Heeft jouw kind een aandoening waardoor het veel begeleiding en/of zorg nodig heeft? Omdat hij of zij zich anders niet zou kunnen redden, ondanks het voor zijn of haar leeftijd wel aannemelijk zou zijn dat hij of zij dit zou moeten kunnen. Ik bedoel we hebben het hier niet over een peuter. Die kun je niet alleen laten thuis, of ervan verwachten dat deze zindelijk is en zichzelf al persoonlijk kan verzorgen. Het gaat om kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking (of minder handigheid). En daardoor veel tot continue begeleiding en/of verzorging nodig heeft.
Denk hierbij ook aan kinderen met bijvoorbeeld adhd en autisme (of aanverwante)
Wist je dat er een mogelijkheid bestaat dat je voor deze een dubbele kinderbijslag kan aanvragen voor thuiswonende kinderen welke intensieve zorg nodig hebben?
Het aanvragen van de dubbele kinderbijslag doe je via de sociale verzekeringsbank (SVB).
Je moet minimaal aan de volgende criteria voldoen:
- Het kind is tussen de 3 en 18 jaar
- Het kind is thuiswonend
- Het kind heeft intensieve begeleiding nodig
CIZ, Centrum Indicatiestelling Zorg zal nav vragenformulieren en een telefonisch aanvullend gesprek een uitspraak doen over een advies (indicatie) en de duur van de indicatie naar de sociale verzekeringsbank. Zij zullen u telefonisch dan wel schriftelijk toelichten hoe ze tot het advies zijn gekomen. Bij een tijdelijke toekenning, van bv een jaar kun je na verloop, voor een verlenging opnieuw een aanvraag indien. Via dezelfde weg als de eerste aanvraag
Via onderstaande link vindt u meer informatie en de link waar u via digid een aanvraag kunt doen.
Nadat je deze aanvraag hebt ingediend, krijg je een link (schriftelijk) toegewezen door de CIZ. Hierin staan een aantal vragenformulieren klaar. Deze dien je via acrobat reader te downloaden en in te vullen (en ondertekenen). Nadat je deze geupload heb met eventuele rapporten van specialisten en medicijnlijsten (gratis verkrijgbaar bij apotheek) zal een medewerker van CIZ dit beoordelen en bij eventuele vragen telefonisch contact opnemen.