NIEUWS: Dubbelfout Delft met babyzusjes

Tweeling pas na weken ingeschreven

Bron: De Telegraaf, Niels Kalkman

DELFT • Volgens de gemeente Delft ligt Leiden in het buitenland. Dat blijkt althans uit de brieven die Thomas Smagge en Darcy Lazăr kregen nadat hun tweeling Lună en Marley elf weken te vroeg in Leiden werd geboren. Ook raakte een naam van een baby ’zoek’. Ze vrezen nu dat ze de torenhoge zorgkosten door de administratieve verwarring zelf moeten betalen.

Thomas en Darcy geven Marley de fles. Lună is nog te zwak voor media-aandacht.

Thomas en Darcy waren dolblij toen op 18 november hun tweeling werd geboren. Weliswaar veel te vroeg, maar in relatief goede gezondheid. Marley Micha en Lună Gaby werden ingeschreven in de gemeente Leiden, omdat ze daar in het ziekenhuis werden geboren. „Dat moest”, legt papa Thomas uit. „Zij geven dan de namen en gegevens door aan de gemeente Delft, waar we wonen.” Het stel heeft bewijs dat ze de namen goed doorgaven

Vervolgens had binnen twee weken het bewijs vanuit Delft moeten komen dat de tweeling daar is ingeschreven. Maar het duurde bijna twee maanden en vereiste meerdere telefoontjes van Thomas. En toen het bewijs van inschrijving kwam, bleek niet alleen Marleys tweede naam te ontbreken, maar werd de brief begeleid door een Engelstalige brief met de strekking ’welkom in Nederland’. Thomas: „De gemeente Delft verkeert in de veronderstelling dat de meisjes in het buitenland zijn geboren.”
Naar de oorzaak van de blunder blijft het gissen: „Door een misverstand is moeder Darcy vier jaar geleden korte tijd uitgeschreven geweest, maar ze heeft dat toen gelijk rechtgezet bij de gemeente”, vertelt Thomas. „Ook daarvan is schriftelijk bewijs. Darcy is Nederlands.” Het stel zit met de handen in het haar: „We verwachten hoge zorgkosten voor onze dochtertjes. Omdat we zo lang moesten wachten op een burgerservicenummer is het lastig om de verzekering te regelen.”

Leiden legt uit hoe het werkt: „Een geboorte zetten we in een systeem. Eén keer per dag verstuurt het systeem automatisch geboorteaktes naar de woonplaatsen van de moeders. Die krijgen de aktes dezelfde dag nog in huis.” De gemeente Delft had dus op 18 november al alle informatie binnen. Gisteren kon ze niet uitleggen waarom ze zo lang nodig had om de boel op orde te maken en waar het idee vandaan kwam dat de kinderen in het buitenland waren geboren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.