Beste Innovatie van het jaar 2017 is al bekend!

En dan is er zo’n dag dat je het nieuws leest en één bericht enorm opvalt. Afgelopen week was er een klein bericht op de website van de NOS (voor het artikel, zie onderaan). Een bericht wat een enorme impact zal gaan hebben. Een bericht wat nauwelijks is gedeeld en is opgepakt door overige pers. Een bericht dat aandacht verdiende bij Humberto en Pauw aan tafel. Een bericht wat misschien wel Journaalwaardig was. Een bericht waarin een innovatie staat, wat aankomend jaar alle prijzen zal gaan winnen…. Dat kan niet anders!

Sidarto Bambang Oetomo is kinderarts-neonatoloog in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven druk bezig zijn Bambi Belt verder te ontwikkelen. Een bandje om het lichaam van de patiënt, die met behulp van textielelektrodes vital signs, draadloos worden verstuurd naar de patiënt monitor. Allereerst is deze ontwikkeling gemaakt voor couveusekinderen.

In Nederland wordt één op de tien kinderen te vroeg geboren, dus achtenveertig per dag!

Wat gaat er veranderen

Als trotse papa van twee couveusekinderen, zal ik je meenemen in een wereld wat deze innovatie gaat bewerkstelligen.

  1. fotokidsdraadjesDraadloze sensoren zijn de belangrijkste vernieuwing. Kinderen die te vroeg, te klein en/of ernstig zieken worden geboren liggen vaak maanden aan allerlei kabeltjes en slangetjes, de laatste voor medicijnen, vocht, voeding en zuurstof. Met de kabeltjes meet je hartslag, saturatie, de ademhaling en de temperatuur. Toen mijn zoon Tim op de NICU lag, had hij op het hoogtepunt na een operatie vier infusen, waar veertien pompen waren op aangesloten. Maanden hebben wij als gezin in het ziekenhuis gezeten en konden we amper ons kind echt goed vasthouden. De kabels en slangetjes zaten altijd in de weg, schoten los, we konden nooit echt comfortabel zitten. Dit doet wat met je…. je kan niet fijn met je eigen kind zitten en je ziet dat het hem ook in de weg zit. Vals alarmen, omdat de sensor weer los schiet of omdat Tim zelf dat irritante kabeltje er maar weer uit trok…die vals alarmen waren er elke dag… maandenlang. Moet je je voorstellen wat dit doet met ouders als hun kind draadloos is. Heerlijk buidelen (http://bit.ly/PD-site-buidelen), genieten van je kind. In de laatste twee weken in het ziekenhuis was Tim heel bewegelijk, hij was immers al drieëneenhalve maand oud. Hij had geen infusen meer, alleen nog een sonde voor de voeding. De bedrading zat hem echt in de weg en ik ben er van overtuigt dat Tim zomaar een dag eerder naar huis had kunnen gaan, als ze draadloos waren geweest. Conclusie: meer comfort kind (welzijn), minder verzorging en ziekenhuis nachten (kosten), productiviteit ouders is hoger (arbeid), veranderingen in het zorgproces (kosten)
  2. Textielelektrodes. Maanden heeft onze Tim moeten liggen met plakkertjes op zijn huid. Wat veel voor komt bij te vroeg geboren kinderen zijn eczeem-achtige reacties op alles wat op de huid komt, zo ook bij Tim. Hij kreeg hiervoor een zalfje, een créme en eerst ook een antibioticum, omdat ze niet zeker wisten of de oorzaak lag bij een infectie. Infecties kunnen bij te vroeg geboren kinderen snel levensbedreigend zijn (bijvoorbeeld een NEC, http://bit.ly/PD-site-NEC). Conclusie: minder zorg en medicijnen (kosten), comfort kind (welzijn), minder ziekenhuis dagen (kosten), productiviteit ouders is hoger (arbeid)
  3. Bandje. Alle elektrodes op één bandje in plaats van losse plakkertjes. Dit is makkelijker en sneller aan te brengen en te verwijderen, wat de zorgverlener weer tijd scheelt. Sterker, de ouders kunnen dit gewoon zelf. Conclusie: minder zorgtijd (kosten), meer comfort voor kinderen (welzijn).

Zorginnovatie van het jaar

Ik ben jaloers. Enorm jaloers op al die ouders die de Bambi Belt voor hun kinderen gaan gebruiken. En wat gun ik al die ouders het geluk, dat zij dankzij een Kinderarts-Neonatoloog uit het Máxima Medisch Centrum, een andere beleving op de Neonatologie zullen gaan hebben, dan wij hebben gehad. En dan nog het onderwerp kosten. De Bambie Belt zal honderden miljoenen Euro’s gaan besparen…. Eén op de tien kinderen wordt te vroeg geboren, dat zijn er achtenveertig per dag. Stel het gemiddelde verblijf op een NICU kan gemiddeld met één dag verminderen per kind en 1 nacht NICU kost tweeduizend EUR, levert dat al bijna 200.000 EUR per dag op. En dan nog de minder vakantiedagen en ziektedagen voor de ouders…. En na de Neonatologie volgen de andere kinderen…. Die zieke kinderen die het verdienen om alle comfort te krijgen die er is!

Kortom de Bambie Belt is de Zorginnovatie van het jaar 2017!

P.S. Op de foto’s zie je mijn kinderen, beide prematuur geboren, waarvan Tim ook ernstig ziek is geweest.

Het artikel van de NOS: http://bit.ly/PD00001

 

One Response

  1. Klaassiena schreef:

    Wat een uitvinding en wat heerlijk voor deze kinderen.Mijn complimenten aan de arts die dit heeft uit gevonden. Een topper van een arts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.