NIEUWS: Petitie “erkenning doodgeboren kind” in België

Gelijk naar de petitie? Klik dan hier.

Uit het dagboek van Alice Tijssen uit België, mama van Daan

“38 weken lang mocht ik groeien en stoeien in mama’s buik. Vol liefde en aandacht hoorde ik mijn mama, papa en grote broer praten over hoe blij ze waren met mijn komst. Ze telden vol ongeduld af naar de dag dat ik geboren zou worden.
We gingen samen op bezoek bij de babydokter. “Ik ben een jongetje, met tien vingertjes en tien teentjes!” Ik was mooi aan het groeien en had een gezonde en stevige hartslag…… Ik zat vol leven…

“Thuis werd met veel liefde mijn warme nestje klaargemaakt voor mijn komst.”

Op 19 januari 2015 verandert plots alles, als donderslag bij heldere hemel stellen vroedvrouw en gynaecoloog vast dat mijn hartje niet meer klopt. De wereld van mijn mama en papa stort in.  Ze begrijpen niet wat er is misgegaan, waarom, waarom zij, waarom ik…zoveel vragen.”

Nederland

Vorig jaar op dinsdag 15 maart 2016 werden ruim 80.000 steunbetuigingen overhandigd, om levenloze kinderen op te nemen in de gemeentelijke basisregistratie (BRP) aan de Tweede Kamer in Nederland. Erkenning van een doodgeboren kind. Het toekennen van een geboorte- en overlijdensakte en registratie in de Basisregistratie personen kunnen daarbij helpen.

“De registratie van doodgeboren kinderen is niet alleen een erkenning van hun bestaan, maar ook een recht dat deze kinderen toekomt.” – Minister Plasterk

Op 19 september 2016 hebben minister Plasterk en minister Van der Steur een wetswijziging in gang gezet, die de registratie van doodgeboren kinderen mogelijk moet gaan maken. “De mogelijkheid om ook voor levenloos geboren baby’s een geboorteakte uit te schrijven is makkelijker te regelen. Dat kan misschien al vanaf maart volgend jaar.”, aldus minister Plasterk.

België

Ook in België is de registratie van doodgeboren kinderen tot op de dag van vandaag niet (goed) geregeld. Daarom is er nu door Alice Tijssen, mama van Daan, een petitie opgestart. De petitie is hier te vinden. Teken deze petitie vandaag en deel dit bericht, zodat er ook meer dan 80.000 handtekeningen overhandigd kunnen worden aan de verantwoordelijke minister in België!

“We hopen met dit voorstel eindelijk een doorbraak te realiseren. Voor ouders kan dit echt een belangrijke steun zijn in het rouwproces”, zegt CD&V-Kamerlid Sonja Becq.

KLIK HIER VOOR DE PETITIE!

LET OP!

De ondertekening is pas geldig als je alle stappen hebt doorlopen. Dus let goed op je e-mail en bevestig je stem door op de link te klikken, en klik nogmaals op bevestigen!!!

 

Zie ook:
“Ouders van doodgeboren kind verwachten erkenning” (België, deRedactie.be)
Erkenning doodgeboren baby’s (België, Petitie.be)
Doodgeboren kinderen worden ook geregistreerd (Nederland, NOS)
Petitie voor erkenning doodgeboren kind overhandigd (Nederland, het Parool)

 


Wist je dat het op zondag 7 mei a.s. de Dag van de Couveuseouders is?


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.