Veel gestelde vragen

Sew4NICU | Veel gestelde vragen | Sponsors | Ziekenhuizen | Ervaringen


Wat is Sew4NICU?

Het programma “Sew4NICU” is een dienst van Stichting Prematurendag. Als platform voor Neonatologie bieden wij in dit programma de verschillende initiatieven. Zowel van Stichting Prematurendag zelf als andere, welke gericht zijn op het produceren van kleding, dekens en andere artikelen voor kinderen in een couveuse, hebben de mogelijkheid deel te nemen aan het hele proces. Op deze manier kunnen met de verschillende ziekenhuizen eenmalig duidelijke afspraken worden gemaakt met betrekking tot locatie, de afdeling, de veiligheid en andere processen. Stichting Prematurendag zorgt voor de logistiek, de informatie (via posters, flyers en een website), vrijwilligers en de financiële middelen, die dit mogelijk moeten kunnen maken. Uiteraard behouden de ouders die deze initiatieven mogelijk maken inspraak op de eigen ideeën. Om dit te borgen zullen we dit netjes met elkaar opschrijven. We willen het elkaar juist alleen maar makkelijk maken. Zo kunnen de verschillende initiatieven hun prachtige ideeën niet alleen lokaal, maar over alle ziekenhuizen verspreiden, zonder dat het zorgproces op een Neonatologie en/of NICU wordt verstoord.

Steun ons en geef vijf euro! Zo kunnen we elk kind in de couveuse helpen, immers, elk kind verdient toch mooie kleertjes!

Welke initiatieven kunnen hier aan mee doen?

Op dit moment zijn er vele mooie en fijne initiatieven, vaak verzonnen door de Ouders van Couveusekinderen zelf. De kleding, dekentjes en andere producten die ze maken worden bijna altijd, mede dankzij financiële ondersteuning van sponsoren, belangeloos aangeboden. De ouders hebben namelijk een vreselijke achtbaan moeten doorstaan en willen deze achtbaan voor de toekomstige ouders graag verzachten. Enkele voorbeelden van hele mooie initiatieven zijn:

 • Het maken van kleding en dekentjes voor couveusekinderen.
  Deze kleding is bijna niet te krijgen en/of te koop in de reguliere winkels en alleen via webshops verkrijgbaar. De prijzen van deze kleding is vaak een veelvoud van de “normale” kleding en zijn soms niet eens toegestaan op een Neonatologie afdeling, waar uiteraard zeer strenge eisen zijn. Ouders die handig zijn met naald en draad, kunnen de kleding zelf maken. Helaas geldt dat dus niet voor iedereen en om deze ouders ook te kunnen helpen, zetten de “handige” ouders zich in om ze te helpen.
 • Het maken van kleding en dekentjes voor sterrenkindjes.
  Ook deze kleding is nauwelijks te verkrijgen of te koop. Om een waardig afscheid van deze helden te borgen, zetten veel ouders zich ook in om sterrenpakjes en lakentjes te maken.
 • Het maken van knuffels en andere artikelen.
  Denk bijvoorbeeld aan vlaggenlijntjes en andere leuke artikelen die je van stoffen kan maken

Kan mijn initiatief ook mee doen?

We zijn inmiddels gestart met enkele lokale initiatieven en enkele van Stichting Prematurendag zelf. Op 1 mei 2017 is het programma gestart en begint de uitrol naar de ziekenhuizen. Uiteraard willen we graag iedereen helpen. Wil je ook mee doen, meldt dan jouw initiatief via ons contactformulier. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Wilt u het programma Sew4NICU sponsoren? Geweldig! Klik hier voor het sponsorformulier.

Ik wil graag sponsor zijn van stoffen of op een andere manier financieel bijdragen.

Dat vinden wij en de ouders van couveusekinderen uiteraard geweldig! Voor elke vijf euro maken wij een gezin blij met een pakje, een dekentje en een mutsje. We maken tienduizenden kledingstukken per jaar, dus u kan zich voorstellen dat hier ook een heel productie proces en een grote logistieke operatie voor nodig is. U kunt ons op verschillende manieren ondersteunen:

 • Door het overmaken van een door u gekozen bedrag. Vermeld bij het overboeken altijd Sew4NICU, zodat we weten dat het geld voor dit mooie programma bedoeld is. We zouden het ook leuk vinden dat u ons een mail stuurt, met de reden waarom u het zo belangrijk vindt ons te sponsoren.
 • Door het organiseren van een evenement en/of verkopen van goederen, waarvan de opbrengst gaat naar Sew4NICU. Uiteraard willen we u daar graag bij helpen.
 • Door het sponsoren van stoffen en materiaal voor de productie. Denk daarbij ook aan naaimachines en andere machines die hiervoor nodig zijn. In het logistieke proces hebben we verpakkingsmateriaal nodig en moeten de artikelen ook verzonden worden, kortom, veel spullen. Kunt u hierbij een bijdrage leveren, zouden we dat geweldig vinden!
 • Door een vaste hoofdsponsor te worden. Uw logo en bedrijfsnaam wordt dan ook gebruikt in onze communicatie, zodat u een groot publiek bereikt. U helpt dan niet alleen heel veel ouders van couveusekinderen en tegelijk bent u partner van één van de mooiste programma’s van Nederland èn België.
 • Vul in elk geval het Sew4NICU sponsorformulier in, alle hulp is enorm welkom!

Ik wil ook graag helpen, hoe kan ik vrijwilliger worden?

Binnen het programma Sew4NICU zijn we doorlopend op zoek naar vrijwilligers. Kan jij goed naaien of op een andere manier creatief zijn? Ben je in de gelegenheid ons in de logistiek te ondersteunen of denk je iets anders te kunnen doen, wat ons enorm kan helpen? Vul dan ons vrijwilligersformulier in en vertel ons wat je graag wilt doen. We kunnen echt alle hulp goed gebruiken!

Maar er zijn toch genoeg Webwinkels en andere mogelijkheden om de kleding te kunnen kopen?

Het klopt dat er enkele webwinkels zijn die ook zeker kwalitatief goede kleding verkopen. Toch zijn wij van mening dat dit programma hard nodig is. We sommen enkele punten op waar wij als couveuseouders tegen aanlopen:

 • De kleding (maten 38-44 of nog kleiner) is alleen in webshops leverbaar met een gemiddelde levertijd van drie werkdagen. Daarnaast zijn er weekenden en vakantiedagen, wat verdere vertraging kan veroorzaken. Als ouder wil je je kind op dat moment meteen iets kunnen geven. In de meeste deelnemende ziekenhuizen is een goede voorraad van alle maten van Sew4NICU kleding.
 • Vaak is er ook sprake van maatwerk, omdat de voorraden bij de webshops minimaal zijn. Uiteraard logisch, omdat dit hele hoge kosten voor de webshop met zich meebrengen. In het programma is er altijd voorraad in het deelnemende ziekenhuis en moet er met spoed iets geleverd worden, bijvoorbeeld bij een sterrenkindje, kan er vaak via een vrijwilliger meteen actie worden ondernomen. Ook is er voorraad bij vele coördinatoren door het land, dus kan binnen 24 uur geleverd worden (de verzendkosten worden dan wel in rekening gebracht).
 • De kleding van de webshops is niet (goed) gewassen. Voordat het voldoet aan de hygiëne eisen van de Neonatologie afdeling, ben je veel tijd en energie kwijt. De ouders willen maar één ding, bij hun kindje zijn, en niet thuis bij de wasmachine. Onze kleding wordt speciaal verpakt binnen een NICU omgeving en gewassen geleverd bij een Neonatologie afdeling.
 • De speciale kleine kleding is erg duur. Betaal je voor een rompertje rond de 3,00 EUR bij bijvoorbeeld Hema of C&A in de “gewone” maten, ben je voor één rompertje in een veel kleinere maat al gauw 10,00 EUR kwijt zonder de verzendkosten. Ons programma biedt in het ziekenhuis alles belangeloos aan. Couveuseouders krijgen al te maken met vele extra kosten als parkeerkosten bij het ziekenhuis, medicijnen die (deels) niet vergoed worden, het langdurig huren van kolfapparaten en de gewone boodschappen die anders zijn (maaltijdsalades, maaltijden bestellen, eten in het ziekenhuis, enz) en nog veel meer niet genoemde kosten.
 • De kleding van de webshops zijn vaak andere patronen dan die wij gebruiken. Onze patronen zijn speciaal gemaakt voor kinderen met infusen, zuurstof, electroden en/of een sonde. De kleding is gemaakt van de juiste stoffen en voorzien van allerlei drukknoopjes en klitteband, die voldoen aan de hoge eisen van een NICU.
 • Uiteraard vind je op onze website een goed overzicht van alle webshops die kleding maken voor te vroeg en te klein geboren kinderen. Wilt u als winkel ook graag op deze lijst, laat ons dat weten.

Ik wil iets anders vragen of wil een opmerking plaatsen.

Vul dan ons contactformulier in en vertel ons duidelijk wat je wilt weten of vertellen. Uiteraard hebben we soms even de tijd nodig om te reageren, we bestaan immers alleen uit vrijwilligers. Gun ons dus die tijd om een goed antwoord te kunnen geven op uw vragen.

 


Sew4NICU | Veel gestelde vragen | Initiatieven | Sponsors | Ziekenhuizen | Ervaringen