PERSBERICHT: Elk pasgeboren kind verdient mooie kleertjes

Het persbericht is hier te downloaden (pdf)

——————- PERSBERICHT ——————-

“Elk pasgeboren kind verdient mooie kleertjes.”

STICHTING PREMATURENDAG GAAT BELANGELOOS OP MAAT GEMAAKTE KLEDING GEVEN AAN TE VROEG  EN TE KLEIN GEBOREN KINDEREN

Elke dag worden in Nederland 48 kinderen te vroeg geboren. Omdat deze kinderen vaak te klein zijn voor de standaard te verkrijgen maten, liggen deze kinderen soms onder een spuugdoekje of hebben veel te grote kleding aan. Via enkele gespecialiseerde webshops is wel kleding verkrijgbaar, maar is de keuze vaak beperkt en de levertijd erg lang. Sew4NICU, een programma van Stichting Prematurendag, zal deze duizenden kinderen de zelfgemaakte kleding en dekentjes belangeloos geven.

Stichting Prematurendag lanceerde op hun eerste verjaardag, maandag 1 mei 2017, het programma Sew4NICU (www.sew4nicu.nl), met als doel om elk te vroeg en te klein geboren kind passende kleding te geven. De lancering vond plaats op de afdeling neonatologie in het Geboortecentrum van het St. Anna Ziekenhuis te Geldrop. “Een prachtig initiatief voor de allerkleinsten. Het is mooi om te zien hoe het bestuur en de vrijwilligers van Stichting Prematurendag zich met passie inzetten voor te vroeg geboren kindjes.”, aldus Sandra Burgers (afdelingshoofd).

“Ouders willen bij hun kinderen zijn die vechten voor hun jonge, kleine leventje. 

Door middel van het programma Sew4NICU kan Stichting Prematurendag er voor zorgen dat extreem prematuur geboren kinderen in Nederlandse ziekenhuizen speciale dekentjes en couveusehemdjes krijgen. Ook worden er duizenden mutsjes, pakjes en andere kledingstukken gemaakt. Kindjes die overlijden aan de gevolgen van de vroeggeboorte, krijgen een mooi sterrenjurkje of pakje. De kleding zal worden verspreid over de deelnemende ziekenhuizen, met als doel in elk ziekenhuis kleding te kunnen geven aan de pasgeboren kinderen in een couveuse.

De kleding wordt gemaakt door tientallen vrijwilligers van gedoneerde stoffen door particulieren, winkels en bedrijven. “Toen ik papa werd van mijn te vroeg geboren kinderen, was de kleding verre van optimaal. In een couveuse lag mijn zoon vast aan de beademing en vele andere kabeltjes”, aldus Sander Jonker, voorzitter van Stichting Prematurendag. “De couveuseouders hebben wel iets anders aan hun hoofd dan energie te steken in het zoeken naar passende kleding, immers, ze willen bij hun kinderen zijn die vechten voor hun jonge, kleine leventje. 

Dankzij de speciaal voor deze kinderen gemaakte kleding en dekentjes, kijken de ouders op een andere manier naar de couveuse. De kleding is vrolijk, voorzien van mooie kleuren en afbeeldingen. Dit zorgt voor de extra positieve energie die de ouders echt nodig hebben.

Claudia Hill (bestuurslid Stichting Prematurendag) heeft het mogelijk gemaakt dat bestaande initiatieven samenwerken in dit programma, met als doel alle ziekenhuizen in Nederland èn België te kunnen bedienen. Het initiatief Abbieke’s gift is er daar één van. “Dankzij het programma Sew4NICU kan ik mijn patronen geven aan zoveel meer kinderen, dan ik nu kan met mijn initiatief Abbieke’s Gift. Elk kind en elke ouder verdienen een zo goed mogelijke start. Ik ben erg blij dat ik nog meer mensen kan helpen nu.”, aldus Sabrina van Doesburg, couveuseouder. “Mijn dochter is extreem te vroeg geboren met een gewicht van 700 gram en moest een spuugdoekje als dekentje gebruiken. Al gauw ben ik deze dus zelf gaan maken”. Speciaal voor dit programma is een crowdfundingsactie gestart. http://www.Sew4NICU.nl/doneer

Stichting Prematurendag is een landelijk platform voor en door ouders van couveusekinderen. Door het bieden van informatie, het mogelijk maken van lotgenotencontact en behartigen van de belangen van couveuseouders, proberen we de gesloten wereld van Neonatologie naar buiten te brengen. Landelijk zijn hiervoor tientallen vrijwilligers actief om dit zowel nationaal, regionaal als lokaal mogelijk te maken.

Het St. Anna Ziekenhuis (Geldrop en Eindhoven) is een regionaal ziekenhuis met vrijwel alle disciplines, ruim 100 specialisten en een capaciteit van 320 bedden. Wij bieden persoonlijke, kwalitatief hoogwaardige zorg en service, waarbij de patiënt altijd één op één contact heeft met de specialist. Door onze bijzonder betrokken werkwijze geven wij een extra beleving aan de behandeling van onze patiënten. Het ziekenhuis maakt samen met Ananz, bestaande uit vier verzorgingscentra (Geldrop/Heeze) en medisch sportgezondheidscentrum TopSupport (Eindhoven), onderdeel uit van de St. Anna Zorggroep.

——————- EINDE PERSBERICHT —————-

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie: Sander Jonker (Voorzitter Stichting Prematurendag): 06-21220983 of sander@prematurendag.nl. Kijk ook op www.sew4nicu.nl en www.prematurendag.nl

Fotobijschrift:

De foto in het ziekenhuis is gemaakt door Margo Subnel (Margo’s Fotografie te Steensel) tijdens de officiële lancering van het programma op de afdeling neonatologie in het Geboortecentrum in het St. Anna Ziekenhuis te Geldrop. De foto’s van de kleding zijn in eigendom van Stichting Prematurendag.

Foto gemaakt door Margo Subnel

 


Klik hier om nu te doneren!


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.