Welkom bij www.StopdeMelkkoe.NU!

Op deze pagina vind je alle informatie met betrekking tot het parkeerkosten bij ziekenhuizen. Klik hier als u meteen wilt tekenen! We willen u vragen om ook meteen uw ervaringen te vermelden, zodat iedereen kan zien hoe enorm groot de problematiek is.

Deze pagina is dynamisch. Laatste update is op 11 februari 2018 om 20:38 geweest.

PERSMijn organisatie wil ook mee doen! – Deel op: FacebookTwitter – Instagram


LAATSTE NIEUWS: NIEUWE KAMERVRAGEN IN DE TWEEDE KAMER! (.pdf)

De aanleiding

Afgelopen maandag was Stichting Prematurendag bij een live uitzending van RADAR bij NPO 1 (Klik op de link om terug te kijken). We waren door de redactie gevraagd om als belangenorganisatie toelichting te geven rondom de problematiek van de parkeerkosten bij ziekenhuizen voor ouders van couveusekinderen. Nou dat hebben we geweten! Na de uitzending werden we overspoeld door ervaringen van mensen uit heel Nederland! En niet alleen ouders van couveusekinderen. Ook chronisch zieke volwassenen, familie van zieke mensen en anderen die vaak in een ziekenhuis aanwezig moeten zijn. Stichting LIVA, een organisatie welke ook veel gezinnen helpt met (ernstig) zieke kinderen, had deze ervaring. De rode draad is dat vele duizenden mensen zich een Melkkoe voelen om de balansen van de ziekenhuizen positief aan te vullen….. EN DAT KAN echt NIET! Samen hebben we daarom besloten om een petitie op te stellen. We willen jou vragen deze NU te tekenen en te delen naar iedereen die je kent. We leggen hieronder graag uit waarom het zo belangrijk is dat het NU gaat veranderen. Verder staan er vele links naar berichten, ervaringen en voorbeelden en een overzicht van de kosten bij alle ziekenhuizen in Nederland. Klik hier om meteen te tekenen:


Teken hier de petitie


“Denk dat we we uiteindelijk wel over de TWEEDUIZEND EURO zijn gekomen aan eigen kosten. Maar voor je kind doe je alles en gelukkig is hij er goed doorheen gekomen.”
Patrick, papa van een couveusekind —

Waarom moet het NU veranderen?

Chronisch zieken die meerdere dagen naar de specialisten moeten, ouders van ernstig zieke kinderen die er gewoon voor ze moeten zijn, partners van ernstig zieke mensen, soms gewoon om hun hand vast te houden…. allemaal mensen die vele honderden, soms duizenden euro’s kwijt zijn om de auto te parkeren bij het ziekenhuis. Alternatieven zijn er vaak niet, vaak omdat tijd een schaars iets is. Ook het openbaar vervoer of parkeren buiten het terrein van het ziekenhuis is meestal geen oplossing. Al sinds 2010 maken vele organisaties en partijen zich erg druk over de situatie van mensen die vaak in een ziekenhuis moeten zijn. in 2016 zijn zelfs Kamervragen gesteld door de PVDA, waarop de toenmalige Minister mevrouw Schippers heeft gezegd dat “de verantwoordelijkheid en bevoegdheid ligt bij ziekenhuizen en gemeenten, omdat deze partijen de eigenaren van de betreffende parkeergelegenheden zijn. (14 december 2016)” De Minister deed daarbij een oproep naar de ziekenhuizen om aan oplossingen te denken voor deze kwetsbare groep mensen, die vaak financieel al vele uitdagingen hebben.

Het is nu 2018 en de prijzen op de parkeerfaciliteiten, op een enkele uitzondering na, stijgen nog steeds elk jaar. Er zijn zelfs stijgingen van meer dan dertig procent sinds Minister Schippers het verzoek heeft gedaan aan de ziekenhuizen. Zolang dit niet gaat veranderen, komen meer en meer gezinnen in ernstige financiële problemen. En zeg nou zelf… moeten ouders van ernstig zieken kinderen echt kiezen tussen het betalen van de huur of aanwezig zijn bij hun kind?

NEE, NATUURLIJK NIET!! Dus teken NU de petitie!


Teken hier de petitie


Waarom zijn er bijna geen alternatieven?

Afgelopen dagen hebben we ook reacties gehad waarin mensen zich afvroegen waarom de patiënten en bezoekers niet gewoon met het Openbaar Vervoer (OV) gaan. Of waarom ze de auto niet gewoon ergens parkeren waar het wel goedkoper is en dan gaan wandelen…. De reden is vaak eenvoudig, namelijk, de patiënten moeten op tijd zijn bij hun afspraak, soms zelfs meerdere afspraken. Chronisch zieken kunnen vaak niet makkelijk met het OV of wandelen en de bezoekende ouders en partners hebben er gewoon de tijd niet voor. Ook hun leven draait door, moeten werken, hebben andere afspraken, moeten de boodschappen doen…. hebben nog een kind die gewoon naar school moet. Wanneer een chronisch ziek kind vaak naar het ziekenhuis moet, is de auto meestal het enige juiste vervoersmiddel.

Deze organisaties steunen de petitie! Doen jullie ook mee?

Maar je kan alles toch terugvragen bij je zorgverzekering?

In sommige gevallen kan dit inderdaad, vaak ligt dat wel aan de wijze hoe je verzekerd bent. Overigens is meestal alleen het vervoer zelf verzekerd en vallen de parkeerkosten hier buiten. Uit de basisverzekering worden de parkeerkosten NIET vergoed. Op onze pagina over Verzekeringen gaan we hier veel dieper op in, waarin we ook een advies geven aan ouders met couveusekinderen. Vaak weten mensen de mogelijkheden niet eens te vinden omdat noch de ziekenhuizen, noch de overheid de patiënten en bezoekers informeren en/of begeleiden. Dit is ook één van de focuspunten van Stichting Prematurendag en Stichting LIVA: juiste informatie bieden.

 

“De overheid heeft de verplichting om het recht op gezondheid en een aantal andere grondrechten te bevorderen, beschermen en verwezenlijken”
Artikel 22 Nederlandse Grondwet

 

En hoe zit het dan met de Belastingdienst?

In 2016 heeft de Consumentenbond het één en ander uitgezocht en is gebleken dat het volkomen onduidelijk is of de parkeerkosten en aftrek genomen mag worden. “Of parkeerkosten meegenomen mogen worden is niet helemaal zeker. Op de website van de Belastingdienst staat van niet, maar de wet is onduidelijk. Marjan Langbroek, auteur van de Belastinggids, adviseert daarom: ‘Voer ze maar op. Je hebt daarmee een pleitbaar standpunt. Het ergste wat er kan gebeuren is dat de Belastingdienst er vragen over stelt en de aftrek alsnog schrapt. De Belastingdienst kan daar geen boete bij geven. Als je de moeite neemt om naar de rechter te stappen als de Belastingdienst de parkeerkosten uit de berekening schrapt, heb je een goede kans dat de rechter het met je eens is.’ Zorg wel voor bewijs. Bijvoorbeeld door de bonnetjes te bewaren, aantoonbare pintransacties of parkeerhistorie in een parkeerapp.” Wat ons betreft is dit erg schrijnend, zeker omdat vele gezinnen vele honderden euro’s hadden kunnen terugvragen, terwijl ze dit niet weten. Veel mensen onderschatten hoeveel zorgkosten zij van de belasting mogen aftrekken. Vooral AOW’ers en huishoudens met een jaarinkomen tot €33.500 kunnen er hun voordeel mee doen, omdat zij al snel boven de inkomensafhankelijke drempel komen die de fiscus hanteert voor het aftrekken van zorgnota’s.

 

STATISTIEKEN

Uit het nieuwe onderzoek van besparingswebsite kortingscode.nl blijkt dat de prijzen verder zijn gestegen. Dit ondanks het feit dat je nu bij zeven ziekenhuizen gratis kan parkeren. We kunnen dus simpelweg concluderen dat de kamervragen weinig tot niets teweeg hebben gebracht. In de Randstad is men het duurste uit. In Noord-Holland betaal je gemiddeld €2,07 per uur, in Utrecht €2,05 en Zuid-Holland €1,77. Zeeland, Drenthe en Limburg komen het voordeligste uit de bus.

Per stad gezien zijn de parkeertarieven per uur in Amsterdam wederom het duurst. Van de 4 duurste ziekenhuizen staan er 2 in Amsterdam, het AMC hoort daar niet bij, hier betaal je nooit meer dan €1,- per uur.  De Havenpolikliniek en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam maken de top 5 af, tezamen met Medisch Spectrum Twente. Bij het Havenziekenhuis in Rotterdam steeg de prijs het hardst met €0,70 per uur extra.

Top 5 duurste ziekenhuizen per uur:

 1. OLVG-Oost (Amsterdam) €4,- p/u
 2. VUmc (Amsterdam) €3,53 p/u
 3. Havenpolikliniek (Rotterdam) €3,20 p/u
 4. Erasmus Medisch Centrum (Rotterdam) €2,70
 5. Medisch Spectrum Twente (Enschede)  €2,70

Wat betreft dagkaarten ben je in het Havenpolikliniek in Rotterdam het duurst uit met €45,- per dag, het OLVG volgt met €36,- en bij het VU heb je een dagkaart voor €30,-.

Gratis parkeren is slechts mogelijk bij 6 van de 92 ziekenhuizen:

Klik hier voor het volledige onderzoek.

 


Teken hier de petitie


Waarom komen de verantwoordelijke voor de parkeeraccommodaties niet met goede alternatieven?

Volgens onze grondwet is de overheid verantwoordelijk voor goede en bereikbare zorg voor elke burger in Nederland (art 22 Grondwet). Bereikbare zorg houdt in dat iedereen toegang heeft tot deze zorg en dat “De overheid maatregelen treft ter bevordering van de volksgezondheid.”.
Er zijn vele onderzoeken bekend waarin de conclusies voor chronisch zieken, ouders van chronisch zieke kinderen en andere mensen heel duidelijk zijn. Bijvoorbeeld dit onderzoek uit 2009 van het Emma Kinderziekenhuis (AMC) door Martha Grootenhuis (Hoogleraar Psychosociale Research en Zorginnovatie), waarin wordt gezegd: “Het functioneren van ouders moet, naast de aandoening van het kind, een uitkomst zijn van de behandeling door de kinderarts. Ouders moeten in de klinische praktijk gevolgd worden, zodat zij preventief hulp kunnen krijgen voordat ze in de problemen komen. De Last thermometer kan hierbij behulpzaam zijn. Interventies gericht op het versterken van de veerkracht van ouders kunnen helpen het vertrouwen in hun eigen functioneren te vergroten. Hier zou meer aandacht voor moeten komen.” Bijzonder is dat het AMC in Amsterdam als eigenaar van alle parkeerfaciliteiten van het terrein, vele honderden euro’s incasseren van dezelfde ouders. Lees hier enkele ervaringen van ouders in het AMC.

Excuses om niet te willen veranderen

Wanneer we aan de ziekenhuizen vragen waarom er hoge kosten zijn om te kunnen parkeren zijn dit de twee meest gehoorde excuses om vooral niets te willen veranderen. We leggen meteen uit waarom we dit excuses vinden en hoe een ziekenhuis dit probleem zou kunnen aanpakken.

 1. “We kunnen niet anders. Als we niet dezelfde kosten hanteren als buiten het ziekenhuis, komt iedereen op ons terrein staan. Patiënten en andere bezoekers kunnen dan helemaal niet parkeren.” (klik voor voorbeeld).
  Opvallend is dat vooral de ziekenhuizen in de grote steden  dit excuus gebruiken. Vreemd is dat in alle gevallen op de zondagen buiten het ziekenhuis geen kosten zijn voor parkeren, terwijl in het ziekenhuis de kosten dezelfde zijn als de andere dagen in de week. In het OLVG Oost in Amsterdam betaal je dus gewoon 1,00 EUR per uur (normaal 4,00 EUR per uur), wanneer je op zondag bij je zieke kind of partner wilt zijn. Buiten parkeren is geen alternatief, vanwege de enorme parkeerdruk op zondagen. Een ziekenhuis zou dit kunnen oplossen door speciale kaarten te geven aan mensen die veelvuldig in een ziekenhuis moeten zijn. Ook zijn er vele technische ontwikkelingen die het mogelijk maakt op kenteken te parkeren.
 2. “Het ziekenhuis is geen eigenaar van de parkeerplaatsen. Wij kunnen niets veranderen.” of “Het beheer van de parkeerfaciliteiten zijn in het beheer van een derde partij.” of “De gemeente bepaalt hier de tarieven, we hebben hier geen zeggenschap over.”
  Dit staat op de website van het OLVG Oost in Amsterdam: “De tarieven zijn conform de richtlijnen van het stadsdeel Oost. Om de parkeergarage vrij te houden voor bezoekers van OLVG, is het tarief op sommige tijden hoger dan het straattarief.” Wat ons betreft heeft het dus niets te maken met kunnen veranderen, maar vooral met willen. Aangezien er al acht jaar (!!) door de landelijke overheid, gemeenten, ziekenhuizen, belangenorganisaties en derde bedrijven wordt gesproken over de parkeerkosten bij ziekenhuizen, kunnen we niet anders concluderen dat het niets met “kunnen” te maken heeft, maar vooral met “willen”. Als je kijkt in de balansen van de verschillende organisaties blijkt dat er vele miljoenen euro’s staat in de balansen, en worden de parkeeropbrengsten honderd procent opgenomen in de totale omzet van het ziekenhuis. Het is dus niet gek dat de gedupeerden zich als een echte Melkkoe voelen….
  Voor oplossingen kom je wederom terecht in het aanbieden van speciale kaarten, kenteken herkenning en/of andere technische oplossingen.

Uitzending Kassa (2013), lees onder de video verder:

 

Enkele ervaringen van couveuseouders (van de vele honderden die we al hebben ontvangen)

Klik hier, hier en hier voor nog vele honderden reacties en ervaringen (onder het Facebook bericht).  Ook bij de petitie staan vele reacties. Wil jij ook jouw ervaring delen? Plaatst deze dan op onze Facebook pagina onder dit bericht. En uiteraard mag iedereen dit doen, ook als je geen couveuseouder bent!

Saskia:
“Ik lag zelf ook een maand vooraf aan de geboorte in ziekenhuis maar we wisten niet voor hoe lang. Dit was 4x een weekkaart. Na de geboorte een maand kaart gekocht. (80 euro, 2015, Radboud Ziekenhuis Nijmegen) na een maand konden we de personeelsparkeertkaart van een vriendin op nabijgelegen parkeerterrein gebruiken. Voor twee weken. (het was vakantie tijd) Toen overplaatsing naar CWZ daar waren alleen dag kaarten. Dus 3.50 euro per dag 1.5 maand lang. Ik snap niet dat er zoveel verdiend moet worden aan parkeren bij een ziekenhuis. Het is toch geen uitgaansgelegenheid pretpark of winkelcentrum waar je voor je lol heen gaat!

Patrick:
“Ook wij hebben behoorlijke parkeerkosten gehad. Gelukkig kregen we de periode dat mijn vriendin ook nog in het ziekenhuis lag, vrijstelling. Daarna moesten wij betalen en dat liep al snel op tot 20 euro of meer per keer. Dit was natuurlijk dagelijks en onze kleine heeft 2 maanden in het VUmc Amsterdam gelegen. Heb op een gegeven moment ook mijn vriendin bij het ziekenhuis afgezet want die kon nog geen lange stukken lopen. Ik parkeerde dan gratis bij het Amsterdamse bos en liep dan weer naar het ziekenhuis. Terug weer eerst auto ophalen. Dit alles in al een hectische tijd vanwege nog een zoontje van toen 2 jaar. In Almere kregen we voor een maand dat hij daar zat gelukkig een parkeerkaart. Wij hebben wel deels een km vergoeding gehad maar waren al vrij snel over het limiet heen dus de rest zelf betaald. Denk dat we we uiteindelijk wel over de TWEEDUIZEND EURO zijn gekomen aan eigen kosten. Maar voor je kind doe je alles en gelukkig is hij er goed doorheen gekomen. Had zeker wel fijn geweest als je voor die hele periode een parkeerkaart had gehad en nog wat meer km’s aan vergoeding. Verder top ziekenhuizen, maar parkeerbeleid kan zeker beter.

Esther:
2″ weken WKZ Utrecht voor 30 euro per week een uitrijkaart en daarna 7 weken St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein a 50 euro per week!! Eerst kon dit niet anders doordat ik nog niet ver kon lopen maar toen dat wel kon auto de laaste 3 weken verder weg gezet wat ong. 7 euro per dag kostte (woonwijk)
Heeft minimaal 320 euro parkeer kosten gekost…2e auto van mijn man niet meegerekend die uit zn werk naar t ziekenhuis kwam etc.. Niks vergoed hiervan gekregen helaas!

Mandy:
“5 maanden ziekenhuis verdeeld over Lange Land en Sophia KZ. Randprematuur met ernstige gezondheidsproblemen.
Parkeerkosten Sophia 30 euro per 2 weken en Lange Land 10 euro per week. Vader moest op een gegeven moment weer aan het werk waardoor er regelmatig met twee auto’s naar het ziekenhuis gegaan moest worden. ParkeerKosten alleen al waren meer dan 400 euro. Geen vergoeding maar werd wel door de verzekering gewezen op het feit dat dit aftrekbaar is bij de belastingdienst. Nu alleen nog uitzoeken hoe…

 


www.StopdeMelkkoe.NU


Pers-, Media- en andere berichten en links van de afgelopen acht jaar

VIDEO

KRANT, TIJDSCHRIFTEN EN OVERIGE PERS

BELANGENORGANISATIES

OVERHEID

OVERIGE

 


Teken hier de petitie