Nieuws: Jonge artsen RadboudUMC redden levens met opgestarte couveuseafdeling in Afrika

Van de redactie van www.nieuwsuitnijmegen.nl Donderdag 24 November 2016

Een groep jonge artsen, waarvan er een aantal werkzaam zijn bij het RadboudUMC, hebben zich het afgelopen jaar ingezet voor een succesvolle opstart van een couveuseafdeling in Tanzania, Afrika. In een jaar tijd hebben ze veel bereikt op de nieuwe afdeling voor de allerkleinsten.

In het afgelopen jaar zijn zij erin geslaagd om samen met het personeel van het Tanzaniaanse Sengerema Designated District Hospital een goed draaiende couveuseafdeling neer te zetten. De gedreven artsen hebben essentiële materialen verzorgd, zoals couveuses en zuurstof, maar bovenal veel mensen goed getraind in de zorg voor te vroeg en pasgeboren baby’s. Op een plaats waar de babysterfte ruim tien keer zo hoog is als in Nederland, was deze hulp zeer welkom.
De sterfte rondom de geboorte is hoog, namelijk 45 op de 1000, dit is tienmaal zo hoog als in Nederland.

nicu2De ondersteuning die de artsen bieden aan het Afrikaanse ziekenhuis is ontstaan vanuit Stichting Vrienden Sengerema Hospital. Deze stichting is in 2011 opgericht door jonge dokters die hun hart verloren aan Sengerema tijdens hun tropen-coschap aldaar. ‘In Sengerema worden jaarlijks zo’n 11.000 baby’s geboren. De sterfte rondom de geboorte is hoog, namelijk 45 op de 1000, dit is tienmaal zo hoog als in Nederland. Door structurele veranderingen door te voeren is het streven deze babysterfte te laten afnemen’, aldus Physician Assistant Neonatologie van het Radboudumc Milou van Ingen (27) , die zich met hart en ziel inzet voor dit project. ‘Persoonlijk heb ik een grote voorliefde voor het Afrikaanse continent en is neonatologie het vakgebied waar mijn hart ligt. De combinatie van deze twee maakt het werk uitdagend en bijzonder. Vol passie maak ik mij dagelijks hard voor de allerjongsten van onze samenleving. We zien de eerste resultaten van onze werkzaamheden, en dat biedt een boel voldoening. Ik ben trots op wat we hebben bereikt!’

Stnicu1ructurele ondersteuning

Stichting Vrienden Sengerema Hospital ondersteunt het ziekenhuis structureel. Milou, die inmiddels projectleider is, en haar collega’s hebben een duidelijk doel voor de nieuwe afdeling. ‘Wij streven naar continuïteit op de afdeling en reductie van babysterfte. Wij bieden steun waar mogelijk, en streven ernaar dat onze collega’s aldaar uiteindelijk zonder onze hulp en steun de afdeling op goed niveau draaiende kunnen houden. Dit willen wij bereiken door middel van financiële steun, continueren van onderwijs en tweemaal per jaar fysieke ondersteuning in het ziekenhuis.’

Neem voor meer informatie voor het ondersteunen van ‘Project NICU’ een kijkje op www.stichtingvsh.nl en ga voor ervaringsverhalen naar www.helpingbabies.nl.

logosite3

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=2EVA5rHUljI[/embedyt]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.