NIEUWS: Luchtvervuiling veroorzaakt 2,7 miljoen vroeggeboortes per jaar

Luchtvervuiling leidt niet enkel tot voortijdig sterven, maar ook tot vroeggeboorte. Elk jaar veroorzaakt vuile lucht wereldwijd zo’n 2,7 miljoen vroeggeboortes, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van York. “We weten al heel lang dat Astma en Hartkwalen een oorzaak kunnen hebben van luchtvervuiling. Wat mensen maar niet willen erkennen zijn de risico’s voor baby’s nog voordat ze zijn geboren”, aldus Paul Jarris CMO van March of Dimes.

“Wij woonden in Amsterdam-Zuid vlakbij de A10 en onder de rook van Schiphol. We hebben zelfs twee keer een vroeggeboorte moeten meemaken, zonder dat er ooit een oorzaak is gevonden. Dit doet je toch weer nadenken over de toekomst.” – Sander Jonker, Voorzitter Stichting Prematurendag

Vroeggeboorte – als de baby voor 37 weken zwangerschap geboren wordt -kan heel wat oorzaken hebben, van de leeftijd van de moeder tot ziekte en sociale factoren zoals armoede. Maar uit recent onderzoek bleek al dat ook luchtvervuiling een rol kan spelen. Nu hebben wetenschappers van het The Stockholm Environment Institute (SEI) en de Universiteit van York berekend dat in 2010 naar schatting 2,7 miljoen vroeggeboortes in verband konden worden gebracht met blootstelling aan fijnstof.

14,9 miljoen vroeggeboortes in Europa

In dat jaar werden wereldwijd in totaal zo’n 14,9 miljoen kinderen te vroeg geboren -zo’n 4 tot 5 procent in Europese landen, stellen de auteurs in het tijdschrift Environment International. In Afrika en Zuidoost-Azië ligt dat percentage veel hoger, tussen 15 tot 18 procent.

‘Deze studie toont aan dat luchtvervuiling niet alleen schadelijk is voor mensen die de lucht rechtstreeks inademen, maar ook de baby in de baarmoeder ernstig kan schaden’, zegt hoofdauteur Chris Malley van de Universiteit van York. ‘De vroeggeboortes die in verband gebracht worden met die blootstelling dragen niet alleen bij aan sterfte bij vroeggeboren kinderen, maar kunnen ook later in hun leven effect hebben.’

“Een vroeggeboorte is de hoofdoorzaak voor overlijden van kinderen onder de vijf jaar en kan levenslange ontwikkelingsachterstand veroorzaken (vooral op het gebied van leren, zien en horen).” – World Health Organisation (WHO)

Ontstekingen in de baarmoeder

De wetenschap heeft nog niet de volledige impact van fijnstof en andere luchtvervuiling op de zwangerschap in kaart gebracht. Vorig jaar bleek wel al uit Amerikaans onderzoek dat luchtvervuiling zelfs in lage concentraties het risico op ontstekingen in de baarmoeder doet toenemen. Ontsteking in de baarmoeder is een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige geboorte. De studie in Environmental Health Perspectives stelde ook vast dat de blootstelling aan luchtvervuiling ernstige ontwikkelingsproblemen kan veroorzaken, die kinderen hun leven lang kunnen achtervolgen.

via: Mondiaal Nieuws   Origineel artikel: Straitstimes.com
Voor meer informatie over Neonatologie: het NEO-ABC

Het Prematurendag Winkelcentrum al gezien?!


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.