Bloedarmoede
Bloedarmoede komt veel voor bij prematuren, omdat de darmen van de baby nog niet voldoende ijzer uit de voeding kunnen opnemen, hetgeen nodig is voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Het feit dat er geregeld bloed wordt afgenomen voor diverse onderzoeken, kan bijdragen aan de bloedarmoede. Gemiddeld ontvangt een prematuur twee bloedtransfusies om bloedarmoede te verhelpen.
Het ijzersupplement, Ferrofumaraat wordt in de meeste gevallen ook nog na thuiskomst een aantal weken – maanden aan de baby toegediend.
Geelzucht
Na de bevalling zijn de nog aanwezige ‘foetale’-rode bloedlichaampjes’ niet meer nodig en worden afgebroken om plaats te maken voor ‘volwassen’-rode bloedlichaampjes. Bij de afbraak komt een reststof vrij die de huid geel kleurt en in zeer zeldzame gevallen tot permanente hersenschade kan leiden.
De veroorzaker van de gele kleur van de huid en slijmvliezen is de stof bilirubine. Deze stof komt vrij bij de afbraak van rode bloedcellen. De baby heeft vanuit de baarmoeder veel meer rode bloedcellen dan een volwassene. De rode bloedcellen leven ook nog eens korter dan bij volwassenen. Er is dus een hele hoge afbraak van rode bloedcellen, waarbij bilirubine vrij komt.
De stof is niet oplosbaar in water, het kan dus niet worden uitgescheiden via de ontlasting of urine. Bilirubine moet eerst door de lever worden omgevormd, zodat het wel oplosbaar in water wordt. Pas dan kan het aan de darmen worden afgegeven via gal en zal het voor een heel groot deel via de ontlasting het lichaam verlaten. Bij een pasgeboren baby is de lever nog niet helemaal rijp. Om die reden kan de baby alle bilirubine nog niet verwerken. Er blijft veel bilirubine achter in het lichaam, wat via het bloed terecht komt in de slijmvliezen en onder de huid van de baby.
In de meeste gevallen wordt de baby onder een blauwe lamp gelegd. Dit blauwe licht zorgt ervoor dat de bilirubine makkelijker wordt omgezet in de stof die via de ontlasting kan worden uitgescheiden. Om de oogjes te beschermen tegen het licht van de lamp krijgt de baby een ‘brilletje’ op.