Interview: Prof. Dr. Christoph Bührer over het Coronavirus

Corona

Het Coronavirus houdt veel mensen bezig, daarnaast kan niemand er omheen in de media en dit zorgt voor veel onrust. Natuurlijk ook bij ons: ouders van de te vroeg of te klein geboren kinderen.
Het EFCNI (European Foundation for Care of Newborn Infants, de Europese Stichting voor de zorg van pasgeboren baby’s) heeft op 9 maart een interview geplaatst op hun website met Prof. Dr. Christoph Bührer, werkzaam op de NICU in ziekenhuis in Berlijn.
We merken dat ook in de prematuur/dysmatuur wereld de berichtgeving rondom Corona iedereen bezighoudt. Daarom voor jullie hieronder de vertaling door Saskia en Malou van het interview.

Coronavirus:
risico’s voor te vroeg geboren kinderen: een interview met professor Christoph Bührer

Het Coronavirus (COVID-19) en de verspreiding hiervan blijft de gemoederen bezig houden. Vooral ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid (door een al aanwezige medische aandoening) blijken vaker ernstiger ziek te worden dan anderen (bron: WHO). Dit kan toekomstige ouders, ouders van te vroeg geboren kinderen (ook van die kinderen die ondertussen al peuter, kleuter of ouder zijn) zorgen baren. Hieronder een interview met professor Christoph Bührer, medisch directeur van Neonatologie, Charité Berlijn over de risico’s die hij ziet voor ongeboren baby’s, premature baby’s en prematuur geboren kinderen en volwassenen.

Lees meer over het Corona virus (COVID-19) bij het RIVM of op Thuisarts.nl

Professor Bührer, kan een zwangere vrouw het virus doorgeven aan haar ongeboren kind?
Op dit moment wijzen de onderzoeken over pasgeboren baby’s met een COVID-19-infectie erop dat COVID-19 waarschijnlijk pas na de geboorte wordt overgedragen. Er is nog geen geval gedocumenteerd waarbij de overdracht in de baarmoeder plaatsvond. Overdracht in de baarmoeder is nu nog niet uit te sluiten, maar het lijkt vooralsnog onwaarschijnlijk.

Welke risico’s bij een infectie met het coronavirus voorziet u bij te vroeg geboren baby’s?
De kans dat baby’s geïnfecteerd worden met het nieuwe coronavirus is, in tegenstelling tot volwassenen, veel kleiner. Bovendien is de kans dat zij symptomen ontwikkelen kleiner. In China is bij slechts negen baby’s onder de 1 jaar het virus vastgesteld (telling tot februari 2020). Voor de context: het aantal aan geïnfecteerde mensen was op dat moment gestegen tot meer dan 50.000 Geen van de baby’s die positief op CORVID-19 werd getest, was ernstig ziek en geen van deze baby’s werd opgenomen op een intensive care-afdeling. Op dit moment is er geen data beschikbaar specifiek over te vroeg geboren baby’s. De stroom aan papers over de epidemiologie van COVID-19 groeit snel en we hebben redenen om aan te nemen dat baby’s, zowel op tijd als te vroeg geboren, niet het hoofddoel zijn van dit virus. Als een COVID-19-infectie zich ontwikkelt tot een longontsteking, is het aannemelijk dat te vroeg geboren baby’s met Bronchopulmonale dysplasie (BPD) ernstigere symptomen krijgen, zoals kortademigheid, versnelde ademhaling of een lage saturatie, dan  baby’s met gezonde longen. Zij worden dus sneller op COVID-19 getest. Er lijken echter geen meldingen te zijn over te vroeg geboren baby’s die zwaar onder COVID-19 lijden, dus dat is alvast positief.

Heeft een volwassen ex-prematuur een vergrote kans op infectie?
Als een COVID-19-infectie zich tot een longontsteking ontwikkelt, wordt het voor mensen met een chronische longaandoening (zoals astma, cystic fybrosis of ex-prematuren die bronchopulmonale dysplasie hadden) lastiger om de ziekte te bevechten. Deze mensen hebben misschien meer medische hulp nodig dan iemand die helemaal gezond is. Omdat COVID-19 en de griep (met name H1N1) dezelfde verspreidingssnelheid hebben, worden volwassenen en jongvolwassenen die zeer prematuur geboren zijn, geadviseerd om een griepprik te halen.

 

Hartelijk dank voor uw tijd, Professor Bührer.

 

Opmerking: Was regelmatig uw handen om een infectie met COVID-19 te voorkomen. Als u het handen wassen in uw instelling of bedrijf wilt bevorderen, kijk dan op www.efcni.org/activities/campaigns/wash-your-hands/. Hier vindt u educatief materiaal zoals posters, brochures en kleurplaten voor volwassenen en kinderen.

hannden wassen

Orginele artikel (Engels) is terug te vinden op de website van het EFCNI 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.