En speciaal voor de “nieuwe” couveuseouders zijn er door meer dan 200 vrijwilligers in ons programma Sew4NICU zo’n 3000 geurdoekjes gemaakt, welke op Wereld Prematurendag worden verspreid over de ziekenhuizen in Nederland en België met een neonatologie afdeling. Een doekje met een hele belangrijke functie, die we je zo meteen gaan uitleggen. Onderaan deze pagina staat ook de flyer die bij het doekje zit.
Allereerst, gefeliciteerd met jouw zoon en/of dochter. En in het geval van een meerling uiteraard meervoud. Gefeliciteerd, want dat zeggen we bij de geboorte van zo’n wonder.

Te vroeg, te klein en ernstig ziek

Jouw superheld is wel te vroeg, te klein en/of ziek geboren en dat is de reden waarom we jou dit geurdoekje willen geven. Het doekje is met de hand gemaakt door een mede-couveuseouder, een mama die ook op een afdeling als deze met haar kind(eren) heeft gezeten. De ervaringen die wij als ouders hebben willen we graag met je delen, om elkaar te helpen, te ondersteunen, een schouder te zijn en ook om van elkaar te leren.

Elke dag

Elke dag hebben wij een keer weg moeten lopen bij ons kind, met vaak een heel vervelend gevoel. Een schuldgevoel dat we ons kind achter laten, terwijl we zelf in een enorme emotionele achtbaan zaten. Onderzocht is dat zintuigen als geur en tast als eerste scherp ontwikkeld zijn bij onze kinderen. Ze zijn daarin zelfs erg gevoelig, vandaar ook dat ze in een veilige omgeving als de neonatologie afdeling moeten verblijven. Wanneer je dit doekje de hele dag op de huid draagt en deze geeft aan jouw kind op het moment dat je weggaat, blijft de geur van de ouders bij hem of haar. Voor jouw wat meer positieve energie, in de wetenschap dat je zoon of dochter jou toch ruikt, jou toch dichtbij heeft.

Lees verder onder deze video over Sew4NICU (1 minuut).


Handige links:
www.prematurendag.nl/start
: dè startpagina voor op de Neonatologie afdeling met alle handige links voor couveuseouders.
www.NEO-ABC.nl: alles over de Neonatologie afdeling en terminologie.
www.PreemieShop.nl: Koop hier de kraamcadeaus en andere boodschappen en steun Stichting Prematurendag
www.Sew4NICU.nl: Omdat elk pasgeboren kind mooie kleertjes verdient.
www.WereldPrematurendag.nl: 17 november, waarop we wereldwijd veel aandacht schenken aan een vroeggeboorte
www.DagvandeCouveudeouders: eerste zondag in mei, waarop we veel organiseren dóór ouders, vóór ouders.

Stichting Prematurendag

De honderden vrijwilligers bij Stichting Prematurendag zijn allemaal zelf ouders van couveusekinderen èn/of mensen die vanuit uit het vak veel met couveuseouders te maken hebben, zowel medisch als op een andere manier. Samen is er veel contact, zijn er contactdagen en avonden, spreken mensen gewoon met elkaar af. Dit logenotencontact is erg belangrijk, zowel voor de verwerking en ook voor een extra steun. Zo hebben we een besloten groep met zo’n 1500 couveuseouders, die dagelijks gesprekken met elkaar hebben. Onze Stichting behartigt ook de belangen van couveuseouders. Denk daarbij aan hulp bij het vragen van verlof (bij werkgever èn UWV), hulp bij zorgverzekeringen en veranderingen in wet-en regelgeving (mooi voorbeeld is onze actie m.b.t. het Vaderschapsverlof).

Informatie, lotgenotencontact en belangenbehartiging. Dóór ouders, vóór ouders…

Ook steunen wij de ouders in de ziekenhuizen met het belangeloos geven van kleding, dekentjes en andere items, allemaal zelf ontworpen patronen, met de hand gemaakt door de vrijwilligers (programma Sew4NICU). Overige steun is onze CleverBaby App, voor op de tablet of mobiele telefoon, waarmee je alles (informatie, statistieken, dagboek, foto’s, etc) kan bijhouden tijdens het verblijf in het ziekenhuis en daarna. Deze app is speciaal ontwikkeld voor ouders van couveusekinderen. En uiteraard biedt deze website enorm veel duidelijke en juiste informatie, blogs met ervaringen van couveuseouders en de laatste nieuwsberichten. Stichting Prematurendag is ANBI en CBF (audit in progress) gecertificeerd en 100% afhankelijk van giften, donaties en inkomsten uit verkopen uit de PreemieShop. Steunt u ons ook? Lees hier hoe u dat kan doen, ook zonder financiële bijdrage.