BLOG: Preemie-mama’s die elkaar vinden in Veer-Krachtige Ouders!

Vier verschillende vroeggeboortes, vier Veer-Krachtige vrouwen. Elk een ander, eigen preemie-verhaal; tegelijkertijd herkenning en dezelfde droom.

Wij zijn Esther, Ilona, Lindy en Laura. Via-via kwamen we met elkaar in contact en wat bleek: alle vier dromen wij ervan dat preventieve nazorg voor ouders zonder roze wolk meer verspreid, beter bekend en makkelijker vindbaar wordt. Om dat voor elkaar te krijgen, verenigden we ons in Veer-Krachtige Ouders. Wat is voor ieder van ons de aanleiding om dit te doen?

Even voorstellen

Ilona Slomp (Klijndijk) is mama van Mila wanneer ze in 2011 met hevig bloedverlies en uiteindelijk Pre Eclampsie in het ziekenhuis wordt opgenomen. Dochter Jasmijn wordt met spoed gehaald bij 27 weken. Na 4 maanden is zij thuis, maar dan begint een jarenlange periode van overleven. Uiteindelijk vindt ze de ruimte om stil te staan bij alles wat hen als gezin is overkomen. Dit lukt haar door het gedrag van haar oudste dochter te zien als een boodschap voor haarzelf. Ze leert zichzelf toestaan te voelen wat er is; de heftige periode er ook te laten zijn; geen perfect plaatje na te hoeven streven. Een niet-roze wolk mag gezien en gehoord worden. Ook die verdient het een plekje te krijgen. Dit alles wakkert een eerste vlammetje aan om te zorgen voor preventieve nazorg aan ouders bij wie de periode rondom de geboorte niet rooskleurig verloopt.

Esther Maas (Vleuten) is sinds 2013 mama van een tweeling, Feline en Sven. Zij komen met 27 weken al ter wereld. Behalve zwangerschapscomplicaties zijn jarenlang ook vruchtbaarheidsbehandelingen een zwaar thema. Ze doorloopt de zwangerschap dus niet zonder angst en complicaties. De tijd na de geboorte is voor Esther een emotionele achtbaan. Op eigen kracht daaruit komen lukt niet helemaal. Gelukkig was daar professionele hulp voor. In de afgelopen jaren daarna spreekt ze vaker met ouders die ook een vroeggeboorte meemaakten. In die gesprekken herkent ze steeds weer dat de impact niet stopt bij thuiskomst uit het ziekenhuis. In die periode voelen ouders vaak eenzaamheid en onbegrip, waardoor steun dan juist zo nodig blijft. Het bevestigt haar wens: de verwerking van de vroeggeboorte door ouders mag meer begeleiding krijgen.

Lindy Prins (Voorburg) heeft zowel in 2012 als 2016 een vroeggeboorte meegemaakt, van haar zoontje Naud (34 weken) en dochter Bo (32 weken). Zwanger worden, zwanger zijn en zwanger blijven is niet vanzelfsprekend en dat zorgt telkens weer voor ontzettend veel spanning en angst. Ook na de vroeggeboortes houden bij haar veel klachten aan, zoals onzekerheid, stress, overprikkeling en somberheid. Zelf daaruit komen is te veel. Na een lange zoektocht blijkt uiteindelijk dat zij PTSS heeft. Behandeling met EMDR helpt haar een stuk op weg en onderwijl ontstaat haar missie: ouders coachen en begeleiden bij het proces na vroeggeboorte, om kracht en balans te hervinden.

Laura de Boer (Dedemsvaart) krijgt in 2016 een dochter, Maren. Bij 36 weken heeft ze ernstige Pre Eclampsie en haar kindje moet geboren worden. Hierna krijgt ze Hellp-syndroom. Het besef van de ernst is er niet. De termijn lijkt immers redelijk en maar weinig mensen in de omgeving weten of begrijpen iets van zwangerschapsvergiftiging en de lange nasleep. Een jaar later komt de klap: burn-out en verwerkingsproblematiek. Ook zij krijgt EMDR-therapie. Tijdens het herstel komt langzaamaan het besef: een randprematuur krijgen en complicaties ervaren is net zo goed heftig en moeilijk. En dat onbegrepen voelen, jezelf kwijt zijn: daar moet toch fijne ondersteuning voor kunnen zijn? Ze besluit dit zelf te gaan bieden in de vorm van wandelcoaching.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Samenkomst

Het is eind 2018. Ilona schrijft een oproep via een column in Kleine Maatjes, het tijdschrift van de Vereniging Ouders van Couveusekinderen. Gevolg: de mailtjes van geïnteresseerde ouders stromen binnen! Naar aanleiding hiervan organiseert Ilona een bijeenkomst in het midden van het land. Daar ontmoeten Esther, Lindy en Ilona elkaar. Wat deze ontmoeting zo krachtig maakt, is de vele herkenning en erkenning. Na een aantal overleggen gaan Ilona en Esther als initiatiefneemsters verder in een kernteam van twee. Na een korte pauze voegt Lindy zich daar bij, net als Laura later. Nu vormen ze met hun vieren het kernteam van Veer-Krachtige Ouders, dat graag ook anderen verwelkomt om deelnemer te worden.

Waar wij voor staan

Wat Veer-Krachtige Ouders typeert, is dat wij twee zaken samenbrengen tot een ijzersterke combinatie: we zijn zorgprofessionals en tegelijkertijd ervaringsdeskundigen. Door dit naast elkaar in te zetten, kunnen wij er (preventief) zijn voor ouders die geen roze wolk kenden. Daarnaast werken wij samen met ziekenhuizen, andere zorgprofessionals en werkgevers. We willen een schakel zijn tussen wetenschap en ervaringsdeskundigheid. Nazorg, ook in preventieve vorm, willen wij tot norm maken. Want dat je als ouder soms hulp nodig hebt, stopt niet ineens na de ziekenhuisperiode van je premature kindje. Ploeter je thuis door, dan heeft dat gevolgen voor jou, je kindje, je hele gezin. Onze slogan is daarom ook:

de eerste duizend dagen van een ouder zijn cruciaal voor de ontwikkeling van een kind

Zonder het belang van een opgroeiend prematuur kindje uit het oog te verliezen, willen wij voor elkaar krijgen dat er meer bewustwording is voor wat zo’n ‘life event’ (want dat is een geboorte, laat staan een vroeggeboorte) voor ouders betekent.

Onze Horizon

Wat wij voor ons zien, is een verandering van opvatting: geen roze wolk kennen hoeft geen taboe meer te zijn. Openheid over wat moeilijk gaat is normaal. Als ouder mag je uiten wat je voelt, word je gehoord en gezien en kun je terecht bij mensen die jou begrijpen. Je wordt serieus genomen en er is erkenning voor twijfels, klachten, onzekerheden en problemen.

Door onze brugfunctie tussen wetenschap en ervaring kunnen we zowel ouders helpen als voorlichting en trainingen geven aan werknemers in ziekenhuizen, zorginstanties en aan werkgevers. Ook laten we van ons horen en zien op symposia, congressen en beurzen die gerelateerd zijn aan geboorte en zorg.

Wat betekenen wij voor ouders

Bij Veer-Krachtige Ouders vind je, naast de zorgprofessionals van het kernteam, ook andere ervaringsdeskundige zorgverleners die zich bij ons aansluiten. Op ons allen kun je een beroep doen: ieder is als professional beschikbaar om jou te helpen. Met wie jij het best geholpen bent, is afhankelijk van jouw vraag. Jouw specifieke ervaring met prematuur ouderschap kan meespelen, want ieder van ons heeft haar eigen ervaring met prematuriteit en bepaalde problematiek vooraf of naderhand. Mogelijk speelt ook onze andere professionele achtergrond mee in je keuze. Zo hebben we bijvoorbeeld ervaring in jeugdzorg, HR, ambulante begeleiding, onderwijs of teammanagement. In overleg komen we samen tot een mooie keuze – wij geloven namelijk in gelijkwaardigheid tussen degene die zorg vraagt en degene die dat geeft.

Meer weten?

Nu wij ons hier hebben voorgesteld, kunnen we ons indenken dat je nieuwsgierig bent om meer te weten te komen over Veer-Krachtige Ouders. Of wie weet komen er vragen bij je op die in dit stuk (nog) niet beantwoord werden. Logisch, want er is meer dat we aan je kunnen vertellen. Je kunt contact opnemen! Dat gaat heel gemakkelijk via deze pagina: https://www.veerkrachtigeouders.nl/contact. Of neem zelf een kijkje op onze website.

Tot slot een vraag aan jou. We gaan namelijk bezig met meer blogs en natuurlijk zijn we geïnteresseerd in wie onze lezers zijn. Daarom horen we graag of je wellicht verzoekjes hebt voor onderwerpen. Wat mag er wat jou betreft in volgende blogs aan bod kome? Laat je het weten hieronder in de reacties? Dan gaan we ons best voor je doen! Bedankt alvast!

Ilona, Esther, Lindy en Laura.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.