En opeens ben je papa en mama geworden en ben je zonder dat je het wist Couveuseouder. De kans was natuurlijk wel heel groot, aangezien 1 op de 10 kinderen in Nederland te vroeg worden geboren. Zonder dat je het wist komen er ineens enkele oerkrachten en vaardigheden naar boven, waarvan je echt niet wist dat je die in je hebt. Sommige gebeurtenissen die normaal simpel zijn, worden nu opeens een uitdaging….. We zullen jullie een inzicht geven van enkele krachten, acties en vaardigheden, die meteen tot een Top 10 zijn gedoopt. We horen het graag wanneer er meer zijn!
1. Je leert verpleegkundige vaardigheden in een paar weken.
Je weet wat een revalidatiearts is en je begrijpt wat woorden en afkortingen betekenen zoals apneu, bradycardie, IVH, tachycardie, de-saturatie, bilirubine, CPAP, hematocriet, PVL en ROP, Dysmaturiteit, Necrotiserende enterocolitis (Zie het NEO-ABC voor de betekenissen) ….. je woordenschat is zo enorm vergroot, dat een potje Scrabble met jou niet leuk meer is. Tijdens het NICU verblijf van je kindje, leer je als ouder om injecties te geven, een neussonde te plaatsen, de monitors uit te lezen, een stoma te vervangen, een baby reanimatie uit te voeren en diverse andere vaardigheden, veelal erg noodzakelijk om je superheld mee naar huis te mogen nemen. En dit alles in twee maanden….
2. De geur van het ziekenhuis eten en schoonmaakmiddelen maken dat je meteen onpasselijk wordt.
Je hebt soms wel zo’n honderd dagen van het eerste jaar in het ziekenhuis doorgebracht. Ik kan mijn leven heel gelukkig zijn zonder ooit nog het ziekenhuis voedsel opnieuw te proeven. De ontsmettingsproces voor je handen zit er zo in gebakken, dat je in de maanden na het ziekenhuis nog steeds zo je handen wast, overigens vaak niet zonder reden. Immers, je kleine is nog steeds heel gevoelig ook al is ie thuis. De ziekenhuis regels gelden nog steeds en je mag dit dagelijks uitleggen, alsof je in een vliegtuig elke keer weer de veiligheid regels voor doet.
3. Kledingmaten verliezen alle relevantie.
Ze mocht haar eerste kleding pas aan na twee maanden in de couveuse. De kleding voor pasgeborenen, maatje 50/56 kon ze aan toen ze al drie maanden thuis was. Op de leeftijd van twee jaar, draagt ze kleding die bedoeld is voor kinderen van twaalf tot achttien maanden.
Ook babykleding shoppen? Ga naar www.prematurendag.nl/shoppen en steun meteen Stichting Prematurendag!
4. Eenvoudige vragen beantwoorden wordt ingewikkeld.
De vragen die mensen over het algemeen stellen aan nieuwe ouders kunnen niet gemakkelijk worden beantwoord. Het begint met de vraag: “Wanneer komt hij/zij naar huis?” Die vervolgen in: “Hoe oud is uw baby?” Of “Geef je borstvoeding? ” Zo is er nog “Waarom kruipt ze nog niet?” en “Waarom eet hij nog geen brood?”. “Waarom ben je nog zo beschermend?” en “Wanneer kan ik eindelijk op kraamvisite?” zijn ook veel gehoord. Een tijdje geleden heb ik hier ook een Top 10 van gemaakt, welke makkelijk in een Top 100 gezet kan worden.
5. Je kan slapen op alle plekken en tijdstippen.
Dag en nacht bestaan niet meer… een dag duurt nog maar drie uur eigenlijk, aangezien dat het proces is van voeden, medicijnen, kolven, voortgang gesprekken met specialisten, artsen en verpleging, artsenvisite, overdracht van de ochtend-, middag- en nachtteams. En is er ook nog een broertje en/of zusje… ook Papa heeft krachten waarvan hij nog niet wist dat hij die had. Huishouden, boodschappen doen, kids naar school en/of opa en oma om te logeren. Tussendoor even kijken op zijn tablet naar zijn ieniemienie superheld, waar een camera op is gericht. En vaak ook gewoon aan het werk, gewoon omdat dat in de wet staat. Slapen kunnen we beide op stoelen, tijdens het buidelen, banken, in auto’s, op matrassen op de grond en in bedden waar we normaal echt niet lekker liggen. We slapen er nu prima op…. voor 30 minuten…. want dan is de drie uur weer om….
6. Toekomstige baby showers bij vriendinnen zijn complexe situaties.
Die van jou is immers nooit geweest. Jouw baby was er al, voordat er een shower gegeven kon worden. De baby showers zijn erg emotioneel beladen. Als je dapper genoeg bent om één bij te wonen, vraag je je af hoe je moet gedragen en kan meedoen in de gesprekken, over de geboorte en jouw zwangerschap op een sociaal passende manier. Al die tijd voel je je als de roze olifant in de kamer en heb je het gevoel alsof je het bewijs bent, van één van de vele manieren waarop een zwangerschap mis kan gaan.
7. Mensen herinneren je er voortdurend aan hoe veel geluk je hebt gehad.
Mensen…. we beseffen heel goed dat we geluk hebben gehad. We hebben onze baby namelijk mee naar huis mogen nemen. Echter, er zijn dagen dat we ons niet zo gelukkig voelen. Op sommige dagen, voelen we ons echt verloren. Op die dagen, hebben we een hekel aan mensen, die de behoefte hebben om ons te vertellen hoe gelukkig we zijn. We vragen ons af, of die mensen ook de drang hebben om elke moeder van een pasgeboren kind te vertellen hoe gelukkig ze is en dat ze een voldragen zwangerschap heeft gehad. Soms willen we gewoon even niet praten en alleen een schouder. Onze bevalling en de periode in het ziekenhuis was enorm traumatisch. En niet alleen voor mama, maar ook voor papa en de broertjes en zusjes…. geef ons de tijd en help ons met de gewone dingen en er voor ons te zijn als we je nodig hebben.
8. We zijn een specialist in relativeren.
Velen van ons, levend met de gedachte dat we ons kind op elk moment kunnen verliezen, worden dus geconfronteerd met onze grootste angst. We hebben weken, soms maanden geleefd zonder tijd en actualiteit. Dagen en weekenden liepen in elkaar over zonder dat we het wisten. Kerst en Nieuwjaar waren voor ons nietszeggend. En toch zagen we op de NICU weer andere ouders vol machteloosheid en waren we blij dat wij naar de Medium care afdeling mochten, de eerste stapjes naar huis. Ons leven was in het ziekenhuis. In vergelijking daarmee, is al het andere niks.
9. We communiceren bijna dagelijks met specialisten
Zorgverzekeraars, UWV artsen, huisartsen en arbodiensten, consultatiebureaus, psychologen, fysiotherapeuten, personeelsmedewerkers, etc. Je bent bijna een expert, want we weten vaak meer dan anderen en komen er achter, dat veel wet- en regelgeving niet goed is ingericht. Bijvoorbeeld hoe je in discussie moet gaan met een uitvaartverzekering, dat je kindje wel onder de polis valt als het zou overlijden. Het aanvragen van extra verlof bij UWV en beroep aantekenen als je het er niet mee eens bent. Dat veel personeelsfunctionarissen niet zo goed kunnen omgaan met jouw thuissituatie. Dat veel managers verwachten dat je meteen weer aan het werk bent. Je hebt geleerd goed te verwoorden wat je nodig hebt, beroep, coulance regelingen. Dat de ontwikkelingscurve van jouw kind een eigen leven leidt en je niet laat gek maken door anderen en nog veel meer…..
Je hebt geleerd om geen ‘NEE’ te accepteren als eerste antwoord. Je vecht voor je rechten en begrip voor je kindje en jezelf als ouder alsof je leven er vanaf hangt.
10. Geen prestatie is ooit klein.
Je viert elke dag de mijlpalen. Dat kan ook niet anders, want je kind maakt soms een enorme terugval en moet met kleine stapjes weer vooruit. Ik herinner me exact de datum, dat mijn kindje vrij was van beademing. Ik zal nooit meer vergeten hoe blij ik was met poep. Dat heb je wanneer je kindje pas na vier operaties zelf kan poepen. Ik herinner me de datum dat mijn kindje voor het eerst rolde en de datum van de eerste stapjes. Ze werkte ongelooflijk hard om motorische mijlpalen te bereiken, en niemand wist zeker dat ze deze ooit zou bereiken. Elk klein ding – van het tolereren van voedsel in haar mond en het leren zwaaien – is een reden voor een feestje. En dat vieren we dus ook!
Kortom… niet alleen onze kids zijn superhelden. Ze hebben het niet van een vreemde!
2 Responses
Erg mooi geschreven popje. Wordt er helemaal ontroerd vanm En ben zo enorm blij voor jullie beide ? ook enorm trots! Wat jullie met elkaar hebben is een zegen. Veel liefs, dikke kus en knuff Angz
Wat een prachtig stuk, zo goed geschreven, en wat fijn voor alle jonge couveuseouders, toen ik zwanger was van mijn tweeling was dit er niet, de tijden zijn verandert en wat premature babies betreft alleen maar ten goede❤