Voortijdig gebroken vliezen

Het spontaan breken van de vliezen wordt ook wel PROM genoemd. Dat is een Engelse afkorting voor “Premature Rupture of Membranes. Soms komt het voor  dat de vliezen breken nog voor de 37e zwangerschapsweek. Dit wordt ook wel PPROM genoemd.

PPROM is een Engelse afkorting voor “Preterm Premature Rupture Of Membranes”, dat het vroegtijdig breken van de vliezen betekend.
Dit komt voor bij ongeveer 2 a 3% van de zwangerschappen.

Mogelijke oorzaken
PPROM kan verschillende oorzaken hebben:

 • Infectie van de vliezen
 • Infectie van de baarmoeder
 • Infectie in de vagina
 • Vaginale bloedingen
 • Vruchtwaterpunctie
 • Medische ingrepen zoals bijvoorbeeld een operatie rond de baarmoedermond
 • Roken

Onderzoeken

Om vast te stellen of het om PPROM gaat zal de gynaecoloog een aantal onderzoeken doen. Er wordt een inwendig onderzoek gedaan (speculumonderzoek, ook wel eendenbek genoemd). Met behulp van een wattenstaafje wordt er wat vocht uit de baarmoedermond opgevangen om vast te kunnen stellen of het om vruchtwater gaat en niet om urine of vaginale afscheiding. Ook wordt er een kweek genomen van het vagina slijmvlies.

Ook zal er een echo worden gedaan. Een inwendige echo om de lengte van de baarmoedermond te meten en een uitwendige echo om de groei van het kindje te kunnen meten.

Verder zal er naar de conditie van het kindje worden gekeken door middel van een CTG of een controle van de hartcortonen.

Risico’s
PPROM brengt een aantal risico’s met zich mee:

 • Infectiegevaar
  Door het breken van de vliezen is er een open connectie ontstaan tussen de baby en de buitenwereld. Dit verhoogd de kans op infecties. Aangezien de baarmoeder een warme en vochtige plek is, is het de perfecte omgeving voor bacteriën om in te groeien.
 • Het ontstaan van vroegtijdige weeën
  Weeën zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder die leiden tot ontsluiting van de baarmoedermond en uiteindelijk tot de bevalling. Wanneer ze meer dan drie weken vóór de uitgerekende datum optreden, spreken we van vroegtijdige weeën. Het kan dan gaan om een dreigende vroeggeboorte.

Als PPROM wordt vastgesteld en je bent boven de 24 weken zwanger word je opgenomen op de OHC van het ziekenhuis (Obstetrische High Care). Je zal daar verblijven tot de bevalling  zich aandient. Ondertussen zal u onder controle staan van de afdelingsarts en de perinatoloog (gespecialiseerd gynaecoloog).

Tijdens uw opname krijgt u verschillende onderzoeken en wordt u geobserveerd om je eigen gezondheid en de gezondheid van je kindje in de gaten te houden.

In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, hoeft een vrouw na het vroegtijdig breken van de vliezen niet binnen 24 uur te bevallen. Zeker niet als de zwangerschap nog erg jong is.

Tijdens de opname krijgt u een antibioticakuur, als voorzorgsmaatregel. U krijgt, indien u dreigt te bevallen, longrijping toegediend. Dit is een kuur van Celestone (corticosteroïden), een medicijn dat de rijping van de longen van uw kind bevordert.