BLOG: De R is in de maand…. de R van RSV

Waarom is Nederland donker Oranje?

In NL is het een regionaal probleem (donker oranje). Bron: WHO week 46-2016

Het voordeel van Voorzitter te zijn van deze Stichting, een admin te zijn van een website als Prematurendag.nl, een Facebookpagina (www.facebook.com/Prematurendag) en een groep met (bijna) duizend couveuse ouders, is dat je een hoop kan lezen en zien. Vele vragen, ervaringen en opmerkingen. En tegelijk ben ik zelf ook gewoon papa van twee Preemies van ondertussen bijna drie en vijf jaar oud. Ik ben niet geleerd…. Ik ben gewoon enorm ervaren….

Wat mij opvalt? De R ….. de R is in de maand….. de R van RSV….
De afgelopen weken heb ik tientallen berichten gezien van ouders, die vraagtekens hebben over gedrag en eetproblemen, andere met zieke kinderen, soms met ziekenhuisopnames tot gevolg. Er zijn kids met meerdere infecties en weer anderen met een fase (althans, dat denken de ouders)…. Er zijn enkele gemene delers tussen al deze couveuseouders…. Onze kinderen zijn te vroeg geboren, we hebben vaak met veel onmacht, onrust en verdriet moeten handelen en we hebben kinderen die vaak een “andere” weerstand hebben, dan á terme geboren kinderen.
Met het overzicht dat ik heb, zie ik (denk ik) een oorzaak. Ondanks dat ik geen medisch opgeleid iemand ben, hebben de weersveranderingen invloed op onze kids. Onze Tim is nu drie (morgen 🙂 ) en heeft er ook last van. Eet vreemd (lees te weinig en traag), is in gedrag anders (lees van super sloop en moe, tot extreem druk en snel geïrriteerd)… Slaapt of heel slecht (’s nachts), of is niet wakker te krijgen (overdag), de hele dag is het “Papa/Mama, SNOTTIE!” …. en dat zie ik nu elk jaar. Mijn mening is dus, dat het geen fase is, maar dat de oorzaak echt ligt bij de prematuriteit en alle gebeurtenissen erna (ernstig ziek, NEC). Met de jaren is onze ongerustheid, daar dus veranderd, ik denk zelfs verminderd, maar zijn we wel erg alert! De kennis en ervaring die ik heb, overstijgen vaak die van de gemiddelde huisarts en zal zeker niet twijfelen om naar een Kinderarts te gaan. Ons vertrouwen in onze eigen gevoelens als papa en mama is wat mij betreft sturend. En uiteraard hebben die vreselijke monsters ook gewoon een fase….. Maar….
“Als de cijfers van de afgelopen week (47-2016) weer zo hoog zijn, is er sprake van een beginnende griepepidemie. Dat zou dan uitzonderlijk vroeg zijn. Alleen tijdens de pandemie van 2009 was er nog eerder in het seizoen griep.” (www.degrotegriepmeting.nl)
icon_1437187785Het is niet altijd een fase, het is ook niet altijd meteen een infectie… belangrijk is je kind goed te kennen en te bekijken… gedrag, kleur, eetpatroon, aantal slaapuren, temperatuur, ademhaling en hartslag. Tegenwoordig heb je zelfs niet al te dure saturatie meters (binnenkort ook verkrijgbaar via onze webshop die wordt gestart, nog even geduld!)…. Kortom jij kent jouw kind als geen ander en vertrouw je eigen analyse. Een erg goed hulpmiddel is onze app (www.prematurendag.nl/app), waarin je echt alles, maar dan ook alles kan bijhouden. Soms ben je zelf erg moe en zit je in je hoofd verkeerd te rekenen. “Hoe lang heeft ie ook alweer geslapen, hoeveel mm heeft ze gedronken en gegeten… wat was de temperatuur gisteren, eergisteren etc. ook alweer en wat had de kinderarts gezegd twee maanden geleden….enz. enz.”. Download  (IOS of Android) deze gewoon nu en kijk er eens naar. We hebben er voor gezorgd dat er geen kosten aan verbonden zijn voor jullie .Ja het is veel informatie, maar eenmaal in gebruik echt een goed hulpmiddel. Vertrouw je zelf en jouw inzicht en laat een tool de informatie bijhouden. Niets is zo makkelijk alles in één keer te kunnen laten zien, wanneer je op de Eerste Hulp moet zijn of bij de Huisarts.
En voor de mensen die op visite komen… was gewoon je handen. Echt, het heeft een reden!
Heb je vragen? Stel ze via onze pagina…. Stichting Prematurendag is er op jullie te ondersteunen! En wat vind je van onze app? Mis je iets, of vind je de app gewoon gaaf? Laat het ons weten, dan kunnen we de app nog beter maken! Op onze website staat een formulier waar dat erg makkelijk kan! En de recensie kan je gewoon op onze Facebookpagina zetten 🙂  
Voor alle mama’s en papa’s met zieke kindjes, heel veel sterkte en positieve energie gewenst!

Gr. Sander Jonker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.