NIEUWS: Voedingsonderzoek bij te vroeg geboren kinderen

Op initiatief van kinderartsen in Ziekenhuis Gelderse Vallei is een groot voedingsonderzoek bij te vroeg geboren kinderen gestart, in samenwerking met het VUMC en de WUR (Wageningen University & Research). Het onderzoek heet heel toepasselijk SPOON (lepel)-studie, dit staat voor: Solid food in Preterm infants and the effect On Obesity in the Netherlands. Wetenschappers onderzoeken tijdens deze studie het mogelijke effect dat vaste voeding bij te vroeg geboren kinderen kan hebben op (over)gewicht op latere leeftijd.

Zij hopen nieuwe kennis en inzichten op te doen, zodat zij hiermee een onderbouwd advies kunnen geven over het moment van starten met vaste voeding bij te vroeg geboren kinderen.

Er bestaan tot nu toe geen duidelijke richtlijnen over wanneer ouders het beste kunnen starten met het geven van de eerste hapjes vaste voeding (bijvoorbeeld groentehapjes) bij kinderen die te vroeg zijn geboren. Het doel van het onderzoek is om kennis op te doen over de korte- en lange termijn effecten van het moment waarop vaste voeding is gestart. De onderzoekers bekijken de effecten van vroeg of laat starten met de eerste hapjes en of dit de mogelijke aanleiding kan zijn tot overgewicht op tweejarige leeftijd. Twee groepen

In het onderzoek worden te vroeg geboren kinderen, van wie de ouders willen deelnemen, door middel van loting in twee groepen verdeeld. Eén groep begint twaalf weken na de uitgerekende datum met de eerste hapjes en de andere groep begint zeventien weken na de uitgerekende datum. De onderzoekers volgen deze kinderen twee jaar lang in onder andere lengte- en gewichtstoename. Daarnaast nemen ze verschillende vragenlijsten af over bijvoorbeeld eetgedrag en kwaliteit van leven.

Als alle deelnemende kinderen twee jaar gevolgd zijn, bestuderen de onderzoekers de verzamelde informatie. Zij hopen nieuwe kennis en inzichten op te doen, zodat zij hiermee een onderbouwd advies kunnen geven over het moment van starten met vaste voeding bij te vroeg geboren kinderen.

Landelijk

De SPOON-studie is een groot onderzoek dat plaatsvindt in twaalf Nederlandse ziekenhuizen. Naast Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn dit: Amphia ziekenhuis, Flevoziekenhuis, Gelre ziekenhuizen, Meander Medisch Centrum, Medisch Spectrum Twente, OLVG Oost en OLVG West, Rijnstate, Tergooi en VieCuri. In totaal zullen ongeveer 600 kinderen meedoen.

via: Barneveld vandaag

Voor meer informatie:
het NEO-ABC: Alles over Neonatologie
Clever Baby app: Een app om de groeicurve bij te houden, incl. digitaal Couveusedagboek en meer)
Lotgenotencontact over voeding:
Prematuur en Borstvoeding (besloten Facebook groep)
Kinderen met sondevoeding en/of chronische eetproblemen (besloten Facebook groep)
Voor andere contactgroepen op Facebook, ga naar de Neonatologie Startpagina


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.