Beste Zorgverzekeraars!

Een vroeggeboorte plan je niet en met een vroeggeboorte houd je geen rekening. Toch wordt er door zorgverzekeraars zoals CZ, VGZ, Achmea, Menzis, DSW Zorgverzekeraar, ONVZ Zorgverzekeraar en Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid verwacht, dat je elk jaar voor 1 januari een keuze maakt in de (aanvullende) zorgverzekering die bij jouw situatie past. Maar is er geen enkele verzekeraar die rekening houdt met de ouders, wanneer zij terecht komen in de wereld van de Neonatologie.

“Zorgverzekeraars zouden meer mèt ons mee moeten denken, in plaats van constant tegen werken” (Ouder van een Couveusekind)

Elke zorgverzekeraar heeft wel een aanvullende verzekering, waarin de kosten voor de poliklinische bevalling en kraamzorg zijn opgenomen. Maar hoe kan het dan toch nog steeds zo zijn, dat als één op de tien kinderen te vroeg wordt geboren, zorgverzekeraars in deze aanvullende verzekeringen niet genoeg rekening houden met het risico van een vroeggeboorte en de daarbij komende kosten?

Voorbeeld:

De aanvullende verzekeringen bij CZ hebben een vergoeding opgenomen voor logeerkosten in het Ronald McDonald huis voor € 500 per kalenderjaar. Menzis vergoedt maximaal € 350 per kalenderjaar. Een kamer in het Ronald McDonald huis kost al snel € 15 per nacht. Dat is € 105 per week. Gemiddeld (afhankelijk van de zwangerschapstermijn) liggen te vroeg geboren kindjes zes á acht weken in een ziekenhuis, waardoor er al snel een verblijf van vijf weken in het Ronald McDonald huis zelf betaald moet worden. Dan hebben we ronaldmcdonaldkinderfondshet nog niet over de reiskosten van en naar huis, omdat je nog een broertje of zusje thuis hebt, schone kleding nodig hebt etc.

Als ouders wil je het beste voor hun kindje en kiezen ze natuurlijk niet voor een vroeggeboorte, zij willen hun kindje alle liefde en aandacht geven die hij of zij verdiend, dag en nacht bij hen zijn, dicht in de buurt, op loopafstand voor als de Neonatoloog of verpleegkundige belt met nieuws. Sterker, aandacht en aanraking is een bewezen medicijn om kinderen sneller beter te laten worden. Zij willen niet denken aan rekeningen, reiskosten en of zij nog wel kraamzorg (couveuse-nazorg) krijgen als het kindje na een x aantal weken eindelijk naar huis mag.

infographic-zorgverzekeraars-2016Het wordt echt hoog tijd dat de zorgverzekeraars wakker worden en niet alleen ondersteuning en/of vergoeding bieden voor, tijdens en na de á terme (normaal in tijd verlopen 37-42 weken) zwangerschap/bevalling. Het zal mij benieuwen welke zorgverzekeraar als eerste zijn aanvullende verzekering aanpast en rekening houdt met de ouders van te vroeg geboren kindjes, een populatie van bijna twee op de vijftien volwassen verzekerden (rekening houdend met mensen zonder kinderen en meerlingen).

Mocht je overwegen over te stappen naar een andere zorgverzekeraar of je pakket te veranderen, is het belangrijk je vooraf goed te informeren. Waar vind je een goede vergoeding wanneer het om vroeggeboorte gaat? Wat is er verder in jouw situatie belangrijk om vergoed te krijgen: Fysiotherapie? Tandarts? Kortom een aanvullende verzekering wordt steeds meer maatwerk. Voor het kalenderjaar 2017 zoeken wij dit voor jullie uit! Wij kijken naar couveuse nazorg, reiskosten, bezoekkosten en nog veel meer.

Onze keus voor de zorgverzekeraar 2017 lees je begin december op onze website

www.prematurendag.nl/verzekeringen.

2 Responses

  1. Maria schreef:

    Als 1 op de 10 kinderen te vroeg wordt geboren kan toch nooit (bijna) 2 op de 10 verzekerden een ouder zijn van een te vroeg geboren kindje? Niet alle mensen krijgen immers kinderen (Zo’n 15 á 20 procent van de vrouwen die nu rond de 30 zijn blijven sowieso kinderloos) of zitten nog in de vruchtbare leeftijd (mensen die 50 jaar geleden een te vroeg geboren kind hebben gehad kun je nu natuurlijk niet meer meetellen in de populatie). Top om zorgverzekeraars te stimuleren om deze ouders beter te ondersteunen maar dan wel graag met kloppende cijfers!

Comments are closed.