Doktoren in Sheffield zijn aan het pionieren in het gebruik van de compacte MRI scanner die gebruikt wordt voor het maken van scans van prematuur geboren baby’s.
(bron: BBC news, Fergus Walsh, 23 januari 2017)
De machine, in het Royal Hallamshire Ziekenhuis, is één van de twee MRI scanners die speciaal gebouwd is voor de Neonatologie. In de huidige situatie worden de scans gemaakt met een echoapparaat bij de pasgeborenen. Professor Paul Griffiths, van de Universiteit van Sheffield, zegt dat de MRI de structuren en eventuele abnormaliteiten van het brein beter laat zien.
Een MRI kan alle delen van de hersenen laten zien en hun omliggende anatomie, met deze beelden is het veel makkelijker uit te leggen aan de ouders.
Duidelijkere beelden
Tot nu toe zijn er ongeveer 40 baby’s in de MRI scanner geweest, die gebouwd is door GE Healthcare met fondsen van het Wellcome Trust.
Eén van de kinderen, Alice-Rose, geboren bij 24 weken had 2 hersenbloedingen. Haar ouders, Shaun en Rachael Westbrook, zeggen dat de MRI scan hun erg geholpen heeft. Shaun: “Het is een veel scherper beeld en veel beter te begrijpen dan het beeld bij een echografie.” Racheal: “Het is een achtbaan sinds dat Alice-Rose is geboren op 6 november; niet alles is duidelijk, en ze weegt nog steeds maar 1280 gram.” De MRI was geruststellend doordat er een beter beeld was van haar hersenen. Een echo van het brein is mogelijk doordat er bij net geboren baby’s de schedel nog niet aan elkaar is gegroeid.
Echo vs MRI
De geluidsgolven kunnen tussen de twee fontanellen reizen (het zachte gedeelte tussen de schedeldelen).
Professor Griffiths zegt: Een echoapparaat is goedkoop, makkelijk te vervoeren en handig, maar door de positie van de fontanellen kan je niet kijken in alle delen van de hersenen. Een MRI kan alle delen van de hersenen laten zien en hun omliggende anatomie, met deze beelden is het veel makkelijker uit te leggen aan de ouders.
Vanuit een diagnostisch standpunt, het grote voordeel is dat de MRI een groter gedeelte van abnormaliteiten in het brein kan laten zien, in het bijzonder die delen die afwijken door het missen van zuurstof of bloed toevoer. MRI scans worden niet veel uitgevoerd op prematuur geboren baby’s omdat de risico’s van het vervoeren en behandelen van een zieke baby niet altijd opweegt tegen de voordelen.
Professor Griffiths zegt: MRI machines kunnen enorm zijn en deze zware machines staat vaak in de kelder of begane grond in een ziekenhuis, tegenover de Neonatologie en Verloskundige afdelingen die meestal enkele verdiepingen erboven of in een apart gebouw gehuisvest zijn. Dus dit kan betekenen dat het een zeer ingewikkelde en belastende reis is om een baby van en naar een MRI scanner te krijgen.
Evelina’s Kinderziekenhuis in Londen heeft een grote MRI scanner in de Neonatologie. De compacte baby MRI in Royal Hallamshire is niet veel groter dan een wasmachine en is mar een paar meter vanaf de Neonatologie, dat betekend dat de specialistische staf dichtbij zijn mocht er een probleem zich voordoen. Het concept van een doelgerichte neonatale scanner was van origine ontworpen meer dan een decennium (10 jaar) geleden door Prof Griffiths en Prof Martin Paley, van de Universiteit van Sheffield.
De twee prototypes Tesla Neonatale MRI scanners zijn uiteindelijk gebouwd, de andere is in het Boston Kinderziekenhuis in Massachusetts, maar is niet langer meer in gebruik. Beide machines zijn niet in goedgekeurd voor klinisch en diagnostisch gebruik en zijn alleen in gebruik voor onderzoeksdoeleinden.
Prof Griffiths zegt dat de volgende stap zal zijn om een testserie te doen in premature baby’s om te laten zien dat er met MRI een betere diagnose kan worden gesteld en of dat de behandeling van de kinderen hierdoor moet worden aangepast. Het is niet duidelijk wat een Neonatale MRI scanner zou moeten kosten, als deze machine in productie wordt genomen, maar de huidige MRI scanners op originele grote zijn geprijsd op meerdere honderd duizenden Engelse ponden.
Cincinnati’s kinderziekenhuis heeft een Tesla 1.5 Neonatale MRI scanner die is aangepast vanuit het volwassenen orthopedische gebruik.
https://www.youtube.com/watch?v=RdgxyuFNodM