NIEUWS: Drukbezochte thema-avond over vroeggeboorte in Schaijk

Auteur Bianca de Ruijt van het boek “Een giraf is geen aap” ging donderdag in Schaijk tijdens een drukbezochte thema-avond in op diverse onderwerpen omtrent vroeggeboorte en vertelde waar couveuse-ouders tegenaan kunnen lopen. De avond was een initiatief van Bruna Schaijk en kinderspeciaalzaak Welterusten. Dat het onderwerp leeft, bleek wel uit de grote opkomst. Specialisten, verloskundigen en kraamverzorgers zaten naast geïnteresseerden en andere couveuse-ouders in de zaal.

Bewustwording

De Ruijt wil met haar boek en thema avonden meer bewustwording creëren voor vroeggeboorte met een vernieuwende aanpak. “Op dit moment worden er veel ervaring verhalen gedeeld in boeken en artikelen. Heftige verhalen echt gericht op één specifiek verhaal. Dat is heel waardevol, maar ik miste een luchtiger verhaal en ook de algemene informatiedeling. Ik wist bijvoorbeeld niet dat er dagelijks cumulatief zo’n 43 baby’s per dag te vroeg geboren worden in Nederland, waarvan cumulatief 3 baby’s dagelijks overlijden door vroeggeboorte. Te hoge cijfers naar mijn mening. Een giraf is geen aap, gaat niet over mijn kinderen, maar om het belichten van diverse thema’s vanuit diverse oogpunten op een niet te zware manier. Mijn doel is proberen om vraagstukken op tafel te leggen over thema’s als begeleiding bij het verliezen van je kind in een vergevorderd statium van de zwangerschap, informatiedeling richting werkgevers, aandacht voor noodzakelijke medisch wetenschappelijk onderzoek, zwangerschapverlof voor de ouders, donatie van borstvoeding, nazorg van het kind in het eerste levensjaar. Plus in het algemeen de optimalisatie mogelijkheden en noodzakelijke middelen voor onderzoek op gebied van gynaecologie en neonatologie. Fondswerving en subsidies voor optimalisatie proberen te bereiken.”

Dat de aanpak van De Ruijt nieuw is en dat hier vanuit zowel ouders als professionals behoefte aan is, wordt bevestigd door een interview in het boek met neonatoloog dokter De Boode van het Radboudumc . Het geldbedrag van de Nightingale Award van het Jeroen Bosch ziekenhuis afgelopen jaar door neonatoloog verpleegster Annemie van den Heuvel gewijd is aan de drukversie van Een giraf is geen aap.

Het boek “Een giraf is geen aap.” is hier te bestellen.

Te vroeg geboren

Bianca en haar partner Niels hebben dochter Kyra verloren met 21 weken zwangerschap en zoon Tygo is te vroeg geboren met 30 weken zwangerschap. “Je kindje ligt op de NICU (intensive care voor baby’s). Je hebt het hier over een ziekenhuistraject van weken of zelfs maanden. Tygo heeft bijvoorbeeld bijna 8 weken in het ziekenhuis gelegen. Baby’s die klein zijn, zo klein dat in sommige gevallen iedereen kan zien dat er geen garanties gegeven kunnen worden. Tygo woog bij de geboorte 1,8 kilo en Kyra woog onder de 500 gram bij de geboorte en was 19 weken te vroeg. Bij vroeggeboorte is er geen boekje dat je open slaat waarin alle stappen benoemd worden. Er is geen standaard situatie of traject. Dat maakt het ook zo belangrijk dat er meer verdieping komt op alle vlakken.”

via: Arenalokaal.nl

Kom je ook naar de Picknick voor Couveuseouders?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.