NIEUWS en INNOVATIE: Kinderen voorbereiden op operatie met Virtual Reality

VR innovatie kinderen ziekenhuis

Een goede voorbereiding helpt kinderen minder bang te zijn voor een operatie. Het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis start een project waarin Virtual Reality wordt gebruikt om de kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden.

Jaarlijks ondergaan ongeveer 6.000 kinderen een operatie onder algehele narcose in het Sophia Kinderziekenhuis. Circa 70% van de kinderen is, begrijpelijk, angstig voor de ingreep. Ook voor de ouders is dat stressvol. Angstige kinderen zijn vaker onrustig, huilen meer en werken minder goed mee na de operatie dan kinderen die minder bang zijn. Meer angst leidt ook tot meer pijn na de operatie en tot mogelijk meer pijnstillers dan nodig. Daarnaast herstellen angstige kinderen minder snel van de operatie dan niet-angstige kinderen.

Interactief en kindvriendelijk
Onderzoekers van het Erasmus MC willen Virtual Reality (VR) inzetten om kinderen gewend te laten raken aan ruimtes van het operatiecomplex (wachtkamer, operatiekamer en uitslaapkamer) en de anesthesieprocedure. In de VR-bril ziet het kind dan de ruimtes waar het komt. Ook leggen een virtuele verpleegkundige en een virtuele anesthesioloog uit wat er gaat gebeuren. De VR-omgeving is realistisch, interactief en kindvriendelijk. Het kind kan zelf, op eigen tempo, de verschillende kamers bekijken en dingen ontdekken. Hiermee verwachten de onderzoekers dat kinderen meer ontspannen de operatie ingaan.

Kick off
Op 15 maart vindt de kick off van dit project plaats in het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis. ’s Ochtends wordt op kleine schaal een demonstratie van de VR gegeven. Vanaf 15.00 uur zal Jamai Loman, zanger en presentator, de VR demonstreren en een paar liedjes zingen. Tevens is er een LEGO® bouwwedstrijd voor de kinderen met als thema VR.

via: Digitale Zorg Magazine

Lees ook:
NIEUWS en INNOVATIE: Herstart Leidse Babybloom couveuse
NIEUWS en INNOVATIE: Nieuwste Huggies luier helpt de allerkleinste baby’s
NIEUWS en INNOVATIE: Beste Innovatie van het jaar 2017 is al bekend!

En verder:
7 mei 2017: Dag van de Couveuseouders
Heeft u onze PreemieShop al gezien?
Doe nu de NeoQuiZ en test je kennis!


Meer weten over Neonatologie, ga naar het NEO-ABC


 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.