BLOG: De dag van …….

Omdat je je moet registreren op de website staat de column van Anita Vliegenberg (Eindhovens dagblad) onder het Blog.

Afgelopen zondag, de eerste zondag van mei, vierden we met vele mensen de Dag van de Couveuseouders. Samen met onze kinderen, vrienden, familie en andere aanwezigen hebben we meerdere Picknicks @ the Parc. De Dag van de Couveuseouders vieren we niet alleen voor een geweldige dag, juist ook om aandacht te vragen voor een wereld waar vele honderdduizenden gezinnen in leven. Voor de soms dagelijkse uitdagingen, met hun kinderen, met hun werkgever, met hun financiën, met hun directe omgeving…. Om iedereen te laten weten dat deze dag bestaat, sturen we persberichten naar de media voor extra aandacht in de pers. Zo ook naar het Eindhovens Dagblad, welke columiste @Anita Vliegenberg dit artikel liet schrijven: http://bit.ly/2IzyibS (om het hele stuk te lezen moet je je registreren, daarom kan je het ook hier op de website van Stichting Prematurendag lezen).

#NUTTELOOS

Anita verbaast zich in haar column over de vele “Dagen van….” die Nederland rijk is, dagen waarop mensen aandacht vragen voor hun verleden, ziekte, hobby of andere onderwerpen, om op deze manier informatie te delen. Ze schrijft ook: ”In sommige van deze dagen zie ik het nut nog enigszins. Maar om de meeste Dagen moet ik toch echt lachen. Wat dacht je van de Dag van de Couveuse-ouders….”. Leuk om voor de honderd duizenden couveuseouders die ons land rijk is dit gelijk als nutteloos te bestempelen…

#WAAROM

Juist door columns als deze blijkt het belang voor meer aandacht voor de wereld van couveuseouders. Overigens, ik ben wel erg blij dat Anita er om moet lachen, want dat is precies wat we willen bereiken. Positieve energie laten stromen door de wereld van Neonatologie, om op die manier het gezin, die te maken krijgt met een te vroeg, te klein of ernstig ziek geboren kind, beter te ondersteunen. We hebben het over vele tientallen kinderen per dag die belanden in een couveuse, waarnaast de ouders vaak maanden moeten zitten, wachten… hopend op een wonder. Op de afdeling neonatologie overlijden nog dagelijks kinderen. Vaak maken ook de ouders van alle andere kinderen op de afdeling het verdriet mee van het gezin, die dit enorme verlies ervaren. De ervaringen zijn traumatisch te bestempelen, wat zijn weerslag heeft op het gezin zelf, de arbeidsproductiviteit van papa en de omgeving van al deze mensen. Stichting Prematurendag is juist ontstaan om voor deze gezinnen betere informatievoorziening en tools te geven, lotgenotencontact voor de ouders onderling te faciliteren (zoals een “Dag van…”) en het behartigen van hen belangen. Denk daarbij aan onze enorme aandacht voor het vaderschapsverlof (oftewel, partnerschapsverlof) en het gevecht tegen de grootste melkkoe binnen vele ziekenhuizen: de parkeerplaatsen. Een melkkoe waar ouders vele honderden, soms zelf duizenden Euro’s aan kwijt zijn, alleen maar om bij hun zieke kindje te zijn (zie ook www.StopdeMelkkoe.NU). We zorgen voor verandering…..

#WERELDPREMATURENDAG

Anita, gelukkig hebben we straks op 17 november nog een “Dag van….”. Een dag van de Prematuren, Wereld Prematurendag! Een dag waaraan wereldwijd ontzettend veel aandacht wordt gegeven. Alles kleurt dan paars….. De gevolgen voor de kinderen zijn vaak enorm, vele syndromen, (chronische) ziekten en orgaanafwijkingen hebben hun oorsprong in een vroeggeboorte. En waarschijnlijk hebben ook deze allemaal hun eigen “Dag van….”, en terecht, want al deze mensen hebben de behoefte meer begrepen te worden…. onder andere door column schrijvers als die van het Eindhovens Dagblad.

Gelukkig voor Anita is de volgende Dag van de Couveuseouders op 5 mei, dus vieren we meteen Bevrijdingsdag van de Couveuseouders… Dat scheelt weer in het aantal, toch Anita? We nodigen je graag uit op één van onze acht Picknicks @ the Parc en heb je voor een volgende column over “onze” dag vast wat betere stof om over te schrijven. Ik zie je dan! Morgen eerst de “Dag van de mama’s”.

 

Sander Jonker

Trotse couveuseouder van twee Preemies!

Voorzitter Stichting Prematurendag


Meer weten over onze dagen:

  • www.DagvandeCouveuseouders.nl: eerste zondag van mei
  • www.WereldPrematurendag.nl: 17 november

De column in het Eindhovens Dagblad

Deze maand 68 keer ‘De Dag van’

COLUMN – Snel leven, slank worden en blijven, gezond eten, duurzaam shoppen of liever helemaal niet meer shoppen, volop genieten, milieubewust zijn, tips tegen ouder worden, bewegen is goed voor eigenlijk alles en goed zijn voor anderen. Voor mijn column krijg ik dagelijks tips in mijn mailbox. Als ik even geen inspiratie heb dan put ik daar uit. Als het dan nog niet lukt kijk ik op de website FijneDagVan wat voor een dag het is.

Deze maand heeft 68 ‘Dagen van’, hoewel mei maar 31 dagen telt. 20 mei heeft niets, terwijl 17 mei de Dag van maar liefst zes thema’s is: de Dag van de Kinderwens, de Praktijkmanager, de Projectontwikkeling, tegen Homofobie, van de Telecommunicatie en de Dag van het Recyclen. Vandaag is het onder andere de Dag van de Fairtrade en de Dag van de Vogelmigratie.

Ongelooflijk waar we allemaal een dag van hebben. Sommige zijn vrij normaal: de Dag van de Arbeid, Bevrijdingsdag, van Europa, Hemelvaartsdag of Dodenherdenking. Veel Dagen staan in het teken van beroepen: Dag van de Brandweer, van de Persvrijheid, Jonge-Ambtenarendag, Dag van de Praktijkmanager, de Huisarts, de Stagiair, de Slager, de Vroedvrouw en van de Advocatuur. Ziektes hebben ook vaak een speciale dag: Dag van de Ziekte van Crohn, de Beroerte, Astmadag. En dieren: Dag van de Tonijn, de Hond, de Schildpad, de Otter of van het Aangespannen Paard.

Morgen is het behalve de Dag van het Levenslied ook Moederdag

In sommige van deze dagen zie ik het nut nog enigszins. Maar om de meeste Dagen moet ik toch echt lachen. Wat dacht je van de Dag van de Couveuse-ouders, van de Brievenbusreclame, van de Groene Kinderopvang, van het Tandvlees, Whiskydag, Wachtwoorddag, Dag van de Handdoek, van de Hamburger, De Asperge, van het Bedplassen, de Fiets-naar-je-werk-dag of de Dag van de Handhygiëne?

Morgen is het behalve de Dag van het Levenslied ook Moederdag. Ontstaan in Amerika en sinds 1914 een officiële feestdag. Via Mexico sloeg Moederdag over naar Europa en in Nederland wordt de dag gevierd sinds 1922. Ook toen was het al puur commercieel, want de initiatiefnemer was de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde. Iets later kwamen er speciale moederdagtaarten. Bloemen en taart. Inmiddels zijn de cadeau’s wel wat groter geworden. Het mooist blijft toch de zelfgemaakte broche of ketting met een versje erbij.

Bron: http://bit.ly/2IzyibS

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.