Buidelen

Je baby buidelen of kangoeroeën, waarom is het zo belangrijk?

Huid-op-huidcontact is goed voor je pasgeboren baby. Hij wordt er rustig van, blijft beter op temperatuur en het stimuleert zijn natuurlijke gedrag. Wordt je baby te vroeg geboren, dan loopt hij dat eerste intensieve contact met jullie vaak mis. Door regelmatig te kangoeroeën of buidelen kunnen jullie die gemiste tijd inhalen.

Normaal gesproken krijg je na de bevalling je baby direct bloot op je buik. Ook als je in het ziekenhuis ligt, slaapt je baby waarschijnlijk bij jou op de kamer. Zo kun je hem zo vaak knuffelen als je wilt.

Processed with MOLDIVTe vroeg

Is je baby te vroeg geboren, dan wordt dat eerste contact vaak verstoord. Vanwege onderzoeken bijvoorbeeld of omdat hij in de couveuse moet. Maar juist voor zieke of te vroeg geboren kinderen is huid-op-huidcontact extra belangrijk. Het zorgt voor een goede hechting, waardoor je kind zich in alle opzichten optimaal kan ontwikkelen.

Wat is kangoeroeën?

Bij kangoeroeën wordt je baby met alleen een luier aan op je blote borst gelegd. Dat kan zodra hij stabiel is. Om te zorgen dat jullie warm blijven word je toegedekt met een deken of krijg je een speciaal kangoeroevest aan. Je baby vindt het fijn als je hem tijdens het kangoeroeën stevig vasthoudt. Buidelen laat niet alleen je baby ontspannen, maar jou ook! Als huid-op-huidcontact met de moeder niet gelijk mogelijk is, bijvoorbeeld door een keizersnede, dan kan dat ook met de vader. Het liefst buidel je vaker op een dag. Minimaal 1 uur per keer, maar het liefst langer. Wat mogelijk is voor jouw baby kun je overleggen in het ziekenhuis.

Waarom is kangoeroeën goed voor je baby?

Kangoeroeën of buidelen helpt je baby zijn lichaamstemperatuur te reguleren. Ook ademt hij rustiger en blijft zijn hartslag stabieler. Baby’s die veel huid-op-huidcontact hebben met hun ouders huilen minder. Bovendien houden ze hun bloedsuikerspiegel beter op peil. Het kangoeroeën stimuleert je baby ook om zijn natuurlijke gedrag te vertonen: hij ruikt jouw melk en gaat op zoek gaan naar de tepel. De borstvoeding gaat makkelijker bij veel huid-op-huidcontact en ‘gebuidelde’ baby’s hebben minder vaak bijvoeding nodig.

Antistoffen

Door te buidelen sta je in direct contact met je baby. Je snuffelt aan zijn hoofdje en geeft hem kusjes. Daardoor pik je ook de (ziekenhuis)bacteriën op die je baby bij zich draagt. Geef je borstvoeding, dan zorgt het kangoeroe contact ervoor dat je versneld de goede antistoffen aanmaakt die door jouw melk bij je kind terechtkomen. Een extra voordeel voor te vroeg geboren baby’s dus.

Effect op moeders

Natuurlijk is kangoeroeën alleen al heerlijk omdat je zo lekker aan je pasgeboren baby kunt snuffelen, maar het heeft meer voordelen: moeders hebben minder last van stuwing en voelen zich minder angstig de eerste dagen na de bevalling. Kolf je voor je baby, dan zul je na het buidelen makkelijker een toeschietreflex krijgen.

Onlangs ging deze bijzondere huid-op-huidcontact foto van vader en zoon het hele internet over.

bron: Ouders van Nu