat ze sterk genoeg is voor dit nieuwe avontuur! (En zijn wij weer extra alert.)

Veel ouders vragen zich af wanneer hun kindje recht heeft op de RSV vaccinatie. Op deze website staat de richtlijn van wanneer een kindje recht heeft op vaccinatie.
https://beta.prematurendag.nl/ouders/eindelijknaarhuis/rs-vaccinatie/

Wil je meer informatie over de vaccinaties kan je natuurlijk altijd contact opnemen met de kinderarts van je kindje.

Bronnen: verhalen van lotgenoten op de lotgenotengroep van Stichting Prematurendag en het blog van Shanistry Ireland

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.