Het prematuur geboren baby’tje dat het won van het coronavirus

Origineel artikel van BBC News van 21 april 2020 vertaald door Malou en Saskia

Tracy Maguire denkt terug aan het moment dat artsen een wattenstaafje in de neus van haar drie weken oude baby in brachten om te testen op het coronavirus. De kersverse moeder vond dat een van de ‘ergste dingen’ is die ze ooit heeft gezien.
“Toen zag ik voor het eerst dat mijn baby met tranen huilde’, vertelt ze. “Ik hield haar vast, ik huilde en we probeerden elkaar zo goed als het ging door de situatie heen te slepen”.

Te vroeg

Baby Peyton werd te vroeg geboren en woog bij de geboorte slechts 1,5 kg. Toen ze drie weken oud was, kreeg ze de diagnose Covid-19. Haar geboorte op 26 maart (8 weken te vroeg), gooide de hele planning van het gezin in de war.

Ondanks dat ze zich goed voelde, kreeg Tracy tijdens een routine-afspraak te horen dat ze mogelijk pre-eclampsie had en werd ze meteen naar het Wishaw General Hospital in Lanarkshire doorgestuurd.

‘Het gaat goed met haar, maar ze heeft wel Covid-19’

Na die eerste weken, waarin Peyton op de afdeling een keer heerlijk in bad mocht, begon ze zeer milde symptomen te vertonen; een snuifje en een paar keer hoesten. Zo mild, je merkte het bijna niet.
Tracy vertelde in het BBC Radio Scotland-programma Mornings with Kaye Adams dat het een traumatische ervaring was voor haar dat haar baby een van de jongste coronaviruspatiënten van het land was.
‘Ze zeiden ‘het gaat goed met haar, geen zorgen. Ze is echter wel positief getest op coronavirus’,” vertelt Tracy.
‘De dokter probeerde me gerust te stellen, maar ik was ondertussen al aan het huilen.
“Hoe goed het ook met haar ging, in hoeverre heeft het virus al kunnen huishouden bij haar? Hoe kan ze daar nou tegen vechten als ze zo klein is? Het was de angst voor het onbekende.’ Peyton kreeg steroïden om haar longen te ondersteunen en kreeg in de dagen na haar diagnose uitmuntende zorg van neonatale verpleegkundigen.

PreemiePower: Speciale krachten die te vroeg geboren kinderen bezitten…”

Nadat ze echter was hersteld van haar keizersnede, kreeg Tracy te horen dat ze 14 dagen naar huis zou moeten gaan om in thuisisolatie te gaan, zonder haar baby.
Ze vertelt: ‘Ik smeekte de dokter aan de telefoon en vertelde deze dat ik echt bij mijn dochter wilde zijn. “Iedereen zorgt ontzettend goed voor haar, maar ik ben en blijf haar moeder. Zelfs als het inderdaad het coronavirus zou zijn, dan nog wilde ik gewoon bij haar zijn.” De artsen gaven toe; Tracy mocht blijven. Maar Adrian moest wel naar huis gaan en de thuisisolatieperiode doorlopen voordat hij weer naar zijn dochtertje mocht.
Naarmate de dagen verstreken, bleef het aantal sterfgevallen in Schotland als gevolg van het virus toenemen. Peyton werd echter weer beter.


foto: Tracy Maguire

Ontslag

Zij en Tracy werden op maandag ontslagen en Adrian kan haar nu eindelijk vasthouden na al die tijd.
Tracy vertelt: “Ik vermoed dat Adrian dat zich een beetje nutteloos voelde – eerst wordt zijn kind te vroeg geboren en vervolgens is zijn vrouw niet gezond en kon hij er niet bij zijn in het ziekenhuis.”

‘Vertrouw op verpleegkundigen’

Nu ze thuis zijn en in een routine komen, hebben Tracy en haar gezin de artsen en verpleegkundigen van Wishaw General bedankt die hen door een opmerkelijke en ontmoedigende geboorte hebben geleid.

Tracy vertelt: “Ze doen ongelofelijk werk – zij zorgen met gevaar voor eigen leven dat mijn baby gevoed en geknuffeld wordt, terwijl ze zijn ingepakt tin persoonlijke beschermingsmiddelen.
“Het is echt niet te bevatten; je weet echt niet hoe dankbaar je moet zijn naar mensen. Peyton is het dierbaarste wat ik heb en ik had vertrouwen in hun zorg voor onze dochter.
‘Voor alle moeders die zich zorgen maken daarom de bemoedigende woorden van Tracy: “Vertrouw op de verpleegkundigen”.

Interview met Tracy en Adrian van de BBC: