Dag van de Couveuseouders, Picknick @ the Parc – FAQ

Waarom is er een Dag van de Couveuseouders?

Elke eerste zondag van mei vieren we de dag van de Couveuseouders, ongeveer een half jaar na Wereld Prematurendag op 17 november. In die week van november wordt er veel aandacht besteedt aan de oorzaken en gevolgen van een vroeggeboorte, met name voor de kinderen. Aangezien er elke dag tientallen kinderen te vroeg, te klein en/of ernstig ziek worden geboren, betekent, dat er ook vele nieuwe couveuseouders bij komen… elke dag weer tientallen! Dat betekent dus dat er op dit moment honderdduizenden ouders in Nederland zijn, die nog elke dag leven met ervaringen, die soms geen plekje kunnen krijgen. Ouders die veel moeite hebben om het gewone arbeidsproces weer op te starten en ook ouders die tegen de stigma’s lopen, die de traumatische ervaringen van een Neonatologie afdeling kan veroorzaken. Wet- en regelgeving die niet (goed) zijn ingericht, vooroordelen van werkgever, vrienden en soms zelfs familie en de constante ongerustheid die er kan zijn naar de toekomst voor de te vroeg, te klein en/of ernstig ziek geboren kinderen.
Gelukkig zijn er ook heel veel mooie herinneringen en positieve ervaringen. En vooral die willen we op de eerste zondag van mei vieren.

Wat houdt de “Picknick @ the Parc” in?

Stichting Prematurendag heeft zich onder andere het doel meer begrip en bewustwording te creëren voor de wereld waar ouders van couveusekinderen elke dag in leven. Op een Neonatologie afdeling begint de achtbaan en gaat vaak door op het moment dat het gezin thuis komt. Voor de verwerking van de vaak traumatische ervaringen die alle gebeurtenissen met zich mee brengen, is lotgenotencontact heel belangrijk. De couveuseouders ondersteunen elkaar onder andere in de besloten Facebookgroep (met meer dan 1700 ouders) met tips, ervaringen en vaak ook de schouder die zo nodig is. Uiteraard delen we ook de mijlpalen, de mooie gebeurtenissen, het plezier van het ouderschap. En uiteraard willen we dat ook delen met de rest van de wereld. Kom dus samen met ons deze dag vieren!! 

Ik wil graag aan iedereen laten zien dat er een Picknick is! Hoe doe ik dat?

Dat is heel fijn als je dat wilt doen. Niet alleen is het nog gezelliger met veel mensen (we hebben goede locaties, dus meldt iedereen aan), ook komen meer mensen in contact met de couveuseouders, wat voor meer begrip en bewustwording kan zorgen. We hebben posters gemaakt (die je ook als flyer kan afdrukken) welke je overal kan ophangen. Op school, bij de huisarts, verloskundige of in de supermarkt, leef je uit! De poster kan je zelf printen of als je een sponsor hebt laten afdrukken (.jpg, .png, .pdf) klik op de rechtermuis knop, “save as” of “doel opslaan als”. Verder delen we veel via de social media als Facebook, Twitter en Instagram, dus deel al die berichten en laat vooral zien dat je ook komt. En vergeet uiteraard niet je profielfoto aan te passen. Dat kan je hier doen.

Waarom op vier plekken in Nederland?

Dit is de tweede keer dat we dit organiseren. Uiteraard hopen wederom op een enorm succes, zodat we dit straks op veel meer plaatsen in Nederland en België kunnen houden. Vorig jaar waren er “maar” twee locaties… Ook meehelpen organiseren volgend jaar, bijvoorbeeld in België of omgeving Utrecht, Zwolle of Maasstricht? Meld je dan hier vast aan als vrijwilliger!

Waar worden de picknicks gehouden (klik op het adres voor een plattegrond)?

Huize Krijger, Hoofdweg 2, 9695 AK,  Bellingwolde (Groningen)
Sportvereniging Olympia, Henk van Turnhoutpad 1, 2034 JL, Haarlem
Optisport Kunstijsbaan,Terheijdenseweg 206, 4826 AB, Breda
Landgoed Den Heuvel, Wylerbaan 18, 6561 KR, Groesbeek

Zijn er voorwaarden om te mogen komen?

Uiteraard kunnen we niet zonder regels een evenement organiseren:

  • Iedereen is welkom, maar je bent wel te gast bij ouders van couveusekinderen.
  • We hanteren een lage entreeprijs, dit om alles te kunnen bekostigen. Gelukkig krijg je er heel veel plezier voor terug!
  • Alles is georganiseerd door vrijwilligers en dit doen ze om jou een mooie dag te geven.
  • We sturen na de betaling een entreebewijs op naam, die we op locatie nakijken. Geef dus tijdig aan wanneer er een wijziging is in de gegevens van aanmelding.
  • Alle inkomsten zijn 100% voor de kosten van de evenementen van Stichting Prematurendag.
  • Na de aanmelding kan je annuleren tot 1 mei 2018, en mocht je dit willen, krijg je het betaalde geld terug. Uiteraard mag je er ook een gift van maken, als reservering voor de volgende evenementen. Lees hier wat we er mee kunnen gaan doen.
  • Na 1 mei is er geen annulering meer mogelijk, dus kom dan gewoon gezellig of geef je kaartje aan iemand anders (wel doorgeven uiteraard).
  • Mocht je op het allerlaatste moment beslissen nog mensen mee te willen nemen… gewoon doen en laat dit snel even weten via evenementen@prematurendag.nl. Betalen kan dan in het park (kosten zijn dan 1 EUR per persoon hoger).
  • We zorgen goed voor iedereen en uiteraard mag je ook zelf eten en drinken meenemen…. We kunnen helaas geen rekening houden met alle voedselallergieën.

6 mei… is het dan wel goed weer?

Tsja, wij kunnen helaas niet het weer voorspellen. Wel kunnen we laten zien wat het twee geleden was, en dat belooft veel goeds!