Op kraambezoek: wat zeg je wel… wat zeg je NIET…

Dit is een wat langer Blog, maar wel speciaal voor de familie, vrienden en collega’s van ouders van couveuse kinderen. Speciaal voor jullie. Lees het goed, het gaat jullie echt helpen…. enne gefeliciteerd hè, met de kleine!

Kinderen die te vroeg zijn geboren, kunnen alleen nog niet meteen naar huis… helaas. Hun lichaampjes zijn nog niet “af” en met behulp van een couveuse, medicatie, speciale voeding en begeleiding, zullen deze kinderen moeten groeien naar een volwaardige baby. Helaas kunnen jullie dan nog niet meteen op de kraamvisite, nog even wachten…. soms nog maanden, maar ach, jullie geduld wordt echt beloond. Dan maar feliciteren via Facebook, WhatsApp, SMS, telefoon of via de kersverse opa’s en oma’s… Maar jah, wat zeg je dan…. Weet je, je kan veel tegen ons kersverse couveuse ouders zeggen, maar denk wel even na. Ondanks dat alles goed bedoeld is en met een positieve gedachte, komt dit bij ons niet altijd zo over. De achtbaan waar we in zitten, voorkomt dat wij jullie positief bedoelde opmerkingen, vragen en reacties ook zo ervaren.
En nu ga ik jullie helpen! Goed hè! Ik ben namelijk een ervaringsdeskundige en ga jullie vertellen, wat jullie vooral NIET moeten zeggen… Ik leg ook meteen uit waarom niet en onderbouw dit met foto’s……

De TOP 10 opmerkingen en vragen die je NIET geeft en NIET stelt aan verse Couveuse ouders:

Processed with MOLDIV

Wat fijn….

1. “Wat fijn dat je de laatste 10 weken zwangerschap niet hoeft mee te maken, dan zijn namelijk de zwaarste weken…..”

Heb je dat nou echt hardop gezegd? Inderdaad wat is dat prettig zeg, daar heb ik niet bij stil gestaan. De situatie waar we nu inzitten de aankomende weken, misschien maanden is veeeeel beter. We gaan onze kleine held keihard voor zijn leven zien vechten, tegen elke bacterie en infectie waar normaal geboren kinderen geen last van krijgen. We mogen ons eigen kind zelfs niet aanraken en alleen bekijken in een glazen doosje. Zo fijn mijn kind te zien groeien in dat doosje, in plaats van te voelen in mijn buik. Kijk maar op foto 1 hoe geweldig wij het nu hebben in het ziekenhuis…..

Processed with MOLDIV

Agossie…

2. Je krijgt deze foto ge-appt en je reageert als volgt:” Agossie wat lief, en ze ziet er zelfs al bijna normaal uit! Je ziet er bijna niets aan!”

Allereerst: Ons kind heeft er vanaf dag één normaal uit gezien. Dit is ONS kind, onze alles, onze fruts, prul, proppie, inieminie, onze grote kleine held die alles overwint om te kunnen leven.

Processed with MOLDIV

Misgegaan?

3. “Sjee, wat is er misgegaan?”

Oooo wat een fijn dat je dat vraagt. Dat spookt namelijk elk uur dat we bij de couveuse zit namelijk ook door ons hoofd. Meestal is een vroeggeboorte niet te verklaren, het gebeurt gewoon. Wij hebben al zo’n ontzettend schuldgevoel, fijn dat je het er nog even harder in duwt…..

Processed with MOLDIV

Wat fijn!

4. “Wat fijn dat je toch bij je kind kan blijven slapen in het Ziekenhuis….”

Nee, inderdaad. heel fijn…. op een te dun matras, met alleen maar alarmen van mijn eigen en andere kinderen elke 10 minuten. Bijna elke dag een noodsituatie met een hartmassage, huilende ouders in een ruimte vol onrust, wanhoop en paniek. Elke 3 uur kolven, achter een gordijntje, om vervolgens die paar milliliter moedermelk via een sonde door de neus van mijn kind te zien gaan…. zo fijn!

Processed with MOLDIV

Wat erg!

5. “O wat erg! gaat je kind het wel halen?”

Hier ga ik even niet op reageren. Iedereen die dit nog ’s vraagt krijgt een lijfstraf van me…..

Processed with MOLDIV

Infectie?

6. “Infectie zeg je? Ach, die van mij zijn ook heel verkouden altijd. Is goed voor de weerstand, let op, worden ze alleen maar sterker van…”

WAT!!!???!!!??? Mijn kind gaat D.O.O.D. bij de kleinste griepinfectie. Zijn longen begeven het, zijn hart stopt ermee. Waarom denk je dat mijn handen er zo uit zien. Dat komt omdat ik elke dag 120.000 keer mijn handen moet ontsmetten!!! Mijn zoon weegt nog geeneens twee kilo!!! Zeg dit nooooooit meer, sterker denk het niet eens! Dat is al dodelijk…..

Processed with MOLDIV

Gedoe!

7. “Sjee, wat een gedoe…. nemen jullie nog wel een tweede denk je?”

Kijk… wij konden al niet eens normaal zwanger worden, na jaren proberen hebben we gekozen voor IVF/ICSI. We waren eindelijk zwanger en na twee miskramen is nu de kleine ook nog te vroeg geboren…. En we hebben het er allemaal voor over gehad! Onze kleine grote held gaat het gewoon redden! Denk je nu echt dat we NU zitten te denken aan tweede? We zijn al blij als onze eerste er straks nog is!

Processed with MOLDIV

Inhalen?

8. “Ze heeft een flinke achterstand lees ik, gaat ze dat nog inhalen?”

Even in mijn glazen bol kijken en de Astrolijn bellen….. Hoe weten wij dat nou? Wisten jullie met jullie “gewoon geboren” kind wanneer hij ging lopen, praten of zingen? Nou, wij dus ook niet….

Processed with MOLDIV

Wij eten wat jullie meemaken!

9. “Sterkte mensen, we weten precies wat jullie meemaken…”

Eeeeh nee, dat weten jullie niet, sterker, dat weet niemand! Elke achtbaan is een andere, ieder leed is iemands leed. Je weet het niet, omdat je hier nu niet bij de couveuse zit te kijken naar je eigen kind. Jouw kind die zo ziek is, dat hij in coma wordt gehouden om de zoveelste infectie te laten overwinnen. Zojuist is een cardioloog langs geweest om te zeggen, dat er een kans is op een hartprobleem. Het zoveelste infuus is zojuist gesprongen en er zijn geen goede adertjes meer om een nieuwe te prikken. Zijn drain bij zijn hersenen werkt niet goed……. Hou op mensen…. Jullie weten niet wat we meemaken, sterker, we weten het zelf niet eens!

Processed with MOLDIV

Wat knap!

10. “Wow, wat jullie doen is echt knap, ik zou dat echt niet kunnen!”

Wat een onzin! Als dit jouw kind zou zijn geweest, doe je ook alles, ik bedoel ALLES, dus A.L.L.E.S. om je kind beter te zien worden. Ik had ook niet verwacht dat ik dit zou kunnen, we doen het gewoon. Onze kleine is een keiharde vechter, een superheld! Als wij hem niet een beetje kunnen ondersteunen met positieve energie dan verliezen we hem! Dit doet iedere ouder voor zijn kind, jij dus ook!

Bovenstaande is niet verzonnen, dit is allemaal echt gebeurd, verhalen van Couveuseouders. Vragen die echt zijn gesteld…. en ik kan er nog wel 100 opschrijven.

Help ons ouders met positieve energie, en weet je het echt niet te zeggen…. zeg DAT dan gewoon. We hebben jullie begrip en bewustwording nodig van de wereld waar we ons in begeven. Geef ons de ruimte, tijd en energie om bij ons kind te laten zijn. Help ons met de boodschappen, oppassen op andere kinderen, huishouden, auto wassen, tuin doen, alles waar we nu geen tijd voor hebben…. Jullie helpen ons dan echt!
We zitten namelijk bij een couveuse….. en dat is de enige plek waar we willen zijn nu!

En zijn we straks thuis….. Nee, onze kids zijn nog niet helemaal beter. Ook hier gelden de NICU regels…. Dus gewoon je handen wassen en niet weer zeggen “Ze zijn nu toch thuis? Alles is nu goed….”

Luister naar ons. Wij zijn couveuseouders!… We zeggen het echt niet voor niets!

 

9 Responses

 1. monique schreef:

  Wat ben ik blij dat ik geen mensen die zulke opmerkingen maken bij mij in de buurt had.
  Onze zoon is immatuur en prematuur geboren. Wij zijn gefeliciteerd, er is gevraagd hoe het met ons gaat. Hoe de kleine behandeld werd. Ze vroegen hoe laat ik naar de couveuse ging en of ik het leuk vond als ze dan ook langskwamen. Vragen of ze me thuis konden helpen etc….

 2. Marleen schreef:

  Oke ,deze dingen ging ik sowieso al niet zeggen, maar… wat zeg je dan wél? Daar heb ik na het lezen van dit artikel nog steeds geen antwoord op

 3. José schreef:

  Ik kreeg als reactie,.je hoeft toch niet 3per dag naar het ziekenhuis te gaan, je dochter merkt dat toch niet.

  PARDON, als ze gewoon thuis was,.en sterk genoeg was kon ik haar zien zo vaak ik zou willen, en zat ik niet elke keer te kolven zodat ze de melk via de sonde kon krijgen.
  Mensen hebben vaak niet het besef hoe het is,.je kindje daar te zien liggen, de spanning hoe het gaat verlopen.
  En om.thuis elke keer maar weer dat lege bedje te zien.

  Nee, zo hadden wij ouders van te vroeg geboren baby’s het ook niet bedacht.

 4. Emmy schreef:

  Misschien nog eentje voor in de top tien: Vraag: En hoe was de bevalling? Antwoord: Wel ja, dat viel eigenlijk nog het best van al mee. Antwoord: Goh ja, het was dan wel een heel kleintje hé.

  Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr…

 5. Kim schreef:

  Reactie nr 11 dan maar. Als ze naar je kleintje op de ic komen kijken. Goh, wat een toeters en bellen waar zijn al die dingen voor? (Monitor, beademing etc)
  En daarna zien ze je kindje pas liggen.

 6. M.Bhnt schreef:

  Heel kloppend !
  Ik mis alleen nog : “Die van ons is ook te vroeg geboren”. Tja een week voor de uitgerekende datum is toch wat anders als dikke 11 weken te vroeg.

 7. petra schreef:

  Euh, nr 9: We hebben het dus wel zelf meegemaakt en hebben 4 maanden naast een open couveuse gezeten. Sliepen niet in het ziekenhuis, maar reden elke dag 40 km (e.r.) naar het ziekenhuis toe. We hebben het meegemaakt dat iemand zei:”ons kind heeft ook heel veel problemen gehad met een nare hoest” (nr 6) Dat was de druppel: Mijn zoon was 6 weken te vroeg. Is direct geopereerd aan een slokdarmatresie met open fistel naar de luchtpijp. Mijn zoon had een nare hoest. Maar geen huis-tuin-en-keuken hoest. Een hoest doordat de luchtpijp, slokdarm en middenrif niet in orde waren… Dus ja, deze top 10 is heel herkenbaar…

 8. marjon vd Wetering schreef:

  Ik mis in de top 10 wat wij heel vaak te horen kregen nl. Ik ken ook iemand die was te vroeg geboren en is nu wel 1.80 groot en doet de Havo dus het kan echt wel goed komen!!!! Daar zit je op te wachten zeg als die van jou 32 cm en 1000 gram groot is.!! Maar toch 23 ja as r later is die van ons 1.88 en heeft het mbo4diploma bijna.

 9. Nicole vd Donk-Bruinsma schreef:

  Mooi geschreven en idd heel erg herkenbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.