Een sollicitatiebrief van een Couveusepapa….

Ouders van couveusekinderen ervaren helaas vaak veel onbegrip van werkgever en collega’s. En niet omdat dit zulke vreselijke mensen zijn, vaak omdat ze geen idee hebben wat er in het gezin gebeurd. Ze zijn zich er gewoon niet van bewust. Veel papa’s en ook mama’s verliezen hun baan door de verstoorde arbeidsrelatie, welke het gevolg was de vroeggeboorte en de maandenlange stress. Stichting Prematurendag zet zich in om ook bij de werkgever, de vakbonden en het UWV de belangen te behartigen van couveuseouders.

Dit is een sollicitatiebrief die nooit verstuurd is en zal worden.

Geschreven door een papa van couveusekinderen…..


Beste aankomende werkgever,

Op uw website staat de vacature, waarvoor ik u mijn interesse wil tonen. Sterker, hou maar op met zoeken, aangezien u in mij de beste kandidaat zult zien!

In de vacature schrijft u, dat u op zoek ben naar iemand op HBO/WO niveau, iemand die gestructureerd te werk kan gaan en niet houdt van een 9-17 mentaliteit. Uw ideale persoon moet goed procesmatig werken, en zowel zeer zelfstandig, als in een teamverband kunnen werken. U zoekt een communicatief vaardige persoonlijkheid met het oog voor uw klanten, zonder daarbij de doelen van uw organisatie te verliezen. Uw nieuwe medewerker moet oog voor detail hebben, snel kunnen schakelen en organisatorisch een duizendpoot zijn. Een medewerker, met gedegen en voldoende ervaring, die soms ook een manager en coach moet kunnen zijn. En uiteraard moet dit schaap met vijf poten de ambitie hebben, om zowel verticaal als horizontaal te willen groeien in uw organisatie, om in een lang dienstverband zoveel mogelijk omzet en marge te kunnen genereren.

Ik zei al: “Stop maar met zoeken!”…. Ik heb alles wat u zoekt, sterker, ik heb krachten waarvan u het bestaan niet eens weet. En die krijgt u er ook gewoon bij…. Gewoon, omdat ik die ook heb.

Uit onderzoek is gebleken dat onder Ouders van couveusekinderen veel onbegrip wordt ervaren door werkgevers. De kans op een verstoorde arbeidsrelatie en werkloosheid is hierdoor groter, wat voorkomen had kunnen worden.

Uiteraard ga ik u dit in mijn motivatie laten zien:
Mijn zoon werd opeens geboren, zonder waarschuwing… Hij was er gewoon… En ik heb toen zeer snel moeten schakelen. Training had ik nog niet gehad, aangezien de puf-cursus voor de volgende week pas was gepland. Er was nog geen babykamer, sterker zelfs een naam hadden we nog niet. Zonder training, heb ik zeer gericht en gestructureerd de juiste mensen kunnen inschakelen, om er voor te zorgen dat er meteen geacteerd werd. En dat was erg nodig…. Ondanks dat er mensen zeiden dat het wel goed kwam, voelde ik aan dat er iets niet goed ging. En dat bleek, onze zoon moest NU geboren worden, hij ging erg snel achteruit. De bevalling ging snel en hij werd meteen meegenomen door de artsen, door wie een lage Apgar score werd geroepen. Ik bleef bij mijn vrouw, omdat ik wist dat onze zoon in de juiste handen was. Mijn vrouw had mij nodig…..

Processed with MOLDIV

Ondernemend en zelfstartend

Op de Neonatologie gekomen, kwamen we in een nieuwe wereld terecht, waarin we ons meteen moesten aanpassen. Er moest meteen geschakeld worden, een zelfstartende omgeving, waarin we ons zeer zelfstandig moesten bewegen. Meerdere keren per dag kwamen er mensen in blauwe en witte jassen, soms hele teams, die in een taal spraken, die we de eerste twee weken niet echt begrepen. Overlevers als we zijn, hebben we ons deze taal zelf machtig moeten maken, door gebruik te maken van de digitale mogelijkheden die er tegenwoordig zijn. Ons mannetje kreeg een zware darminfectie en moest levensreddende operaties ondergaan. Communicatie met het team was daarin erg belangrijk, snelle beslissingen moesten gemaakt worden, ook door ons. Op de intensive care had onze superheld inmiddels veertien pompen met medicatie en lag hij aan veel apparaten, hij kon namelijk niets zelf. Ook zagen we dat er veel miscommunicatie was. In een omgeving als deze, moesten we dus verschillende keren ingrijpen om er voor te zorgen, dat ons doel beschermd bleef. Na vier lange maanden, waarin we in een dagelijkse projectevaluatie sturing gaven, kwam onze zoon echt thuis. Uiteraard nog met veel apparaten, en medicatie, waarin onze organisatorische krachten naar boven kwamen. Bijna elk uur was er een actie, van medicatie geven, sonde terugplaatsen, stoma verzorgen, voeden, en terugkoppelen aan het team artsen. Wekelijks hadden we een gesprek met de chirurgen.

Stichting Prematurendag behartigt de belangen van couveuseouders. Zo kunnen wij jou ondersteunen bij de werkgever.

Inmiddels is hij 2,5 jaar en loopt dit project gewoon door, immers, deze is gestart en loopt nooit meer af. Afgelopen januari heb ik hem persoonlijk moeten reanimeren, omdat hij nogal infectie gevoelig is. De oorzaak was te vinden in een zware longinfectie en gelukkig ben ik zelf inmiddels een halve verpleegkundige en kan ik vlekkeloos communiceren met professoren, chirurgen, kinderartsen, verpleegkundige, radiologen, anesthesisten, dermatologen, fysiotherapeuten, ambulancepersoneel, spoedartsen, assistenten en andere specialisten en zorgverleners. Uiteraard lopen de dagelijkse werkzaamheden ook gewoon succesvol door, we hebben namelijk nog een kind, mijn vrouw heeft gewoon werk, alles moet gewoon betaald worden.

Trouw en goed presterend

Zelf ben ik nu op zoek naar een nieuw uitdaging, omdat mijn vorige manager totaal geen begrip kon tonen voor onze thuissituatie. En dat is jammer, omdat hij in mij een ontzettend trouwe, goed presterende, hardwerkende en goed gemotiveerde medewerker had. Toen hij zei dat ik me niet zo moest aanstellen en dat infecties nu eenmaal bij kinderen hoorde, dat dit goed was voor de weerstand, dat ik geen vrije dagen kreeg (vakantiedagen waren allang op) en gewoon mijn focus op mijn werk moest houden…. Tsja, toen werd de arbeidsrelatie wat verstoord… Erg zonde en onnodig….

imageKortom, ik ben uw schaap met vijf poten, sterker ik denk dat ik er wel zes of meer heb. Ik communiceer met professoren en assistenten tegelijk, ik overzie het geheel, en schakel waar nodig. Ik heb de hoogste graad in delegeren, organiseren en processen en heb ook een enorme ervaring. Ik ben ontzettend gedreven, passievol, en verzet werk, waar u normaal twee of drie mensen nodig hebt. En toont u begrip en bent u zich bewust van onze situatie, bestaat er geen meer trouwe persoon dan ik ben. En natuurlijk heb ik daarnaast ook nog een mooie CV, met gewoon met wat meer juiste werkervaring, HBO studies en een netwerk waarvan de meeste jaloers zullen zijn.

Meteen beschikbaar

Ik kan me voorstellen, dat u bang bent dat ik heel duur ben, met al deze capaciteiten. Onnodig, mijn grootste rijkdom is doorlopend en zitten thuis en die heb ik al. Uiteraard kom ik graag bij u op gesprek, om eventueel met foto’s en film mijn motivatie te onderbouwen. Ik kan morgen al meteen beginnen!

Dus u kunt stoppen met zoeken, u heeft uw nieuwe man gevonden!

Ik ben papa van couveusekinderen.


Stichting Prematurendag heeft als doel meer begrip en bewustwording te creëren voor de wereld van de Neonatologie. Eén op de tien kinderen wordt in Nederland te vroeg geboren, elke dag achtenveertig, waarvan er drie overlijden (bron: CBS). Ouders ervaren veel gevoelens van onbegrip van familie, vrienden, werkgever, zorgverzekeraars en overheid, wat een enorme impact heeft op het gezin en ernstige verstoringen in relatie kunnen veroorzaken. Stichting Prematurendag wil door het geven van de juiste (digitale) informatie, het organiseren van evenementen, bijeenkomsten en workshops, het ondersteunen van couveuseouders en aanbieden van producten en diensten, het gevoel van onbegrip bij couveuseouders verzachten. Kijk nu op STEUN ONS! voor meer informatie.

Wij hebben ook UW steun heel hard nodig!


‪#‎preemiepower‬

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.