NIEUWS: Elkerliek realiseert Centrum voor Geboorte & Gezin

Elkerliek Ziekenhuis

“Moeder en kind altijd samen. Daar gaan we voor! Gezinsgerichte zorg. Het is een belangrijk thema in het Elkerliek ziekenhuis.” Alle zorg in het Elkerliek is erop gericht dat, zolang het veilig is, moeder en kind bij elkaar blijven. Door écht contact komt de beste binding tot stand: elkaar voelen, ruiken en horen. Dit jaar realiseert het Elkerliek ziekenhuis een nieuw Centrum voor Geboorte & Gezin. Hier komt alles wat het ziekenhuis onder gezinsgerichte zorg verstaat samen.

Gezin blijft zo mogelijk bij elkaar

In het Centrum voor Geboorte & Gezin blijft een gezin, zo mogelijk, bij elkaar; moeder en kind worden niet gescheiden. Zij verblijven op dezelfde kamer, ook als het kindje in de couveuse ligt. Eind 2016 beschikt het Elkerliek in totaal over 18 gezinssuite. De suites zijn modern en licht ingericht en van alle gemakken voorzien. Het voelt bijna net als thuis. Het gezin heeft één verpleegkundige als aanspreekpunt die kijkt naar de persoonlijke behoeften van een gezin. Een duidelijk voorbeeld van de mens tot mens benadering in het Elkerliek. Jaarlijks vinden zo’n 1300 bevallingen plaats in het Elkerliek ziekenhuis.

Op donderdag 9 maart werd het Centrum voor Geboorte & Gezin van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond geopend. Onder grote belangstelling werd de openingshandeling verricht door de voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib. Later hees burgemeester van Helmond Elly Blanksma de speciale vlag in top.

“Ideaal voor de zorgverleners, maar zeker ook voor de aanstaande ouders.” – Sectormanager Ard van der Kruis

Betty van de Walle, voorzitter Raad van Bestuur Elkerliek: “Het unieke van dit nieuwe geboortecentrum is dat een gezin altijd bij elkaar blijft. Moeder en kind worden niet gescheiden. Zij verblijven op dezelfde kamer, ook als het kindje in de couveuse ligt.” Sectormanager Ard van der Kruis vult aan: ”In het Centrum voor Geboorte & Gezin komt alles wat wij onder gezinsgerichte zorg verstaan samen. Zo werken wij met één verpleegkundig team voor moeder èn kind en organiseren we alle zorg vanuit de behoefte van het gezin.”


(Lees verder na de video)


Sfeervol

Elkerliek ZiekenhuisDe achttien gezinssuites zijn modern, licht en sfeervol ingericht. Alle medische apparatuur is uiteraard aanwezig, maar is zoveel mogelijk weggewerkt in de inrichting van de suite. Ook zijn de suites van alle gemakken voorzien, zoals eigen badkamer, slaapbank voor de partner en televisie. Op de privésuites kan een gezin de unieke ervaring van een geboorte samen delen en kraamvisite ontvangen.

“In het nieuwe centrum werken we nauw samen met alle betrokkenen bij de geboortezorg in de Peelregio die verenigd zijn in JIJWIJ”, aldus Betty van de Walle. “Binnen JIIWIJ samen in geboortezorg werken verloskundigenpraktijken en kraamzorg, maar ook onze kinderartsen en gynaecologen samen. Wij zijn één team dat zich georganiseerd heeft rondom de zwangere vrouw in de regio.” Ard van der Kruis ”De zelfstandig verloskundigen maken ook gebruik van alle faciliteiten van het nieuwe centrum. Ideaal voor de zorgverleners, maar zeker ook voor de aanstaande ouders. Er hoeft niet van kamer gewisseld te worden en alle zorg is op elkaar afgestemd. Een betere samenwerking is niet denkbaar. De regio Helmond is een voorbeeld voor heel Nederland als het gaat om integrale geboortezorg.”

Feiten en cijfers:

  • 1 CTG-kamer
  • 7 verloskamers
  • 1 wachtkamer
  • 18 gezinssuites, waarvan 12 geschikt voor couveuse (2 voor meerlingen)
  • 1 huiskamer
  • 2 bewakingsposten
  • vloeroppervlak: 1.362 m2
Bronnen: Elkerliek Ziekenhuis en Siris.nl

Lees ook:
de Neonatologie afdeling
het NEO-ABC, alles over Neonatologie
7 mei 2017: Dag van de Couveuseouders


Heeft u het Prematurendag Winkelcentrum al bezocht? Shoppen voor een geweldig doel!